BINGE WATCHING

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας σήμερα και λέμε να δούμε αυτές τις ταινίες-σύμβολα!

Η τέχνη κατάφερνε πάντα να μιλάει για θέματα που φέρνουν σε δύσκολη θέση τις κοινωνίες και να βάζει το λιθαράκι της σε αλλαγές που θέλουμε να βλέπουμε!

Έναν μήνα πριν μπει ο Pride Month και γιορτάσουμε την LGBTQ+ κοινότητα, θυμόμαστε τι σημαίνει ομοφοβία και τρανσφοβία μέσα από την παγκόσμια ημέρα της, 17 Μαΐου. Όχι ότι μας αφήνουν να την ξεχάσουμε. Καθημερινά υπάρχουν περιστατικά βίας (λεκτικής ή σωματικής) κατά των ατόμων που ανήκουν στην εν λόγω κοινότητα, ωστόσο υπάρχει επίσης πολύ μεγαλύτερη ορατότητα.

Στα social media, στην τέχνη, παντού πλέον γίνεται προσπάθεια να σπάσουν τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις και να μπούμε σε μια εποχή όπου ο γκέι δεν είναι «κακιά αδερφή», αλλά άνθρωπος με ίσα δικαιώματα στην κοινωνία όπως όλοι μας. Μέχρι να φτάσουμε στο σημείο που θα αντιμετωπίζεται ως έτσι κι από την πολιτεία, λέμε να παρακολουθήσουμε τις παρακάτω ταινίες που κάνουν το κομμάτι τους δίνοντας φως σε αυτές τις σχέσεις.

Portrait of a Lady on Fire

H Marianne και η Héloϊse είναι δύο γυναίκες που γνωρίζονται κι ερωτεύονται τον 18 αιώνα, μια εποχή που δεν υπάρχει ίχνος ανοχής και οι σχέσεις ανθρώπων του ίδιου φύλου αποτελούν ποινικό αδίκημα. Σε αντίθεση με την ανοχή όμως, ο ομόφυλος έρωτας υπήρχε κι αυτές οι ταινίες είναι σημαντικό να έρχονται σαν απαντήσεις σε όσους θεωρούν την ομοφυλοφιλία «μόδα». Η ομοφυλοφιλία ήταν πάντα εκεί, απλά κάποιοι ήθελαν να την κρατήσουν κρυφή. *Ιστορικοί joined the chat.* 🤡

H ταινία έχει κερδίσει το Queer Palm στο Φεστιβάλ Καννών, καθώς και το βραβείο καλύτερου σεναρίου.

 

Brokeback Mountain

Ταινία του 2005, με Jake Gyllenhaal, Heath Ledger και Michelle Williams να κλέβουν τις εντυπώσεις. Το να είσαι γκέι καουμπόης στην αμερικάνικη επαρχία που μαστίζεται από ομοφοβικές απόψεις και απάνθρωπες τιμωρίες, δεν είναι εύκολο. Εύκολη δεν ήταν και η ζωή των Ennis και Jack που έπρεπε να θάψουν τα συναισθήματά τους και την πραγματική τους φύση, για να μη θίξουν αυτήν που κάποιοι αποδέχονται. Όπως ήξερε κι ο Ennis, όταν κάποιος πήγαινε κόντρα στη φυσιολογικότητα τόσο μικρών κοινωνιών μπορούσε να χάσει μέχρι και τη ζωή του.

Η ιστορία κατάφερε να αποσπάσει πολύ θετικά σχόλια από τους θεατές, καθώς και 3 βραβεία Όσκαρ και 4 Χρυσές Σφαίρες.

 

Call me by your name

Υπάρχουν πολλοί λόγοι να δεις αυτή την ταινία και σήμερα και αύριο και κάθε μέρα! Ο ένας είναι ο Timothée, η μουσική επένδυση (‘Mystery of Love’ και κλάμααα), το italian vibe της, και φυσικά το storyline. Εναλλακτικά μπορείς να διαβάσεις και το ομώνυμο βιβλίο του συγγραφέα Andre Aciman. Ό,τι και να επιλέξεις, είμαστε μαζί σου, αρκεί να αφεθείς στο καλοκαιρινό ειδύλλιο του Elio με τον Oliver. Κι αν κάτι κρατάμε περισσότερο από αυτή την ιστορία, αυτό είναι η αποδοχή και η κατανόηση των γονιών του Elio για τον έρωτά του!

 

Carol

Αμερική 1952, και ξέρετε πώς πάει αυτό. Ειδικά για μια γυναίκα που ζει εγκλωβισμένη στον δυστυχισμένο έγγαμο βίο της και δε βλέπει διέξοδο. Μέσα στη μίζερη καθημερινότητά της, η Carol γνωρίζει την Therese και στη συνέχεια αναπτύσσουν ερωτική σχέση, που όμως μπορεί να βλάψει ανεπανόρθωτα την πρώτη στη δικαστική διαμάχη με τον σύζυγό της για την επιμέλεια της κόρης τους. Σε μια πουριτανή κοινωνία όπου η γυναίκα έχει ούτως ή άλλως κατώτερη θέση από τον άντρα, ένα ομόφυλο ειδύλλιο μπορεί να αποδειχθεί καταδικαστικό. Γι’ αυτό αναγκάζεται να συμβιβαστεί.

 

Moonlight

Το ‘Moonlight’ είναι η πιο πρόσφατη παραγωγή της λίστας, που κέρδισε μάλιστα το Όσκαρ καλύτερης ταινίας το 2017. Τα ομόφυλα έγχρωμα άτομα έχουν το παράπονο της ελλιπούς εκπροσώπησή τους και η τέχνη μπορεί να φέρει τη ζωή τους στο προσκήνιο καλύτερα απ’το οτιδήποτε. Στην εποχή του BLM, μην ξεχνάμε και τα LGBTQ άτομα που μετρούν επίσης!

 

Milk

Ένα βιογραφικό project, το οποίο χάρισε στον Sean Penn το Όσκαρ καλύτερου ανδρικού ρόλου, με την ταινία γενικότερα να αποσπά 8 υποψηφιότητες. Ο Milk ήταν ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος άνδρας που εκλέχθηκε σε δημόσιο αξίωμα στην Καλιφόρνια και κατάφερε να φέρει μεγάλες αλλαγές στην πολιτεία την εποχή του ’70. Μπορούσε όμως να καταφέρει πολλά περισσότερα για όλη την Αμερική, αν δεν δολοφονούνταν το 1978 από τον συντηρητικό White. 

 

Bonus: The Danish Girl

Κι επειδή η μέρα είναι κατά της ομοφοβίας, της τρανσφοβίας και της αμφιφοβίας, το ‘The Danish Girl’ με τον φανταστικό Eddie Redmayne είναι must. Ένα βιογραφικό έργο που κυκλοφόρησε στο σινεμά το 2015 και μιλά για μία από τις πρώτες γνωστές τρανς γυναίκες που έκανε φυλομετάβαση σε μια δύσκολη εποχή, και συγκεκριμένα στα μέσα του 1920. Μιλάμε για χρόνια όπου δεν υπήρχαν social media, ορατότητα ή κινήματα στήριξης και η επιστήμη δεν ήταν τόσο προχωρημένη (πρακτικά και πνευματικά). Είναι πολύ ενδιαφέρον λοιπόν να βλέπεις ένα άτομο να ανακαλύπτει από μόνο του τον εαυτό του και ακολουθώντας τη βαθιά του επιθυμία να φτάνει σε μια αλλαγή πολύ σοκαριστική για την εποχή.

Η τέχνη κατάφερνε πάντα να μιλάει για θέματα που φέρνουν σε δύσκολη θέση τις κοινωνίες και να βάζει το λιθαράκι της σε αλλαγές που θέλουμε να βλέπουμε!

FUN ZONE

BINGE WATCHING

Μην περιμένετε την 3η σεζόν του Euphoria πριν το 2025, δε θα έρθει!

EVENTS

Στο AthensPride 2023 στις 10 Ιουνίου φωνάζουμε «Μια φορά και έναν καιρό…διεκδίκησα και πέτυχα»!

EVENTS

To Σymposio Festival επιστρέφει στις 28 Μαΐου για μία δυνατή συνάντηση γαστρονομίας και μουσικής.

BINGE WATCHING

Το Netflix δεν αστειευόταν τελικά, ξεκίνησε τις έξτρα χρεώσεις σε όσους μοιράζονται κωδικούς!

BINGE WATCHING

Ginny & Georgia: Το Netflix ανακοίνωσε την 3η και 4η σεζόν πάνω που αρχίσαμε να ανησυχούμε!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET