ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Συνεχίζει να ξεχωρίζει το ΕΚΠΑ με νέα διάκριση σε μία από τις σημαντικότερες παγκόσμιες κατατάξεις!

Και πετάει ψηλά...

Neopolis Team

30 Νοεμβρίου, 2020

To ΕΚΠΑ τον τελευταίο καιρό βρίσκεται στην επικαιρότητα για σημαντικές διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και το μόνο που του ευχόμαστε είναι να συνεχίσει έτσι!

Είναι πραγματικά πολύ ενθαρρυντικό να βλέπουμε τα πανεπιστήμιά μας να σημειώνουν τέτοιες επιτυχίες, οπότε το τελευταίο διάστημα μπορείτε να πείτε ότι έχουμε πάρει τα πάνω μας. Πρώτα ήρθε η διάκριση της Νομικής Αθηνών, στη συνέχεια ακολούθησαν οι 11 Έλληνες καθηγητές στη λίστα με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως και τώρα, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας καθώς και 9 ακόμη ελληνικά ΑΕΙ, επιστρέφουν με μια θέση στη διεθνή κατάταξη ‘Best Global University Ranking 2021′

Ανάμεσα σε 1.500 ΑΕΙ από όλο τον κόσμο, το ΕΚΠΑ κατάφερε να κατακτήσει την 257η θέση και την 1η μεταξύ των ελληνικών Ιδρυμάτων, με το ΑΠΘ να ακολουθεί στην 335η.

Πρόκειται για μία από τις επτά πιο σημαντικές κατατάξεις παγκοσμίως, η οποία δημοσιεύεται για έβδομη συνεχή χρονιά από τον ειδησεογραφικό οργανισμό «US News». Από το σύνολο των πανεπιστημίων παγκοσμίως επιλέχθηκαν αρχικά 1.748, με την τελική συνολική κατάταξη των 1.500 καλύτερων πανεπιστημίων να καλύπτει εύρος 86 χωρών

Για να συμπεριληφθεί ένα πανεπιστήμιο στα 1.500, θα πρέπει πρώτα να είναι μεταξύ των κορυφαίων 250 στα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας φήμης της Thomson Reuters. Στη συνέχεια, ένα ίδρυμα πρέπει να είναι μεταξύ εκείνων που είχαν τον μεγαλύτερο αριθμό δημοσιεύσεων κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών και τα άρθρα αυτά να αναφέρονται ή να αναπαράγονται από τα κορυφαία 200 της προαναφερθείσας έρευνας φήμης. Στην κατάταξη του 2020 λήφθηκαν υπόψη οι δημοσιεύσεις όλων των Ιδρυμάτων για την περίοδο 2014-2018.

Το «U.S. News & World Report» αξιολογεί τα 1.500 καλύτερα Ιδρύματα χρησιμοποιώντας ευρύ φάσμα 13 διαφορετικών κριτηρίων, όπως η παγκόσμια και η περιφερειακή ερευνητική φήμη, οι δημοσιεύσεις, τα συγγράμματα, τα συνέδρια, η σταθμισμένη επίδραση των ετεροαναφορών, το σύνολο αναφορών, ο αριθμός δημοσιεύσεων που βρίσκονται μεταξύ των 10% περισσότερο αναφερόμενων δημοσιεύσεων, το ποσοστό του συνόλου των δημοσιεύσεων που βρίσκονται μεταξύ των 10% περισσότερο αναφερόμενων δημοσιεύσεων, οι διεθνείς συνεργασίες κ.α.

Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, το ΕΚΠΑ κατέχει τη 112η θέση μεταξύ των 593 πανεπιστημίων που συμπεριλήφθηκαν στην αξιολόγηση.

Όπως ανέφερε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Θάνος Δημόπουλος, άξιο μνείας το κριτήριο «Αριθμός άρθρων με μεγάλο αριθμό αναφορών που βρίσκονται στο top 1% των άρθρων με τις περισσότερες αναφορές», όπου το ΕΚΠΑ καταλαμβάνει την 163η θέση παγκοσμίως, αλλά και το «ποσοστό του συνόλου των δημοσιεύσεων που βρίσκονται μεταξύ των 1% των άρθρων με τις περισσότερες αναφορές» όπου το ΕΚΠΑ καταλαμβάνει την 203η θέση παγκοσμίως, πραγματοποιώντας άνοδο 48 θέσεων σε σχέση με το 2019.

Οι συγκεκριμένες επιδόσεις αποδεικνύουν την όλο και μεγαλύτερη αναγνώριση του ΕΚΠΑ ως σημαντικού παγκόσμιου ερευνητικού ιδρύματος.

Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο Αθηνών εμφανίζεται σε υψηλές θέσεις παγκοσμίως στα επιμέρους επιστημονικά πεδία και αντικείμενα.

Ιδιαίτερα, θα πρέπει να αναφερθεί ότι σε τρία από αυτά τα επιστημονικά πεδία (Μεταδοτικές Ασθένειες, Ογκολογία και Γαστρεντερολογία και Ηπαταλογία) το ΕΚΠΑ κατατάσσεται στο top 100 παγκοσμίως, ενώ ακολουθούν άλλα τρία επιστημονικά πεδία μέσα στις 110 πρώτες θέσεις παγκοσμίως (Φαρμακολογία – Τοξικολογία, Καρδιολογία, Ανοσολογία). Επιπροσθέτως ο Τομέας των Ανθρωπιστικών Σπουδών βρίσκεται σε ψηλή θέση (248η παγκοσμίως). Το εύρημα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι στις Ανθρωπιστικές σπουδές η ερευνητική δραστηριότητα  αποτυπώνεται σε εκδόσεις που δε συμπεριλαμβάνονται στις γνωστές βιβλιομετρικές βάσεις. Επιπροσθέτως, δεν υπάρχει εργαστηριακή έρευνα η οποία παράγει μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων και αναφορών. 

Στο top 10 της Κατάταξης βρίσκονται οκτώ πανεπιστήμια από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και δύο από το Ηνωμένο Βασίλειο. Στην 1η θέση κατατάσσεται το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και ακολουθούν άλλα δύο Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, το ΜΙΤ και το Στάνφορντ. Στην 5η θέση συναντάμε το πρώτο ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, αυτό της Οξφόρδης. Στην 17η θέση βρίσκεται το Πανεπιστήμιο του Τορόντο του Καναδά. Στην 25η θέση εντοπίζεται το πρώτο Πανεπιστήμιο από την Αυστραλία, αυτό της Μελβούρνης, ενώ αντίστοιχα το πρώτο Ασιατικό Πανεπιστήμιο είναι το Κινέζικο Tsinghua στην 28η θέση. Η Αφρικανική Ήπειρος εκπροσωπείται από 57 Πανεπιστήμια με πρώτο από αυτά το Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν το οποίο βρίσκεται στην 103η θέση.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Εστίες Αθήνας: Χωρίς κλιματισμό έβγαλαν τον καύσωνα 1500 φοιτητές, τους λες και survivors!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ποσείδι ιζ μπακ για ένα ακόμα έξαλλο καλοκαιράκι – Πότε ανοίγει η φοιτητική κατασκήνωση!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Τα τμήματα Μηχανικών των ΠΑΔΑ, ΕΛΜΕΠΑ και ΠΑ.ΠΕΛ που αντιστοιχήθηκαν με Πολυτεχνικής Σχολής!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Τα μισά ελληνικά παν/μια δε συνδέονται με την παραγωγική διαδικασία, κάτι έχουμε καταλάβει!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET