ΓΝΩΜΟΥΛΑ

Θα έλεγε κανείς ότι είχαμε ξεπεράσει το απροκάλυπτο body shaming, όμως… ρίγες!

Γράφει η Αλεξάνδρα Κουτσούκου Πόσο μάλλον από νέα πρόσωπα που υποτίθεται ότι καταπολεμούν στερεότυπα.

Αλεξάνδρα Κουτσούκου

1 Νοεμβρίου, 2021

Σίγουρα τα τελευταία χρόνια η κουβέντα που έχει ανοίξει στα social media για την κακοποίηση (λεκτική και σωματική), μας έχει πάει ένα βήμα παρακάτω. Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε πετύχει τον στόχο, αλλά γίνεται δουλίτσα.

Δεν περιμένει κανείς να αλλάξει μυαλά σε ανθρώπους που έχουν μεγαλώσει με συγκεκριμένη νοοτροπία, αλλά το γεγονός ότι έχουν μπει όρια και οι ίδιοι γνωρίζουν πως δεν μπορούν να πετάνε προσβλητικές κοτσάνες απλά και μόνο επειδή τους ήρθαν στο μυαλό, είναι μια εξέλιξη.

Θέλω να πω, προφανώς και υπάρχουν ακόμα απόψεις τύπου «οΙ χΟντΡΕς δεΝ πΡέπΕΙ νΑ φΟρΑνε κΟλΑν» (εδώ λένε ότι δεν μπορούν να φορούν ρίγες…), αλλά τα πρόσωπα που τις υποστηρίζουν, γνωρίζουν καλά τι τοίχο θα βρουν μπροστά τους αν τις εκφράσουν εντελώς casually σε κάποιο στόρι ή στάτους.

Κι αυτό λοιπόν, είναι όντως ένα βήμα.

Αυτό το είδος bullying έχει αποτελέσει θέμα μεγάλου διαλόγου και μόνο το γεγονός ότι κάποιοι φρενάρονται να το ασκήσουν είναι μια πρόοδος. Όταν πια φτάσουμε στο σημείο να συνειδητοποιήσουν όλοι πως ΔΕΝ έχουν το δικαίωμα να κρίνουν κι όχι απλά να μην το κάνουν για τις επιπτώσεις που θα συναντήσουν, τότε θα μιλάμε για επίτευξη στόχου.

Στο σημείο της διαδρομής που βρισκόμαστε ωστόσο, μας κάνουν πολλή εντύπωση περιστατικά σαν αυτό με τον Τάσο Ξιαρχό.

Μας γυρίζουν πίσω, λες και δεν παλέψαμε ποτέ για καμιά αλλαγή. Είναι τόσο… 2010 το body shaming και η κριτική των ρούχων, που πραγματικά δε θα περίμενε κανείς να τη δει στα stories του στη φάση που βρισκόμαστε.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Women Like You (@womenlikeyou_)

Θα λέγαμε ότι έχουμε ξεπεράσει το στάδιο του απροκάλυπτου bullying. Και σίγουρα ότι οι παρέες νέων ατόμων έχουν καλύτερα θέματα να ασχοληθούν στις εξόδους τους. Βασικά είναι κι αυτό που μας απογοητεύει πολύ. Ένα δημόσιο πρόσωπο που διαθέτει μια σύγχρονη εικόνα, καθόλου συντηρητική και συμβατική με απαρχαιωμένες απόψεις που ακούγαμε σαν παιδιά (όπως ότι τα αγόρια δε φορούν τακούνια και crop tops) έρχεται να κρίνει με αυτόν τον τρόπο την κοπέλα του διπλανού τραπεζιού.

Άρα να μην ελπίζουμε πουθενά τελικά; Ούτε στη νέα γενιά που υποτίθεται ότι καταπολεμάει στερεότυπα; Είναι παντού αυτή η σκ@τίλα και δε λέει να βγει;

Το ενθαρρυντικό από την άλλη, είναι η διάσταση που πήρε το θέμα και δεν προσπεράστηκε. Ίσως όχι τόσο για την κοπέλα που βρέθηκε στο επίκεντρο, η οποία χωρίς να το ζητήσει έγινε γνωστή μέσα από ντροπιαστικά σχόλια. Η ίδια όμως βρήκε τη δύναμη κι αποφάσισε να αντιστρέψει τους ρόλους. Στο τέλος δεν έκλαψε αυτή για το bullying που δέχτηκε, αλλά ο θύτης για την κατακραυγή που έφαγε. Όπως έπρεπε να γίνει δηλαδή!

Κατάφερε με αυτόν τον τρόπο να αποσπάσει και τη συγγνώμη του Τάσου (ή καλύτερα, την προσπάθειά του για gaslighting), πράγμα βέβαια που δεν αγγίζει ούτε στο ελάχιστο τον λόγο που δικαιώθηκε. Δικαιώθηκε γιατί τόσο η ίδια όσο και άλλες κοπέλες, την επόμενη φορά θα φορέσουν τις ρίγες τους και ό,τι άλλο γουστάρουν με περισσότερη αυτοπεποίθηση, γνωρίζοντας ότι αυτοί που στηρίζουν το δικαίωμά τους είναι πιο πολλοί, ή τουλάχιστον πιο θορυβώδεις και με δύναμη να ανατρέψουν την κατάσταση.

Όσο για τη συγγνώμη που λέγαμε, είναι τόσο «λίγη»…

OUR20s

DIGITAL

Κολλητή μοιράζεται πώς θα καταλάβεις ότι κάποιος θα σε απατήσει και τα σχόλια την επιβεβαιώνουν!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET