ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

8 προειδοποιητικά σημάδια που στέλνει το σώμα σου για να σου δείξει ότι έχεις πολύ άγχος!

Ήρθε η ώρα να σταματήσεις για λίγο ό,τι κάνεις και να πάρεις μερικές ανάσες γιατί φίλε... είσαι πολύ αγχωμένος!

Θεώνη Σταματοπούλου

27 Ιανουαρίου, 2020

[cover]

Για οτιδήποτε άσχημο συμβαίνει στο σώμα μας, ο οργανισμός μας βρίσκει τον τρόπο να μας προειδοποιήσει, να μας πει ότι κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να δώσουμε βάση, πριν να είναι αργά. Μία από τις πιο συνηθισμένες επιπτώσεις που συναντάμε και η οποία δυσκολεύει όλες τις δραστηριότητες με τις οποίες καταπιανόμαστε, είναι το άγχος. Το άγχος δεν είναι παίξε – γέλασε όπως αρκετοί νομίζουν. Ένα «έλα μην αγχώνεσαι» δε φτάνει για να λυθεί το πρόβλημα. Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που δεν μπορούν να το ελέγξουν και οι συνέπειες στον οργανισμό και στη ψυχολογία τους, είναι πολύ σοβαρές.

Αν λοιπόν τώρα τελευταία το στρες σου χτυπάει κόκκινο, αργά ή γρήγορα ο οργανισμός σου θα σου στείλει προειδοποιητικά σημάδια, τα οποία όχι μόνο δεν πρέπει να αγνοήσεις, αλλά θα πρέπει να φροντίσεις τον εαυτό σου βγάζοντάς τον από αυτή τη δύσκολη κατάσταση.

Αν σου συμβαίνουν κάποια από τα παρακάτω, ήρθε η ώρα να σταματήσεις για λίγο ό,τι κάνεις και να πάρεις μερικές ανάσες γιατί φίλε… είσαι πολύ αγχωμένος:

#1 Ο καθρέφτης στο δείχνει ξεκάθαρα

Ακόμα κι αν δεν ταλαιπωρείσαι από ακμή, σε περιόδους αυξημένου στρες, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δεις αλλαγές στην επιδερμίδα σου. Αίσθημα φαγούρας, ξηροδερμία, εξανθήματα, ροδόχρου ακμή, ακόμα και έκζεμα είναι αποτελέσματα του έντονου άγχους που σ’ έχει κατακλύσει. Σύμφωνα με μελέτη της Temple University Health System, η αντίδραση αυτή του δέρματος, οφείλεται ξεκάθαρα στο στρες και στο γεγονός ότι παράγεται περισσότερη κορτιζόλη όταν έχεις άγχος. Με τη σειρά της αυτή, παράγει περισσότερη λιπαρότητα προκαλώντας έτσι διάφορα ξεσπάσματα στο πρόσωπό σου.

#2 Η όρεξή σου για φαγητό έχει τα θεματάκια της

Έχει παρατηρηθεί ότι σε περιόδους αυξημένου άγχους, η όρεξη για φαγητό είναι στα άκρα: είτε απλά δε θέλεις να βάλεις μπουκιά στο στόμα σου είτε τρως σαν να μην υπάρχει αύριο (ανάλογα με τον οργανισμό). Ο Αμερικανικός Ψυχολογικός Σύλλογος, σε έρευνά του βρήκε πως το 31% των ανθρώπων τρώει ελάχιστα μέσα στη μέρα για το χρονικό διάστημα που βιώνει άγχος, ενώ το 39% τρώει μεν, αλλά καταφεύγει σε ανθυγιεινές επιλογές βλ. ντελίβερι, junk food ή ακόμη και στην υπερκατανάλωση. Το ότι δεν έχεις όρεξη να φας ή δε νιώθεις πλήρης, εξηγείται από το γεγονός ότι το στρες συνοδεύεται συνήθως από μία διαρκή αίσθηση αδυναμίας, ναυτίας και από πόνο στο στομάχι, συμπτώματα που σε εμποδίζουν να καταλάβεις τις πραγματικές ανάγκες του οργανισμού σου.

#3 Κάποιος έχει γίνει αρρωστιάρης

Ένας ακόμη λόγος που το στρες κάνει κακό στον οργανισμό σου, αλλά που αποτελεί ταυτόχρονα και σημάδι, έχει να κάνει με τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σου συστήματος. Όταν έχεις φουλ άγχος, το ανοσοποιητικό σου είναι υπό καταστολή και δυσκολεύεται να καταπολεμήσει αποτελεσματικά, τυχόν βακτήρια και ιούς από τα οποία μπορεί να κινδυνεύεις. Εκεί λοιπόν που δεν αρρώσταινες συχνά, τώρα πιάνεις τον εαυτό συναχωμένο κάθε τρεις και λίγο. Μάντεψε γιατί…

#4 Πότε ήταν η τελευταία φορά που πήρες μια σωστή απόφαση;

Ακόμα και το ίδιο σου το μυαλό δεν στροφάρει όπως θα έπρεπε. Ξεχνάς εύκολα, δε συγκρατείς πολλές πληροφορίες, βρίσκεσαι σε σύγχυση και φυσικά παίρνεις λάθος αποφάσεις ακόμα και στα πιο προφανή πράγματα. Δεν μπορείς πια να βρεις την ισορροπία ανάμεσα στα θετικά και στα αρνητικά μίας κατάστασης, ώστε να αποφασίσεις τι θα κάνεις. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα της Association for Psychological Science, τα άτομα που κάνουν επιλογές ενώ βιώνουν στρες, τείνουν να δίνουν μεγαλύτερη σημασία στα θετικά, παραμερίζοντας τα αρνητικά της οποιαδήποτε κατάστασης. Κι ενώ αυτό σε άλλη περίπτωση θα ήταν θεμιτό, στην προκειμένη, τους οδηγεί απλώς στο να παίρνουν λάθος αποφάσεις, καθώς δεν έχουν ζυγίσει σωστά τα πράγματα.

#5 Ξεχνάς συνεχώς πράγματα

Μιας και το ανέφερα παραπάνω, ας το αναλύσουμε κι αυτό. Σε φάσεις που νιώθεις το άγχος να σε χτυπάει από παντού, η αδυναμία να συγκρατήσει πράγματα το μυαλό σου γίνεται μεγαλύτερη. Είναι τόσες οι ανησυχίες και οι σκέψεις που το γεμίζουν, που δεν υπάρχει πολύς ελεύθερος χώρος για επιπλέον πληροφορίες.

#6 Ύπνος; Τιναφτό;

Η ώρα που ξαπλώνουμε επιτέλους στο κρεβάτι μας για να χαλαρώσουμε ή να κοιμηθούμε, θα πρέπει να είναι μία ώρα που δεν κάνουμε απολύτως καμία σκέψη. Αρκετά ασχολήθηκες με τα προβλήματά σου μέσα στη μέρα. Μην κάνεις το λάθος να τα φέρνεις και στο κρεβάτι σου την ώρα που προσπαθείς να κοιμηθείς, γιατί κάνεις μεγάλο κακό στον εαυτό σου. Μα πώς να σου κολλήσει ύπνος, όταν σκέφτεσαι πότε θα προλάβεις τις αυριανές σου υποχρεώσεις, πόση ύλη έχει μείνει ακόμα να βγάλεις και γενικά τι πάει στραβά στη ζωή σου;

#7 Αρπάζεσαι με τους πάντες

Γενικότερα, αν έχεις παρατηρήσει στον εαυτό σου μια αλλαγή συμπεριφοράς, ή το έχουν κάνει άλλοι για σένα, τότε σίγουρα κάπου οφείλεται αυτό. Το στρες είναι από τους πιο κοινούς παράγοντες που προκαλούν σύγχυση και νεύρα. Ωστόσο, δεν μπορείς να δικαιολογείς με αυτόν τον τρόπο την κακοκεφιά σου, καθώς δε βλάπτεις μόνο τους άλλους με τις φωνές σου, αλλά κυρίως τον εαυτό σου. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nervous and Mental Disease, βρήκε ότι το 90% των ατόμων με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, έχουν υπάρξει ιδιαίτερα ευερέθιστα σε περιόδους μεγάλου στρες.

#8 Η περίοδος σε στήνει στα μηνιαία σας ραντεβού

Πολλές είναι οι γυναίκες που έχουν τεράστιο θέμα με την περίοδό τους σε φάσεις που έχουν πολλά άγχη. Η περίοδος όχι απλά καθυστερεί να έρθει, αλλά είναι και μήνες που δεν κάνει καν την καθιερωμένη της επίσκεψη. Δεν είναι καθόλου αστείο να παίξεις με τον έμμηνο κύκλο σου και με τα γυναικολογικά σου. Το στρες λοιπόν επηρεάζει άμεσα και τις ορμόνες σου και θα πρέπει να θορυβηθείς γι’ αυτό μεταξύ άλλων.

Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν ήθελα να σε αγχώσω κι άλλο με τα παραπάνω. Απλώς, χρειάζεται από μεριάς σου μεγαλύτερη προσοχή στα σημάδια που σου στέλνει το σώμα σου, αλλά και γενικότερη φροντίδα της ψυχολογικής σου υγείας, ώστε να προλάβεις το κακό πριν να είναι αργά. Breathe in breathe out και χαλάρωσε… 

ΛΑΪΦΣΤΑΪΛ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Αν δεν μπορείς να κοιμηθείς στην απόλυτη ησυχία, οι λόγοι είναι βαθύτεροι απ’ ό,τι νομίζεις!

ΣΤΥΛ

Τα SL 72 ανθίζουν μέσα από τη νέα καμπάνια των adidas Originals!

HAPPY BODY

Εξεταστική: 4 τρόποι για να κάνεις τη διατροφή σου σύμμαχο στο απαιτητικό διάβασμα!

HAPPY BODY

Φάε το παγωτό: Γιατί δεν πρέπει να στερηθείς το παγωτό (και) αυτό το καλοκαίρι!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET