ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Tα επαγγέλματα με ζήτηση στην Ελλάδα για το 2020 – Η Πληροφορική κάνει τη διαφορά!

Μήπως να το ξανασκεφτείς πού να επενδύσεις;

Αλεξάνδρα Κουτσούκου

16 Ιανουαρίου, 2020

Το πρώτο κριτήριο που βάζει κανείς όταν επιλέγει τις σπουδές του, είναι να του αρέσει το αντικείμενο, με το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα καταπιαστεί για το υπόλοιπο της ζωής του (αυτό είναι το πλάνο εξαρχής τουλάχιστον). Και είναι ένας πολύ σημαντικός γνώμονας προφανώς, αλλά όχι κι ο μοναδικός που θα έπρεπε να λαμβάνεται υπόψιν. Γιατί εσύ μπορεί να θες να γίνεις γαλατάς και να πλανιέσαι στις γειτονιές της Αθήνας, αλλά σαν επάγγελμα που έχει «πεθάνει» κι αντικατασταθεί πλέον, δε νομίζω να σου εξασφάλιζε ούτε τα προς το ζην.

Σημαντικό λοιπόν, είναι να λάβεις υπόψιν σου και τι έχει ζήτηση αυτήν την εποχή.

Διάφορα στοιχεία βγαίνουν κατά καιρούς που μιλούν για επαγγέλματα του μέλλοντος ή που προσφέρουν δουλειά τώρα, και ασυναίσθητα, μπαίνουν σαν ιδέα στο μυαλό σου, γιατί πολύ απλά θες αυτό με το οποίο θα ασχοληθείς στη ζωή σου να σου φέρει και κάποια κέρδη. Δεν το κάνεις για την ψυχή της μάνας σου.

Ο Μάρκος Κορβέσης λοιπόν, σύμβουλος καριέρας, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τους εργασιακούς τομείς που αναμένεται να εμφανίσουν τη μεγαλύτερη άνοδο το 2020, παρουσιάζοντας μια ανάλυση συγκεκριμένων επαγγελματικών κατευθύνσεων, που έχουν μεγάλη ζήτηση παγκοσμίως.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:

Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση αφορά τις εξελίξεις κυρίως στο κλάδο της τεχνολογίας, εξελίξεις όπως machine learning (μηχανική μάθηση), data science (επιστήμη των δεδομένων), Τεχνητή Νοημοσύνη κ.ο.κ, εξελίξεις που ως αποτέλεσμα θα έχουν να αντικατασταθούν κάποια επαγγέλματα με καινούργια και πολλές θέσεις να απαιτούν πλέον ψηφιακές δεξιότητες.

Ο προγραμματισμός και οι τεχνολογίες έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, οπότε και η ζήτηση ανθρώπινου δυναμικού που γνωρίζει και είναι εξοικειωμένο με αυτούς τους τομείς είναι μεγάλη. Τόσο μεγάλη, που σημειώνεται ακόμα και έλλειψη, καθώς οι εταιρείες αυξάνονται συνεχώς, ενώ η εξέλιξη γίνεται σε τόσο γρήγορους ρυθμούς, που δεν την «προλαβαίνουμε». Ο κ. Κορβέσης ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι «εταιρίες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και όλη την Ελλάδα παρακαλάνε να βρούνε προγραμματιστές.» 

Φυσικό κι επόμενο μιας τέτοιας ανάπτυξης ενός τομέα, είναι αντίστοιχα η πτώση ενός άλλου.

«Ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες – και είναι κάτι που συναντούμε και εμείς ως carrier consultants – πολλά επαγγέλματα που είναι πιο χειρωνακτικά, επαγγέλματα σε junior θέσεις (θέσεις χαμηλότερων συγκριτικά δεξιοτήτων) όπως είναι πωλητές καταστημάτων λιανικής, οδηγοί και άλλα τέτοιου επιπέδου, έχουν αρχίσει να αντικαθίστανται σιγά-σιγά. Ενδεικτικό, δε, είναι πως εκτός Ελλάδας κυρίως, σε πολλά καταστήματα πώλησης, π.χ οι ταμίες, αντικαθίστανται από μηχανήματα αυτόματα, εξέλιξη που θα έρθει και στην Ελλάδα σιγά-σιγά.»

Όσο για τις επιλογές καριέρας που θα πρότεινε στους Έλληνες να κάνουν, αυτές αφορούν το οτιδήποτε τεχνολογικό (π.χ ανάπτυξη εφαρμογών, προγραμματισμός, graphic design), τον τουρισμό, καθώς αποτελεί τον πρώτο σε αύξηση θέσεων εργασίας τομέα στην Ελλάδα, με τις θέσεις να αυξάνονται συνεχώς, την υγεία, καθώς χάρη στην ανάπτυξη της ιατρικής τεχνολογίας, με συνεπακόλουθο τη διεύρυνση του ηλικιακού γκρουπ των γηραιότερων και στην Ελλάδα, το συγκεκριμένο εργασιακό πεδίο θα γεννά ανάγκες με αυξητικό ρυθμό στο ορατό μέλλον. «Ό,τι έχει να κάνει με επαγγέλματα υγείας θα είναι σε αύξηση (σ.σ το 2020 και μετέπειτα).», τονίζει συγκεκριμένα. Τέλος, στην κατάταξη των ελπιδοφόρων εργασιακών τομέων, συμπεριέλαβε ακόμη τον τομέα της ενέργειας, αλλά και της μεταποίησης.

Πηγαίνοντας σε πιο παραδοσιακούς κλάδους, ο ναυτιλιακός είναι αυτός που ξεχωρίζει, καθώς όπως σημειώνει και ο κ. Κορβέσης «είναι ένας πάρα πολύ σταθερός κλάδος. Σπάνια γίνεται κάτι συνταρακτικό με αρνητικό πρόσημο στον συγκεκριμένο τομέα και υπάρχουν πολλές δυνατότητες εργασιακής αποκατάστασης. Είναι κλάδος στον οποίο συνεχώς αυξάνονται οι θέσεις, οι απαιτήσεις και οι μισθοί, οπότε είναι μια πολύ καλή περίπτωση είτε αναφερόμαστε σε θέσεις σε πλοία είτε σε θέσεις γραφείου.»


Photo by Jonas Leupe on Unsplash

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Φεγγάρι της Φράουλας: Το καλοκαίρι ξεκινάει και επίσημα με εντυπωσιακή Πανσέληνο στον ουρανό!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Πολύ υψηλά τα ποσοστά γραπτών κάτω από τη βάση σε τρία μαθήματα!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Έχουμε την ημερομηνία ανακοίνωσης των βαθμολογιών και των βάσεων!

ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται Ελλάδα για συναυλία ο Baby Lasagna, aka ο νικητής του κοινού στην Eurovision!

ΕΛΛΑΔΑ

Οι περισσότεροι νέοι στην Ελλάδα ζουν με τους γονείς τους μέχρι τα 34, δεν έχουν κι άλλη επιλογή!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες: Μαθηματικά, Φυσική και Ιστορία ρίχνουν τις βάσεις – Οι πρώτες εκτιμήσεις!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET