ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥΛΑ

7 τεχνικές μελέτης που θα κάνουν το διάβασμα της εξεταστικής πιο αποτελεσματικό!

Ήρθε η ώρα να το πάρεις απόφαση ότι η απλή παπαγαλία δε βγάζει πουθενά!

Αλεξάνδρα Κουτσούκου

27 Αυγούστου, 2023

Οι μέρες παιρνούν, η εξεταστική πλησιάζει κι εσύ δεν έχεις ανοίξει βιβλίο. Τι πιο σύνηθες θα έλεγε κανείς. Το κερασάκι στην τούρτα; Είναι η εξεταστική του Σεπτέμβρη, στην οποία είχες υποσχεθεί ότι θα διορθώσεις τα λάθη των δύο εξαμήνων. Κάπως δεν πήγε πολύ καλά αυτό…

Ωστόσο, υπάρχει ελπίδα να σώσεις την κατάσταση. Πρώτο και βασικότερο βήμα, κλείσε το Netflix (αν έχεις ακόμα μετά το πετσόκομμα στο μοίρασμα κωδικών 🥲). Δεύτερον, καλωσόρισες στον κόσμο των μεθόδων μελέτης! Το ήξερες ότι η φάση δεν είναι μόνο «ας κάτσω να διαβάσω» αλλά έχει πολλά περισσότερα πρόσωπα; Σαν μια τέχνη, το διάβασμα θέλει να γνωρίσεις τα μυστικά του, να είσαι δημιουργικ@ κατά τη διάρκειά του και να ανακαλύψεις την τεχνική εκείνη που σου ταιριάζει.

Διάβασε κι αυτό

Μάθε το στυλ διαβάσματος που σου ταιριάζει για να μη σπαταλάς τσάμπα τις ώρες σου!

Αν σκόπευες να επιλέξεις πάλι την πεπατημένη, χαίρομαι που σε προλαβαίνω. Τα παρακάτω study techniques είναι ο ήρωας στη δική σου ιστορία διάσωσης από άλλο ένα πονεμένο 4άρι!

Μη νιώθεις άσχημα που νόμιζες ότι πρόκειται για κάποια ιταλική μακαρονάδα. Το έπαθα κι εγώ. Κι όχι τίποτα άλλο, άνοιξε και η όρεξη.

Διάβασε κι αυτό

Τι δείχνει το αγαπημένο σου σνακ στην εξεταστική για τον τρόπο που διαβάζεις!

Σε κάθε περίπτωση η τεχνική Pomodoro είναι με το μέρος σου, αφού θέλει να σε βοηθήσει να οργανώσεις το χρόνο σου ώστε να μη φτάνει 12 το βράδυ κι εσύ να μην έχεις βγάλει ούτε το 1/10 της ύλης. Δεν πρόκειται για κάποια νέα ανακάλυψη, καθώς η ιδέα γεννήθηκε στα τέλη των 80s. Ο Francesco Cirillo είναι ο εμπνευστής της και ο άνθρωπος που πρέπει να ευχαριστήσουμε.

Σύμφωνα με τη μέθοδο Pomodoro, αν θες να κάνεις ένα αποτελεσματικό διάβασμα, τότε πρέπει να χωρίσεις τα tasks σου βάσει χρόνου. Συγκεκριμένα, σου λέει να μοιράσεις όσα έχεις να κάνεις σε 25λεπτα διαστήματα, τα λεγόμενα pomodoros, κάνοντας στο ενδιάμεσο μικρά διαλείμματα.

Ο τρόπος με τον οποίο βοηθάει αυτή η τακτική είναι ότι βάζοντας αντίστροφη μέτρηση, μπαίνεις αναγκαστικά στο mood της μελέτης και αντιστέκεσαι περισσότερο σε περισπασμούς. Επίσης, το να χωρίζεις το διάβασμά σου σε 25λεπτες περιόδους, σε βοηθά στο να διαχειρίζεσαι το χρόνο σου και γενικότερα το πρόγραμμά σου. Ενώ και τα συχνά και σύντομα διαλείμματα παίζουν επίσης το ρόλο τους, καθώς βελτιώνουν τη συγκέντρωση.

Study routine: 

1. Επίλεξε το κομμάτι της ύλης με το οποίο θα ασχοληθείς

2. Βάλε αντίστροφη μέτρηση 25 λεπτών και ξεκίνα

3. Αφού τελειώσει ο χρόνος, κάνε ένα 5λεπτο διάλειμμα

4. Μετά το 4ο Pomodoro, κάνε ένα μεγαλύτερο διάλειμμα των 20-30 λεπτών

Η ονομασία της μοιάζει πιο περίπλοκη κι από τα sos θέματα μαθηματικών που πρέπει να διαβάσεις. Στην πραγματικότητα, θέλει να σε κάνει να καταλάβεις καλύτερα και πιο ουσιαστικά τη θεωρία για να λύσεις τα προβλήματα αυτά στα μαθηματικά (ή σε όποιο άλλο μάθημα, οποιαδήποτε άλλης κατεύθυνσης).

Η SQ3R λοιπόν, το όνομα της οποίας προέρχεται από το «Survey-Question-Read-Recite-Review», είναι η ιδανική τεχνική για να κατανοήσεις αποτελεσματικά τις σημειώσεις σου, τα slides του eclass και τα συγγράμματα, μέσα από μια σειρά διαδικασιών που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του ’40, από τον ψυχολόγο Francis P. Robinson.

Study routine: 

1. Έρευνα: Προτού μπεις στο ψητό, κάνε μία γρήγορη έρευνα στο θέμα με το οποίο θα ασχοληθείς. Τσέκαρε τίτλους, υπότιτλους, bullets και ό,τι άλλο θα σου δώσει μια γενική γεύση γι’ αυτό που πρόκειται να μάθεις εις βάθος, προετοιμάζοντας έτσι τον εγκέφαλό σου για τις πληροφορίες που θα λάβει.

2. Ερωτήσεις: Φτιάξε ερωτήσεις βασισμένες στην ύλη που μόλις κοίταξες, δίνοντας έμφαση στα κομμάτια που σε προβλημάτισαν.

3. Ανάγνωση: Διάβασε προσεκτικά και κατά προτίμηση φωναχτά την ύλη. Όσο διαβάζεις, προσπάθησε να απαντάς στις ερωτήσεις που δημιούργησες και ακόμα καλύτερα, κάν’το σε ένα χαρτί σαν να γράφεις διαγώνισμα.

4. Εκφώνηση: Ξαναπές φωναχτά όσα διάβασες μόλις και προσπάθησε να τα πεις και με δικά σου λόγια. Με αυτόν τον τρόπο κάνεις δικά σου όσα μαθαίνεις και συνεπώς τα καταλαβαίνεις καλύτερα.

5. Επανάληψη: Τέλος, πέρνα από την αρχή την ύλη έτσι ώστε να σιγουρευτείς ότι την έχεις εμπεδώσει και να κατανοήσεις καλύτερα εκείνα τα σημεία που σε δυσκολεύουν. Επανέλαβε αυτό το βήμα και τις επόμενες ημέρες.

Η PQ4R (Preview-Question-Read-Reflect-Recite-Review) διαφέρει στα σημεία με την παραπάνω, αλλά μπορεί να σου ταιριάζει καλύτερα.

Study routine: 

1. Προεπισκόπηση: Κάνε ένα σκανάρισμα στην ύλη για να έχεις γενικά την αίσθηση και για να οργανώσεις το πρόγραμμα μελέτης σου.

2. Ερωτήσεις: Ισχύουν τα ίδια με την προηγούμενη μέθοδο.

3. Ανάγνωση: Ισχύουν τα ίδια με την προηγούμενη μέθοδο.

4. Αναλογισμός: Αυτό το βήμα ζητά από σένα, αφού φτάσεις σε ένα καλό σημείο του διαβάσματός σου, να κάνεις ένα διάλειμμα και να… αναλογιστείς: Γιατί είναι σημαντικά αυτά που έμαθες, πού θα σου χρησιμεύσουν; Απαντώντας σε αυτήν την ερώτηση, σημαίνει ότι έχεις καταλάβει κι αυτά που μαθαίνεις.

5. Εκφώνηση: Ισχύουν τα ίδια με την προηγούμενη μέθοδο.

6. Επανάληψη: Ισχύουν τα ίδια με την προηγούμενη μέθοδο.

Τα mind maps είναι μία πολύ δημοφιλής μέθοδος, ακριβώς γιατί είναι και ιδιαίτερα βοηθητική κι αποτελεσματική. Η τεχνική αυτή ζητά από σένα να είσαι λίγο πιο δημιουργικ@ κατά το διάβασμά σου. Να αναπαραστήσεις τις σκέψεις σου σε μια κόλλα χαρτί και συγκεκριμένα να γράψεις την κεντρική ιδέα στο κέντρο, σε έναν κύκλο, και στη συνέχεια να τη συνδέσεις με σχετικές έννοιες και θέματα μέσω διακλαδώσεων. Δημιουργείς, με λίγα λόγια, έναν χάρτη όπου παρουσιάζεις τις διάφορες σκέψεις/ιδέες σου και πώς αυτές σχετίζονται με τη βασική ιδέα.

Ο Tony Buzan, ένας Άγγλος εκπαιδευτικός σύμβουλος, είναι αυτός που έκανε γνωστή τη μέθοδο σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοούν και να θυμούνται καλύτερα πληροφορίες. Η μέθοδος αυτή είναι το αντίθετο της παπαγαλίας και άρα στοχεύει να καταλαβαίνεις εις βάθος όσα διαβάζεις οργανώνοντας τη σκέψη σου.

Το να ξεκινάς διάβασμα για την εξεταστική νωρίτερα από το προηγούμενο βράδυ της εξέτασης είναι καλό για πολλούς λόγους (shut up μπρο, ποιος να το ‘λεγε…). Ένας από αυτούς είναι ότι μπορείς να εφαρμόσεις τη μέθοδο της κατανεμημένης μελέτης. Αυτή λέει ότι διαβάζουμε πιο σωστά κι ουσιαστικά όταν αφιερώνουμε από λίγο χρόνο στο ίδιο θέμα διαφορετικές μέρες – όταν μελετάμε σε δόσεις δηλαδή.

Ανάλογα με το πόσο κατανοείς τα τμήματα της ύλης, αυξάνεται ή μειώνεται και ο χρόνος μέχρι να τα ξανατσεκάρεις. Για παράδειγμα, αν ένα κομμάτι σε έχει δυσκολέψει πολύ, θα το ξανακάνεις την επόμενη μέρα. Αν το έχεις κατανοήσει γενικά, θα το ξαναδείς σε 2 μέρες, ενώ αν δε σε δυσκόλεψε καθόλου και το έμαθες πολύ καλά, θα επιστρέψεις σε αυτό σε 3-4 μέρες.

Η μέθοδος Feynman λέει κάτι πολύ απλό: αν θες να μάθεις κάτι καλά, πρέπει να το εξηγήσεις στον εαυτό σου απλά και κατανοητά. Ουσιαστικά, γίνεσαι καθηγητής και μαθητής την ίδια ώρα κι αφού μελετήσεις το κομμάτι ύλης που σε ενδιαφέρει, προσπαθείς στη συνέχεια να το εξηγήσεις με απλά λόγια σαν να βρίσκεσαι στην έδρα μιας τάξης. Εκτός των άλλων, αποκτά κι ένα ενδιαφέρον το διάβασμα με role playing and everything!

Study routine: 

1. Επίλεξε ένα θέμα και μελέτησέ το

2. Πάρε μια κόλλα χαρτί και γράψε με δικά σου λόγια όσα έμαθες σαν να τα εξηγείς σε κάποιον άλλον που είναι άσχετος με το θέμα, χρησιμοποιώντας απλή γλώσσα και όσο μπορείς πιο λεπτομερώς.

3. Αναγνώρισε τα σημεία που έχεις κενά ή μπερδεύτηκες και έκανες λάθος.

4. Επέστρεψε στις σημειώσεις της σχολής και διάβασε πάλι τα σημεία που σε δυσκολεύουν μέχρι να μπορείς να τα εξηγήσεις όσο πιο απλά γίνεται.

Τέλος, κάτι πολύ απλό, που όμως μπορεί να διευκολύνει σημαντικά το διάβασμά σου, είναι να του δώσεις χρώμα. Πέρα από τη σεροτονίνη που προσφέρει αυτή η μικρή πράξη του να υπογραμμίζεις με ροζ φωσφοριζέ τις σειρές των βιβλίων (κανονικό ψυχοφάρμακο όχι αστεία), οργανώνεις σωστά την ύλη σου δίνοντας βάση στα σημαντικά και ξεχωρίζοντας έννοιες και γεγονότα.

Μια έρευνα μάλιστα, ανακάλυψε ότι το χρώμα βελτιώνει τη μνήμη. Ενώ σύμφωνα με την ίδια, τα ζεστά χρώματα (κόκκινο και κίτρινο) δημιουργούν ένα μαθησιακό περιβάλλον με κίνητρο και θετικά vibes, που βοηθά μαθητές/φοιτητές να δουν με πιο καλό μάτι τη διαδικασία. Επίσης, λέγεται ότι αυξάνουν την προσοχή και τη δίψα για μάθηση.

Study routine: 

1. Γράψε σε ένα χαρτί τις λέξεις-κλειδιά με κόκκινο χρώμα

2. Υπογράμμισε σημαντικές πληροφορίες με κίτρινο χρώμα

3. Οργάνωσε την ύλη βάσει χρωμάτων, για να αποθηκεύσεις πιο εύκολα κι οργανωμένα τα επιμέρους θέματα στο μυαλό σου. Για παράδειγμα, δώσε το ίδιο χρώμα στο περιεχόμενο ενός συγκεκριμένου κεφαλαίου, έτσι ώστε να το συνδέσεις με αυτό το χρώμα και την ώρα της εξέτασης να ανακαλέσεις όσα μάθαινες πιο εύκολα και γρήγορα.

Παίξε με τις παραπάνω μεθόδους, ανακάλυψε αυτή που σου ταιριάζει καλύτερα και κάνε επιτέλους το διάβασμά σου πιο ενδιαφέρον και αποτελεσματικό.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Πατρών: Υποδέχεται σήμερα την Ολυμπιακή Φλόγα – «Πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο»!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Coffee Island: Στηρίζοντας τη φοιτητική κοινότητα του Παν/μίου Πατρών, προχωρά σε μια σημαντική δωρεά!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Νομική ΕΚΠΑ: Πήρε όλα τα βραβεία σπίτι της η ομάδα που συμμετέχει σε διεθνή διαγωνισμό δίκης!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Εγκρίθηκε η πρώτη Ιατρική Σχολή μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET