DIGITAL

Διέρρευσαν γυμνές φωτογραφίες σου; Τι πρέπει να κάνεις, χωρίς να πανικοβληθείς!

Το sexting είναι μία δραστηριότητα που οι περισσότεροι νέοι καταπιάνονται σε καθημερινή βάση. Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό η φάση έχει πάει σε άλλο επίπεδο. Κανείς δε μένει απλά σε ανταλλαγή σεξουαλικών μηνυμάτων, αλλά οι γυμνές φωτογραφίες πάνε κι έρχονται. Σίγουρα τα πλεονεκτήματα του sexting είναι αρκετά και βελτιώνει μία σχέση, παρόλα αυτά ενέχονται και κίνδυνοι. Φαντάζομαι […]

Neopolis Team

15 Νοεμβρίου, 2018

Το sexting είναι μία δραστηριότητα που οι περισσότεροι νέοι καταπιάνονται σε καθημερινή βάση. Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό η φάση έχει πάει σε άλλο επίπεδο. Κανείς δε μένει απλά σε ανταλλαγή σεξουαλικών μηνυμάτων, αλλά οι γυμνές φωτογραφίες πάνε κι έρχονται. Σίγουρα τα πλεονεκτήματα του sexting είναι αρκετά και βελτιώνει μία σχέση, παρόλα αυτά ενέχονται και κίνδυνοι.

Φαντάζομαι πως έχεις διαβάσει πολλές φορές για σεξουαλικά σκάνδαλα διασήμων (βλ. Κιμ Καρντάσιαν, Σκάρλετ Γιόχανσον) που γυμνές φωτογραφίες τους διαρρέουν στο διαδίκτυο. Είναι ένα πολύ σύνηθες φαινόμενο, που μπορεί να γίνει από κάποιον/α πρώην που ζηλεύει ή από έναν επιτήδειο χάκερ και είναι τόσο άσχημο, που προκαλεί μεγάλη ντροπή και φυσικά εκνευρισμό.

Η διαρροή γυμνών φωτογραφιών στο διαδίκτυο, να ξέρεις ότι είναι μία μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης, οπότε αν βρεθείς ποτέ αντιμέτωπος/η με μία τέτοια κατάσταση, οφείλεις να ξέρεις πώς να τη χειριστείς σωστά και ψύχραιμα.

#1 Σε πρώτη φάση, μην πανικοβληθείς

Είναι αναμενόμενο ότι μόλις πληροφορηθείς τι συνέβη, θα θέλεις να ανοίξει η Γη να σε καταπιεί και θα στραφείς εκδικητικά σε οποιονδήποτε τόλμησε να το κάνει. Ωστόσο αυτό δεν είναι λύση. Ό,τι έγινε έγινε και δυστυχώς δεν μπορείς να το αλλάξεις. Το πιο σοφό από μέρους σου είναι να αποδεχτείς την κατάσταση και να σκεφτείς λογικά και ψύχραιμα τι κάνεις από δω και πέρα.

#2 Μίλησε στους δικούς σου

Σε τέτοια πράγματα, δε χωράνε ντροπές. Είναι μία κατάσταση που δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις μόνος/η. Χρειάζεσαι δίπλα σου ανθρώπους που θα σε καταλάβουν, θα σε στηρίξουν και θα κάνουν τα πάντα για να σε βγάλουν από αυτή τη δυσμενή θέση. Μίλησε στους γονείς ή στους φίλους που εμπιστεύεσαι πολύ. Είναι σίγουρο ότι αν δράσετε συλλογικά και χωρίς να κάνετε βεβιασμένες κινήσεις, θα βρεθεί μία λύση.

#3 Απευθύνσου στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Το μεγαλύτερο ποσοστό των κυβερνοεγκλημάτων που αντιμετωπίζει η Δίωξη ετησίως, αφορά απάτες και προσωπικά δεδομένα. Οπότε καταλαβαίνεις ότι για τη διαρροή των προσωπικών σου δεδομένων, είναι η πρώτη στην οποία πρέπει να απευθυνθείς. Με το που επικοινωνήσεις με τους ειδικούς, εκείνοι θα ξεκινήσουν τη διεξαγωγή έρευνας, για να βρουν τον κάτοχο των φωτογραφιών σου. Μη διστάσεις και κάλεσε στο 11188, για να μοιραστείς το πρόβλημά σου.

#4 Εκδίκηση; Ούτε να σου περνάει από το μυαλό

Εξαιρώντας τους χάκερς, το 99% των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν κάτι τέτοιο, ξέρουν επακριβώς ποιος είναι ο υπεύθυνος. Και όλες αυτές οι υποψίες θα επαληθευτούν με τη βοήθεια της Δίωξης που εν τέλει θα ταυτοποιήσει το δράστη. Όταν μάθεις τα στοιχεία του, απόφυγε να σκεφτείς την εκδίκηση. Ναι οκ, αυτό που σου συνέβη είναι απαίσιο και θες να νιώσει κι εκείνος/η το ίδιο, κατανοητό. Δε θα κερδίσεις κάτι, όμως, με το να μοιράσεις γυμνές του/της φωτογραφίες κι εσύ στο διαδίκτυο. Απλά θα διαιωνίσεις την κατάσταση.

#5 Από εδώ και στο εξής να είσαι πιο προσεκτικός/ή

Μη μοιράζεσαι τα προσωπικά σου δεδομένα με τον έναν και τον άλλον. Ακόμη κι αν ανταλλάζεις σεξουαλικές φωτογραφίες με το ίδιο σου το ταίρι, ποτέ δεν ξέρεις τι συμβαίνει και πότε μπορεί να γίνει η στραβή. Αν εξακολουθείς να θες να το κάνεις, τότε φρόντισε να μη φαίνεται τουλάχιστον το πρόσωπό σου για περισσότερη ασφάλεια. Επίσης, βάλε κωδικός στις γυμνές φωτογραφίες που μπορείς να έχεις στο κινητό ή στο λάπτοπ σου, ώστε ο/η μόνος/η που μπορεί να έχει πρόσβαση, να είσαι εσύ.

OUR20s

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET