ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

6 συνήθειες και σκέψεις που ρίχνουν την αυτοπεποίθησή σου, ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνεις!

Μήπως σαμποτάρεις τον ίδιο σου τον εαυτό;

Στέλα Τσάναϊ

17 Οκτωβρίου, 2022

Unsplash

Η αυτοπεποίθηση δεν επηρεάζει μόνο τα γκομενικά σου και την καριέρα σου. Επηρεάζει ολόκληρη τη ζωή σου και την ψυχική σου υγεία. Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν είναι κάτι που έρχεται εκ γενετής. Χρειάζεται προσπάθεια και κόπο για να χτίσεις ένα τόσο απαραίτητο στοιχείο, για να μπορείς να νιώθεις δυνατός και σίγουρος για τον εαυτό σου

Αυτοπεποίθηση δεν είναι μόνο η εξωτερική εικόνα. Είναι κυρίως η εσωτερική. Αυτή δηλαδή που σε κάνει να βλέπεις τα πράγματα με άλλο μάτι. Αν αποκτήσεις σιγουριά μέσα σου, θα φανεί και έξω! 

Όμως για να λυθεί ένα πρόβλημα, πρέπει να εστιάσουμε στη ρίζα του. Χρειάζεται να βρεις την πηγή του κακού, αυτό δηλαδή που σου προκαλεί την αμφισβήτηση του εαυτού και των ικανοτήτων σου. Δεν είναι πάντα εύκολο. Υπάρχουν πράγματα που κάνεις ασυναίσθητα και τα οποία επηρεάζουν τον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι εσύ την εικόνα σου και τον εαυτό σου. Ποια είναι αυτά; 

Για ρίξε μία ματιά παρακάτω:

1. «Μήπως έκανα λάθος τότε; Γιατί να το κάνω αυτό;»

Υπεραναλύεις τα λάθη του παρελθόντος

Δεν είναι κακό να σκέφτεσαι τι μπορεί να έκανες λάθος στο παρελθόν, ώστε να μπορείς να το διορθώσεις μελλοντικά. Το να εστιάζεις μόνο στα λάθη όμως, να τα υπερμεγενθύνεις και να υπεραναλύεις την παραμικρή λεπτομέρεια, είναι κακό. Και μάλιστα πολύ. Δημιουργείς έναν φαύλο κύκλο που μειώνει την εμπιστοσύνη σου στον εαυτό σου, ενώ παράλληλα σε αφήνει εγκλωβισμέν@ σε μία άσχημη κατάσταση. Δεν μπορείς να αλλάξεις κάτι που έγινε και σίγουρα δε θα κερδίσεις τίποτα με το να το αφήνεις να σε στοιχειώνει κάθε μέρα. 

2. «Και αν δεν γίνουν όλα έτσι όπως τα θέλω; Και αν, αν, αν…»

Ανησυχείς υπερβολικά για το μέλλον!

Υπάρχει και αυτή η πλευρά των σκέψεων. Ή του ύψους ή του βάθους δηλαδή. Όταν λέμε μην κολλάς στα παλιά, δεν εννοούμε αγχώσου για το μέλλον. Το τι μπορεί να συμβεί δεν το ξέρει κανείς. Εάν αναλύεις όλα τα πιθανά ενδεχόμενα που μπορεί να φέρει το αύριο, μάντεψε, δε σημαίνει ότι προετοιμάζεσαι σωστά, απλά αγχώνεσαι. 

Αποτέλεσμα; Δε θα καταφέρεις τίποτα και πάντα θα βρίσκεις δικαιολογίες να μην κάνεις κάτι. Major μείωση αυτοπεποίθησης. Δημιουργείς στον εαυτό σου την εντύπωση ότι είσαι ανίκανος. Κάποιο μέτρο θα ήταν απαραίτητο εδώ. Εστίασε στο τι μπορείς να κάνεις στο τώρα και στο σήμερα. Είναι το μόνο που μπορείς να ελέγξεις και θα δεις ότι με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρεις πολλά περισσότερα! 

3. «Δεν κάνω για τίποτα»

Δεν επιβραβεύεις ποτέ τον εαυτό σου

Η πεποίθηση «είμαι ένα εντελώς ανίκανο άτομο», δεν στέκει καν, γιατί κανείς δεν είναι ανίκανος. Όλοι είμαστε καλοί σε κάτι, απλά μπορεί να μην το έχουμε βρει ή να μην το αναγνωρίζουμε. Η δημιουργία της αρνητικής αυτο-αντίληψης οφείλεται στο ότι υποτιμάς ή γενικεύεις και αγνοείς τις ικανότητες και τις επιτυχίες που σημειώνεις. Όποιο και αν ήταν το επίτευγμά σου, μικρό ή μεγάλο, σου αξίζει ένα μπράβο. Από το ότι έφερες εις πέρας ένα ζόρικο πρότζεκτ στη σχολή, μέχρι που έκλεισες σώ@ κι αβλαβ@ μία δύσκολη μέρα. Γιατί έτσι απολαμβάνεις περισσότερο την επιτυχία σου, αναγνωρίζεις την αξία και τον κόπο σου, κατανοείς ότι επιτυγχάνεις στόχους.

Με αυτόν τον τρόπο αποκτάς μεγαλύτερο κίνητρο να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό στην επόμενη πρόκληση, ενώ αυξάνεις σημαντικά την αυτοεκτίμησή σου! Σιγά σιγά συνειδητοποιείς ότι μπορείς να καταφέρεις ό,τι βάλεις στο νου σου, αρκεί να εστιάζεις πάντα στο επόμενο βήμα.

4. «Μακάρι να είχα κι εγώ τόσο ωραίο πρόσωπο/τόσο δυναμική προσωπικότητα»

Συγκρίνεσαι με τους γύρω σου!

Πόσες φορές μπαίνουμε στο τριπάκι να συγκρίνουμε κάτι δικό μας με κάποιου άλλου; Η σύγκριση πέρα από τοξική, είναι και ξεκάθαρος μονόδρομος προς τη χαμηλή αυτοεκτίμηση. Τι θα κερδίσεις; Να νιώθεις μόνιμα λιγότερος, να σε υποτιμάς και να αισθάνεσαι άβολα ανάμεσα σε φίλους, συμφοιτητές, συναδέλφους και οικογένεια. Ειδικά όταν μπαίνει στη μέση και μία σχέση, όπου η χαμηλή αυτοεκτίμηση μεταφράζεται σε ζήλια και φέρνει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. 

Είμαστε όλοι διαφορετικοί και μοναδικοί. Αυτό είναι το όμορφο της υπόθεσης. Επίσης, έχεις συγκρίνει ποτέ τα επιτεύγματά σου με άτομα που δεν τα έχουν καταφέρει και τόσο καλά; Όχι. Διότι ο βαθύτερος σκοπός σου είναι να υποτιμήσεις τον εαυτό σου και να δικαιολογήσεις την αρνητική σου στάση απέναντί του. 

Από την άλλη, εκτός του ότι συγκρίνεσαι, δεν κάνεις και τίποτα για να αλλάξεις αυτό που δε σου αρέσει. Ωραίο το body positivity και το θετικό mindset απέναντι στα ελαττώματά μας, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν κάνουμε τίποτα για να αλλάξουμε, να βελτιωθούμε και να μας αρέσουμε.

5. Δεν περιποιείσαι

Θυμάσαι εκείνη την φορά που ένιωθες χάλια; Έβλεπες τον εαυτό σου στον καθρέφτη και δεν είχες τίποτα θετικό να πεις για αυτόν; Θυμάσαι όμως και εκείνη τη μέρα που βγήκες από το ντους, έφτιαξες τα μαλλιά σου, περιποιήθηκες το σώμα σου, βάφτηκες όπως σου αρέσει; Ή όταν φόρεσες εκείνο το καινούργιο συνολάκι που αναδείκνυε τέλεια τα δυνατά σου σημεία; Θυμάσαι πόσο όμορφα ένιωθες; Ακριβώς. Μπορεί να φαίνομαι επιφανειάκη, αλλά άμα κυκλοφορείς καθημερινά σαν λέτσος, λογικό είναι να νιώθεις και έτσι. Είναι κάτι τόσο απλό, που όμως μπορεί να αλλάξει όλη μας τη διάθεση. Δε φωνάζουμε τυχαία τόσο καιρό πως όταν φτιαχνόμαστε, το κάνουμε για εμάς

Αρκεί φυσικά να μην πας στο άλλο άκρο και πιστέψεις ότι μόνο η εμφάνιση παίζει ρόλο. Είπαμε ένα μέτρο. Σε όλα.

6. Θυμάσαι τι πάει να πει η λέξη όχι;

Όταν δεν ξέρεις να λες όχι και να θέτεις τα όριά σου, τότε γίνεσαι ένας σωστός people pleaser! Ουσιαστικά ψάχνεις την επιβεβαίωση και την αποδοχή από τους άλλους, κάνοντάς τους όλα τα χατίρια χωρίς να υπολογίζεις τον εαυτό σου. Νιώθεις πως εάν δεν πεις «ναι» στα πάντα, θα θυμόσουν ή θα σταματήσουν να σε αγαπούν, απλά επειδή δεν ικανοποίησες την επιθυμία τους! Δε χρειάζεται να είσαι πάντα και για όλους διαθέσιμος, γιατί έτσι απορρίπτεις τα δικά σου θέλω και συναισθήματα. Δίνεις παραπάνω αξία στους άλλους, παρά στον ίδιο σου τον εαυτό. Όταν θα αρχίσεις να θέτεις όρια και να λες τα πρώτα όχι, ή όταν θα αρχίσεις να έχεις και πάλι την κυριαρχία των επιλογών και της ζωής σου, τότε θα δεις ότι αυτό που νιώθεις και εκπέμπεις είναι πολύ πιο δυνατό. Μάλιστα, έχει και όνομα: Αυτοπεποίθηση! 

Σίγουρα υπάρχουν καλές και κακές ημέρες. Δε γίνεται κάθε μέρα να νιώθουμε υπέροχα! Η αυτοπεποίθηση όμως θα σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις και να εκτιμήσεις τον εαυτό σου με όλα του τα χαρακτηριστικά, ακόμα και στις κακές μέρες. Να μη φοβάσαι να είσαι εσύ και να αναγνωρίζεις τα λάθη σου. Θα αρχίσεις να ζεις ελεύθερος μακριά από περιττές κακές σκέψεις. Απλά αποδέξου και αγάπα τον εαυτό σου. Επένδυσε σε αυτόν. Είναι η παντοτινή σου παρέα άλλωστε!

ΛΑΪΦΣΤΑΪΛ

ΟΜΟΡΦΙΑ

Προστάτεψε τις πολύτιμες στιγμές σου στην παραλία με τα αντηλιακά Carroten!

ΣΤΥΛ

Μια βουτιά στη νέα συλλογή TEZENIS 2024 beachwear, για να ξεκινήσει σωστά το καλοκαίρι!

ΟΜΟΡΦΙΑ

Clinéa: Η πιο αποτελεσματική clean skincare ρουτίνα για το απόλυτο #GlassSkin effect!

ΣΤΥΛ

Fashion items που κακώς φοβάσαι να εντάξεις στην γκαρνταρόμπα σου

ΟΜΟΡΦΙΑ

NIVEA SUN UV Derma Skin Clear SPF50+: Αντηλιακή προστασία για επιδερμίδες με τάση για ατέλειες!

ΣΤΥΛ

«Stay Authentic»: Η νέα καμπάνια της Kappa για τη σεζόν Άνοιξη-Καλοκαίρι ’24!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET