ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

Τι είναι πια αυτός ο μεταβολισμός;

Γράφει η Αλεξάνδρα Καϋμένου «Πρέπει να ενεργοποιήσεις το μεταβολισμό σου», «ο μεταβολισμός σου έχει μπλοκάρει», «φταίει ο μεταβολισμός μου που δεν χάνω κιλά». Όλες μας έχουμε ακούσει ή έχουμε πει τις παραπάνω εκφράσεις. Όμως πραγματικά γνωρίζουμε τι είναι αυτός ο μεταβολισμός για τον οποίο πολύς λόγος γίνεται; Πολλές από εμάς όχι. Είτε γιατί δεν χρειάστηκε ποτέ […]

Default avatar

Guest Author

21 Αυγούστου, 2016

Γράφει η Αλεξάνδρα Καϋμένου

«Πρέπει να ενεργοποιήσεις το μεταβολισμό σου», «ο μεταβολισμός σου έχει μπλοκάρει», «φταίει ο μεταβολισμός μου που δεν χάνω κιλά».

Όλες μας έχουμε ακούσει ή έχουμε πει τις παραπάνω εκφράσεις. Όμως πραγματικά γνωρίζουμε τι είναι αυτός ο μεταβολισμός για τον οποίο πολύς λόγος γίνεται; Πολλές από εμάς όχι. Είτε γιατί δεν χρειάστηκε ποτέ να κάνουμε δίαιτα, είτε γιατί δεν είμαστε ενημερωμένες και δεν ξέρουμε πως λειτουργεί.

Με πολύ απλά λόγια, μεταβολισμός είναι οι θερμίδες που καίμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι ένα σύνολο βιοχημικών αντιδράσεων που πραγματοποιούνται στα κύτταρά μας προκειμένου να χρησιμοποιηθούν τα συστατικά των τροφών που καταναλώνουμε για τη λειτουργία του οργανισμού και για την ενέργεια που χρειαζόμαστε καθημερινά. Αν θέλεις, λοιπόν, να χάσεις μερικά κιλά και να ενεργοποιήσεις τον μεταβολισμό σου, πρέπει να τρως για να έχει κάτι να κάψει. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή πιστεύεις πως για να χάσεις κιλά πρέπει να σταματήσεις να τρως, ο μεταβολισμός σου αδρανοποιείται, γιατί αντιλαμβάνεται πως δεν έχει ενέργεια για να λειτουργήσει – θερμίδες δηλαδή για να κάψει – και ό,τι προσλαμβάνει το αποθηκεύει.

Επίσης, ο μεταβολισμός επηρεάζεται από το φύλο, την ηλικία και το ύψος μας, παραμέτρους τις οποίες δεν μπορούμε να αλλάξουμε αλλά επηρεάζεται και από ορμόνες όπως αυτή του θυρεοειδούς. Ταυτόχρονα, τον μεταβολισμό μπορεί να διαμορφώσει και το ποσοστό του σωματικού μας λίπους. Όσο χαμηλότερα ποσοστά τόσο πιο υψηλός μεταβολικός ρυθμός.

Υψηλό μεταβολικό ρυθμό ή ενεργοποιημένο και σε άριστη λειτουργία μεταβολισμό έχουν εκείνα τα κορίτσια που τα βλέπεις να τρώνε όλη μέρα και να μην παίρνουν κιλό και αναρωτιέσαι που τα βάζουν. Ακόμη ένα πράγμα που πρέπει να γνωρίζεις για το μεταβολισμό είναι πως αλλάζει κατά τη διάρκεια της ζωής μας και πιο συγκεκριμένα μειώνεται ο ρυθμός του. Πράγμα που σημαίνει ότι αν θέλεις να τον ρυθμίσεις πρέπει να το κάνεις νωρίς.

Επιπλέον, διαφορετικό μεταβολισμό έχουν γυναίκες και διαφορετικό οι άντρες με τους τελευταίους να έρχονται νικητές σε αυτήν την αναμέτρηση, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η κληρονομικότητα. Άλλοι γεννιούνται με πιο γρήγορο μεταβολισμό και άλλοι με πιο αργό.

Για το τέλος, σας έχουμε δύο tips για να κρατάτε το μεταβολισμό σας… σε φόρμα:

1. Τα ενδιάμεσα σνακ

Τα έχουμε ξαναπεί αυτά. Δεν πρέπει να ξεχνάς τα ενδιάμεσα σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κρατούν το μεταβολισμό σου πάντα ενεργοποιημένο.

2. Άσκηση

Πρέπει να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής σου. Έρευνες έχουν δείξει πως η πρωινή αεροβική άσκηση βοηθά στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού. Οπότε, τι κάθεσαι; Ξυπνάς, πλένεσαι, βάζεις φόρμα και αθλητικά και πηγαίνεις στο γήπεδο της γειτονιάς σου!

 

ΛΑΪΦΣΤΑΪΛ

ΟΜΟΡΦΙΑ

NIVEA SUN UV Derma Skin Clear SPF50+: Αντηλιακή προστασία για επιδερμίδες με τάση για ατέλειες!

ΣΤΥΛ

«Stay Authentic»: Η νέα καμπάνια της Kappa για τη σεζόν Άνοιξη-Καλοκαίρι ’24!

ΣΤΥΛ

Pearls & Bubbles: Τα κοσμήματα με τα οποία θα κάνεις serve καθημερινά, αλλά και bridal looks!

ΟΜΟΡΦΙΑ

Glow Expert 4D: Η νέα σειρά του bioten με καινοτομία που παρέχει 4 δράσεις σε 1 επιλογή!

ΣΤΥΛ

Τα adidas Originals γιορτάζουν τρία classic sneakers με την καμπάνια «1000 BACK»!

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

‘Sunshine guilt’: Δεν είσαι ο μόνος που νιώθει ενοχές όταν έξω έχει ήλιο, αλλά θες να σαπίσεις σπίτι!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET