ΓΝΩΜΟΥΛΑ

Σοφία μη μασάς, είμαστε δίπλα σου!

Στο πλευρό της Σοφίας και της κάθε Σοφίας.

Default avatar

Γιάννης Μπελεσιώτης

18 Ιανουαρίου, 2021

Μέσα σε όλα τα τραγικά που συμβαίνουν στις ζωές μας αυτό το διάστημα και αφού νομίζω καταλάβαμε όλοι πως ήταν ψευδαίσθηση ότι η χρονιά θα αλλάξει και όλα θα φτιάξουν, ήρθε καπάκι και μια είδηση που μας ραγίζει την καρδιά και ταυτόχρονα μας γεμίζει με θυμό.

Η Σοφία Μπεκατώρου, Ολυμπιονίκης της χώρας μας στην ιστιοπλοΐα, αποκαλύπτει πως πριν από 20 περίπου χρόνια έπεσε θύμα βιασμού από παράγοντα της Ομοσπονδίας.

Το στενάχωρο όμως είναι πως στην Ελλάδα, εν έτει 2021, πρέπει να εξηγούμε τα αυτονόητα και με συνένοχους όλους μας να συντηρούμε μια κουλτούρα βιασμού που δε λέει να αλλάξει με τίποτα.

Οι αποκαλύψεις της Σοφίας ειλικρινά σοκάρουν. Μάλιστα, παρακολουθώντας το βίντεο της εξομολόγησής της, μπορείς εύκολα να αντιληφθείς το τι πέρασε αυτή η γυναίκα σε μικρή ηλικία και πόσο πολύ την στιγμάτισε το γεγονός το οποίο κουβαλάει πάνω της για πάρα πολλά χρόνια. Μέχρι φυσικά που δεν άντεξε.

Το πραγματικά στενάχωρο όμως και ταυτόχρονα εξοργιστικό, είναι πως αυτή δεν είναι η μοναδική «Σοφία» και δε θα είναι και η τελευταία.

Γι’ αυτό κι εμείς οφείλουμε να παίρνουμε θέση κατά τέτοιων περιστατικών και να κάνουμε ξεκάθαρο ότι θα είμαστε δίπλα στην κάθε μία ξεχωριστά που προβαίνει σε τέτοιες αποκαλύψεις. Για να μη νιώσει ποτέ κανείς στο μέλλον πως είναι αργά για διεκδίκηση δικαιοσύνης.

Θαυμάζω πολύ ως Γιάννης τη Σοφία Μπεκατώρου. Η αλήθεια είναι πως δεν έχω εικόνα για το τι έχει κάνει στο αθλητικό κομμάτι εκτός από τις πολύ γνωστές επιτυχίες της, ωστόσο κατάφερε να με κερδίσει με τη στάση της και τη δύναμή της να κατακτήσει το μετάλλιο της ζωής. Διότι δεν μπορώ (ούτε εγώ ούτε κανείς άλλος που δεν έχει ζήσει κάτι παρόμοιο) να διανοηθώ πόση δύναμη χρειάζεται για να μπορέσεις να διαχειριστείς ένα τέτοιο περιστατικό και για να σταθείς πάλι στα πόδια σου. Σίγουρα μιλάμε για τεράστια αποθέματα ψυχής.

Πάντα πίστευα πως όσο περνάνε τα χρόνια, διαχρονικά κοινωνικά προβλήματα θα αρχίσουν να εξαλείφονται. Με την πρόσβαση όλο και περισσότερων ανθρώπων στην εκπαίδευση, αλήθεια είχα την εντύπωση πως θέματα και εγκληματικές ενέργειες ή απόψεις όπως ο ρατσισμός, ο σεξισμός και η διατήρηση της κουλτούρας του βιασμού, θα μένουν στο περιθώριο.

Παραδέχομαι πως πιάστηκα αφελής.

Έχουμε πάρα, μα πάρα πολύ δρόμο μπροστά μας για να μπορέσουμε να λέμε πως είμαστε σε αυτό το επίπεδο. Πώς να φτάσεις εκεί όμως; Ακόμα και τώρα και σε ένα θέμα όπως είναι ο βιασμός, το οποίο είναι έγκλημα και διώκεται από το νόμο, υπάρχουν φωνές που από πίσω κρύβουν πολλά «ναι μεν, αλλά» και πως η Σοφία Μπεκατώρου έχει δόλο επειδή, άκουσον άκουσον, άργησε να κάνει την καταγγελία.

Αυτό είναι και η πηγή του διαχρονικού αυτού ζητήματος. Πολλά κορίτσια και γυναίκες δεν προβαίνουν σε καταγγελίες γιατί φυσικά φοβούνται μη γίνουν δακτυλοδεικτούμενες ή ακόμα χειρότερα, αντικείμενο χλεύης από τους γύρω τους. Μάλιστα, πολλοί δε διστάζουν απροκάλυπτα να εξισώσουν το θύτη με το θύμα ακόμα και σε ένα περιστατικό βιασμού. Ελάτε τώρα, μην κρύβεστε. Μια βόλτα να κάνετε στα social media ή σε μια καφετέρια και θα ακούσετε πολλούς (δυστυχώς και πολλές) να αναφέρουν πως το θύμα προκάλεσε με το ντύσιμό του, ότι ήταν αργά και έφταιγε το ποτό και άλλες τέτοιες μαλακίες που συχνά ακούμε.

Όλα αυτά αποτρέπουν τα θύματα να μιλήσουν και να ανοιχτούν για τις τραυματικές τους εμπειρίες και τα τόσο άσχημα συναισθήματα που τους ακολουθούν μια ζωή. Πολλές φορές και η ίδια η αστυνομία δε δίνει την πρέπουσα σημασία σε αυτά τα περιστατικά.

Πραγματικά δεν μπορώ να πάρω στα σοβαρά τις φωνές που λένε ότι η Σοφία Μπεκατώρου άργησε να αποκαλύψει τον βιασμό και τον βιαστή της. Όσοι εκφράζουν κάτι τέτοιο κοιμούνται και ξυπνάνε μέσα σε μία ουτοπία ή μάλλον δε θέλουν να δείξουν πως γνωρίζουν τους τρόπους που ζει και βασιλεύει η ελληνική κοινωνία.

Πάμε μαζί ένα ταξίδι στην Ελλάς του 1998, που έλεγε και ο Καζαντζίδης σε ένα τραγούδι που αρέσει πολύ στον παππού μου.

Η Σοφία Μπεκατώρου, μια άσημη τότε αθλήτρια πέφτει θύμα βιασμού από μέλος της Ομοσπονδίας και δε βγαίνει να μιλήσει για το περιστατικό. Σε μία εποχή που δεν υπήρχαν social media και κανείς δε θα μάθαινε το πρόβλημά της. Μπορεί ακόμη να έβγαινε και μπλεγμένη στο τέλος, ενώ θα έβαζε σε τεράστιο κίνδυνο την καριέρα της. Την ίδια ώρα που τα κανάλια, η μοναδική πηγή ενημέρωσης του κόσμου τότε, θα είχανε ρεπορτάζ  για το αν το πουκάμισο που έβαλε ο Σάκης Ρουβάς στην τελευταία του εμφάνιση τού πήγαινε πολύ ή πάρα πολύ. Σοβαρά ρε μαλακές, σοβαρευτείτε λίγο και αρχίστε να νιώθετε σε ποια χώρα ζείτε.

Οφείλουμε να είμαστε δίπλα στη Σοφία αλλά και όλες τις γυναίκες που είναι θύμα κάθε μορφής βίας, είτε σωματικής, είτε ψυχολογικής. Μιλήστε και μη φοβάστε. Το κακό στην ψυχή σας μπορεί να είναι ανυπολόγιστο. Θα έχετε όλους εμάς στο πλάι σας.

OUR20s

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET