Όλοι, μα όλοι έχουμε στιγματιστεί από την ονομαζόμενη «πιπιλιά», έστω και μια φορά στη ζωή μας. Και το πρόβλημα δε βρίσκεται σε καμία περίπτωση στην στιγμή που συμβαίνει αυτό, αλλά στο ζόρι που τραβάμε κάθε φορά αργότερα για να την εξαφανίσουμε! Τι θέλει πια κι αυτή για να μας αδειάσει τη γωνιά;!
Και τι δε δοκιμάζουμε για να την ξεφορτωθούμε. Πόσες αναζητήσεις άραγε να έχουμε κάνει στη Google τύπου: «τρόποι για να φύγει η πιπιλιά»; Και τα αποτελέσματα αυτών των αναζητήσεων, διάφορα κολπάκια τα οποία δεν πιάνουν ούτε στο ελάχιστο…
Μήπως θα έπρεπε να το κοιτάξουμε από την ανάποδη; Δηλαδή να ξεκινήσουμε να googlάρουμε τι ΔΕΝ πρέπει να κάνουμε σε μια πιπιλιά. Ή μήπως τι κάνουμε λάθος και δε φεύγει αυτή η «σφραγίδα» από πάνω μας;
Πριν λοιπόν πας παρακάτω και κοιτάξεις απλώς τις επικεφαλίδες, θα σου πρότεινα να διαβάσεις αναλυτικά τις παραγράφους, για να καταλάβεις ποιο είναι ακριβώς το λάθος σου και γιατί είναι λάθος:
#1 Μην τη ζουλάς
Σταμάτα όπως είσαι. Όπως δεν πρέπει να ζουλάς τα σπυράκια, έτσι και με τις πιπιλιές. Δεν πρόκειται να καταφέρεις τίποτα, πέρα από το να κάνεις τα πράγματα χειρότερα. Μπορεί κάποιος, κάπου, κάποτε να σε φλόμωσε στο ψέμα, λέγοντας σου πως είναι κι αυτός ένας τρόπος επούλωσης, ωστόσο σε διαβεβαιώνω πως είναι μεγάλο ΛΑΘΟΣ. Εκτός του ότι πονάς φριχτά, έχε στο νου σου ότι οι πιπιλιές είναι σπασμένα τριχοειδή αιμόφορα αγγεία, κάτω από το δέρμα. Έχουν προκληθεί λόγω του «πιπιλίσματος», οπότε όσο μεγαλύτερη πίεση ασκείς, τόσο λιγότερες ευκαιρίες τους δίνεις να επανέλθουν.
#2 Μην την ξίνεις
Είναι το ίδιο κακό με το να τη ζουλάς. Ίσως και μεγαλύτερο βέβαια, αν σκεφτείς πως με το ξύσιμο το μόνο που θα καταφέρεις είναι να ερεθίσεις το δέρμα σου στο συγκεκριμένο σημείο. Καλά, δε θα μιλήσω καν για αυτά τα κατακαημένα τα τριχοειδή, που δεν πρόκειται να επουλωθούν ΠΟΤΕ. Και πες μου εσύ τώρα. Προτιμάς πέρα από πιπιλιμένο δέρμα, να έχεις και ερεθισμένο; Όχι, πες μου.
#3 Μην την καλύπτεις
Μπορεί να μην αντέχεις τα σχόλια τύπου «Καλέ τι είναι αυτό;», «Κομενάκι φωνάζει το σημάδι», «Ποιος/α σε ρούφηξε;» και να προσπαθείς με κάθε τρόπο να τα αποφύγεις, ωστόσο το να καλύπτεις τα… αποδεικτικά στοιχεία δεν είναι και η πιο σωστή επιλογή που μπορείς να κάνεις. Αν όμως είσαι αποφασισμένος/η να γλιτώσεις από τέτοιες καταστάσεις μ’ αυτόν τον τρόπο, φρόντισε τουλάχιστον αυτό με το οποίο θα σκεπάσεις την πιπιλιά να μην εφαρμόζει πολύ στενά πάνω της, γιατί σημαντικό μέρος της επούλωσής της αποτελεί η σωστή ροή του αίματος στην περιοχή του λαιμού.
#4 Μην την πιάνεις με βρώμικα χέρια
Πριν κάνεις την οποιαδήποτε κίνηση να πλησιάσεις το επίμαχο σημείο με τα γυμνά σου χέρια, φρόντισε να είναι πεντακάθαρα. Το να έχεις ακουμπήσει ό,τι υπάρχει τριγύρω σου κι ύστερα να ψηλαφίζεις και την πιπιλιά σου, είναι από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορείς να κάνεις. Πρέπει να την αντιμετωπίζεις σαν πληγή και σαν πληγή που είναι, δεν κάνει να μεταφέρεις σ’ αυτήν το οποιοδήποτε μικρόβιο.
#5 Μη χρησιμοποιήσεις βρώμικα «εργαλεία»
Κανονικά δε θα έπρεπε να το αναφέρω καν, γιατί είναι πιο αυτονόητο κι απ’ τα αυτονόητα. Ας πάει στο καλό όμως κι αυτό. Όταν λοιπόν αποφασίζεις να τρίψεις την πιπιλιά με κρύο κουτάλι ή με μία οδοντόβουρτσα (το κουτάλι βοηθά στη μείωση του πρηξίματος και το απαλό βούρτσισμα διεγείρει την ροή του αίματος), να τα έχεις αποστειρώσει πρώτα. Στην ανάγκη, αγόρασε μία καινούρια οδοντόβουρτσα.
Για να αποφύγεις όμως να θυμάσαι χίλια δυο πράγματα που πρέπει ή δεν πρέπει να κάνεις για μία πιπιλιά, καλύτερα να προειδοποιήσεις το ταίρι σου ότι αυτά καλό είναι να μη γίνονται… σε σημεία που φαίνονται τουλάχιστον. Τόσο στρέμμα σώμα δίνεις κι εσύ, εκεί βρήκε;