ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παγκόσμια διάκριση για τη Νομική ΕΚΠΑ με φοιτητές να κατακτούν την 1η θέση για τη γραπτή επίδοσή τους!

Να, αυτά θέλουμε να διαβάζουμε!

Neopolis Team

18 Νοεμβρίου, 2020

Μέσα σε όλα αυτά που ζούμε και τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην εκπαίδευση λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, έρχονται να ακουστούν τα παρακάτω νέα για τη Νομική του ΕΚΠΑ και να μας υπενθυμίσουν ότι τα πανεπιστήμιά μας έχουν πολλές δυνατότητες, το ίδιο και οι φοιτητές/απόφοιτοί τους.

Δεν είναι λίγες οι φορές που Σχολές της χώρας κατακτούν διεθνείς διακρίσεις και μας βγάζουν «ασπροπρόσωπους» σε σημαντικούς διαγωνισμούς. Ακόμα και εν μέσω μιας τόσο δύσκολης περιόδου όμως, η Νομική κατάφερε να το κάνει ξανά, βάζοντάς τα με επίσης πολύ σημαντικά Ιδρύματα του εξωτερικού.

Συγκεκριμένα, ο Τομέας Διεθνών Σπουδών της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ κατέκτησε την 1η θέση στον κόσμο για τη γραπτή επίδοσή της, λαμβάνοντας το Βραβείο Καλύτερου Δικογράφου Ενάγοντος (Best Claimant Memorial), καθώς και την 6η θέση στον κόσμο για τη γραπτή και προφορική επίδοσή της συνολικά (Combined Written and Oral Scores) στο πλαίσιο του διεθνούς πανεπιστημιακού διαγωνισμού εικονικής διαιτησίας Foreign Direct Investment International Arbitration Moot 2020 (FDI Moot).

Στον φετινό διαγωνισμό FDI Moot 2020 συμμετείχαν 77 πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο, όπως το University College London, το King College London, το Suffolk University, το University of Miami, το Saarland University, το Paris Bar School, το University of Sao Paulo, το University of Buenos Aires, το St. Petersburg State University , το National University of Singapore, το University of Hong Kong,το Martin Luther University of Halle-Wittenberg, το National Law School of India University κ.λ.π.

Πρόκειται για έναν διαγωνισμό που αφορά το συνεχώς εξελισσόμενο διεθνές δίκαιο προστασίας ξένων επενδύσεων και αποτελεί προσομοίωση της διαδικασίας διαιτητικής επίλυσης διεθνών επενδυτικών διαφορών.

Διοργανώνεται κάθε χρόνο υπό την αιγίδα του Centre for International Studies (Salzburg, Austria), των Νομικών Σχολών του Suffolk University (Boston, Massachusetts) και του Pepperdine University (Malibu, California), του German Institution of Arbitration (DIS), (Frankfurt/Cologne, Germany), καθώς και του Centre of European Law του King’s College London.

Κάθε συμμετέχουσα ομάδα φοιτητών πρέπει να υποστηρίξει γραπτώς (memorials) και προφορικώς (με επίσημη αγόρευση) τόσο την πλευρά του προσφεύγοντος ξένου επενδυτή, όσο και του καθ’ ου η προσφυγή κράτους υποδοχής της επένδυσης, σε μια μη πραγματική υπόθεση, ενώπιον ενός πάνελ ειδικών της διεθνούς διαιτησίας.

Φέτος, λόγω πανδημίας, ο Παγκόσμιος Τελικός πραγματοποιήθηκε εξ αποστάσεως στις 4-9 Νοεμβρίου σε μια εξειδικευμένη πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης, όπου συμμετείχαν ως κριτές, ακαδημαϊκοί και στελέχη διεθνών δικηγορικών εταιρειών εγνωσμένης φήμης. Νωρίτερα, είχαν προηγηθεί οι Περιφερειακοί Γύροι για τις περιοχές της Ασίας – Ειρηνικού, Αφρικής και Νοτίου Ασίας.

Η φετινή συμμετοχή της Νομική του ΕΚΠΑ ήταν και η έβδομη κατά σειρά, ενώ η ομάδα που κατάφερε να κατακτήσει τις κορυφαίες θέσεις, αποτελούνταν από τους Λυδία Κοράκη, Αναστάσιο Λαφάρα, Γρηγόριο Παππά και Διονύσιο Φωτόπουλο και βρισκόταν υπό την επιστημονική επίβλεψη του Λέκτορα Αναστασίου Γουργουρίνη. Το επίτευγμά τους βέβαια, το οφείλουν ακόμη στη στήριξη των δικηγορικών εταιρειών Καρατζά & Συνεργάτες και Μπάλλας, Πελεκάνος & Συνεργάτες.

Προπονητές της Ομάδας ήταν οι προπτυχιακοί φοιτητές της Νομικής Σχολής Αθηνών Ελένη-Αμαλία Γιαννακοπούλου και Αλέξανδρος Πέππας, μέλη της ομάδας που είχε εκπροσωπήσει με επίσης μεγάλη επιτυχία πέρυσι τη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο διαγωνισμό FDI Moot 2019, καταλαμβάνοντας την 4η θέση στον κόσμο.

Ακόμη, σπουδαία διάκριση αποτελεί και η 3η θέση του ΕΚΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία των διοργανωτών, μεταξύ όλων των διαχρονικά συμμετεχόντων Πανεπιστημίων στο διαγωνισμό FDI Moot βάσει της γραπτής και προφορικής επίδοσης συνολικά (Combined Written and Oral Scores), μετά το Harvard University και το University of Ottawa.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Θεσσαλίας: Έπεσε παράθυρο εν ώρα μαθήματος και κατά τύχη δεν υπήρξαν τραυματίες!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET