Το καλοκαίρι είναι από τις πιο εύκολες εποχές να βάλει κανείς το νερό στην ρουτίνα του. Δε χρειάζεσαι kindly reminder, απλά το αποζητάς. Το θέμα είναι τι γίνεται τον υπόλοιπο χρόνο ή αν είσαι hardcore αρνητής νερού και δεν το βάζεις στο πρόγραμμα ούτε όταν χτυπάει 40άρια. Τότε που δε νιώθεις ίχνος δίψας, αλλά στον οργανισμό σου υπάρχει μεγαλύτερη ξηρασία απ’ ό,τι σε έρημο.
Συμφωνώ ότι το νερό δεν έχει και την πιο δελεαστική γεύση (δεν έχει καν γεύση, that’s why), αλλά καμιά φορά κάνουμε πράγματα γιατί πρέπει. Το σώμα σου χτυπάει συναγερμό λόγω αφυδάτωσης κι αν θες να ξεφορτωθείς ενοχλήσεις όπως ξηρά μάτια, τακτικούς πονοκεφάλους και κόπωση, τότε πρέπει να σκεφτείς σοβαρά να αυξήσεις τις ποσότητες που καταναλώνεις καθημερινά.
Αυτά λοιπόν είναι τα σημάδια ότι ο οργανισμός σου λέει το νερό νεράκι και σε παρακαλάει για μια γουλιά. Καν’ τη δίλιτρη.
#1 Η αναπνοή σου δε μυρίζει και τόσο ευχάριστα
Και καμία τσίχλα δε σώζει την κατάσταση. Όχι για πολύ τουλάχιστον. Πίνοντας νερό όμως, κάνεις ουσιαστική δουλίτσα. Αυτό γιατί έτσι παράγεται περισσότερο σάλιο, το οποίο βοηθά στην απομάκρυνση βακτηρίων από το στόμα σου. Όσο λιγότερο πίνεις, τόσο πιο ξηρό είναι το στόμα σου, επιτρέποντας την ανάπτυξη βακτηρίων που προκαλούν άσχημες μυρωδιές.
#2 Μην απορείς που ιδρώνεις παραπάνω από το κανονικό!
Σπαστικό πράγμα ο ιδρώτας, ειδικά όταν δεν εξηγείται. Τύπου, έξω έχει φυσιολογική θερμοκρασία και εσύ στάζεις ολόκληρ@! Καλά και τα αποσμητικά, αλλά δοκίμασες να πιεις λίγο παραπάνω νεράκι; Ο οργανισμός σου θέλει να αποβάλλει ό,τι δε χρειάζεται και το κάνει μέσω της εφίδρωσης. Όταν δεν πίνεις πολύ νερό λοιπόν, τότε έχει ανάγκη να αποβάλει περισσότερες τοξίνες. Αυτές δημιουργούν παρεάκι με τα βακτήρια και κάνουν την εφίδρωση ανυπόφορη.
#3 Πολλή κούραση…
Γενικά, κάνοντας ban στο νερό, προκαλείς απώλεια υγρών στο σώμα σου. Εξαιτίας της μπορεί να σημειωθεί μείωση στον όγκο αίματος, πράγμα που προκαλεί παραπάνω πίεση στην καρδιά ώστε να μεταφέρει οξυγόνο στα όργανα και τους μύες. Αν δεν ενυδατώνεις τον οργανισμό σου, πιθανότατα να νιώθεις συνεχώς κουρασμέν@. Σαν κάτι να σου θυμίζει αυτό, ε;
#4 Σε πιάνουν ανεξήγητες λιγούρες για κάτι γλυκό
Και δεν ενυδατώνεσαι και καταναλώνεις περισσότερη ζάχαρη! Δεν αξίζει… Στην προσπάθειά του όμως να παράξει ενέργεια, ο οργανισμός ζητάει απελπισμένα ζάχαρη μέσω σοκολάτας, μπισκότων και γενικότερα γλυκών κι εσύ απλά υποκύπτεις. Το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε αύξηση βάρους. Αν παραπονιέσαι λοιπόν για κιλά, σκέψου σοβαρά να βάλεις παραπάνω νερό στη ζωή σου.
#5 Τα ραντεβού με την τουαλέτα… πονεμένη ιστορία!
Φυσικά και το πεπτικό σύστημα επηρεάζεται από τέτοιες συνήθειες. Και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό. Όσο πιο πολλά τα ποτήρια που κατεβάζεις, τόσο πιο εύκολο κάνεις το «ταξίδι» του φαγητού σου. Το νερό κρατά επίσης μαλακά τα κόπρανα, πράγμα που κάνει πιο εύκολη την… έξοδο. Σε αντίθετη περίπτωση, δυσκολεύεσαι κατά τα ραντεβού σου στην τουαλέτα και παραπονιέσαι για την κοιλιά σου!
#6 Ουρείς σπάνια και τα ούρα σου είναι σκουρόχρωμα!
Από τις πιο προφανείς επιπτώσεις της λιγοστής ποσότητας νερού που καταναλώνεις, αφορά τα ούρα. Πρώτον, δεν κατουράς συχνά και άρα δεν αποβάλεις τις τοξίνες, και δεύτερον, αυτές παραμένουν στον οργανισμό σου και είναι ξεκάθαρο από το σκούρο χρώμα των ούρων σου.
#7 Πονοκέφαλοι και ζαλάδες, μίλησέ μας γι’ αυτά
Ξυπνάς κι εσύ το πρωί με βαρύ κεφάλι που στην πορεία της ημέρας μετατρέπεται σε ενοχλητικό και μόνιμο πονοκέφαλο; Μάντεψε… Η εξήγηση ουσιαστικά βρίσκεται στο #3. Το αίμα δηλαδή γίνεται πιο πηχτό, δυσκολεύοντας τη μεταφορά του οξυγόνου. Ο εγκέφαλός σου δε μένει ανεπηρέαστος από αυτό, και ταράααν, κάπως έτσι έχεις έναν ωραιότατο πονοκέφαλο. Το ίδιο και με τη ζαλάδα. Όντας αφυδατωμένος, η πίεση του αίματος πέφτει και άρα μπορεί να σου προκαλέσει ένα αίσθημα ναυτίας.
#8 Το δέρμα σου μοιάζει θαμπό και άρρωστο
Από αισθητική άποψη, το δέρμα σου είναι αφυδατωμένο και το μαρτυράει η θαμπή και ξηρή όψη του. Το ακριβώς αντίθετο από αυτό που ζητάς δηλαδή! Ένα καλό skincare routine σίγουρα θα έχει κάποιο αποτέλεσμα, αλλά η πιο σωστή δουλειά γίνεται από μέσα. Εφόσον λοιπόν χαλάς το μηνιάτικό σου σε ενυδατικές και εξακολουθείς να είσαι δυσαρεστημέν@, τότε μάλλον αλλού βρίσκεται το πρόβλημα. Το οποίο αργότερα, θα εκφραστεί και μέσω ρυτίδων! Τriggered enough για να πιεις παραπάνω νεράκι;
#9 Ξηρά χείλη και μάτια, τι πιο σύνηθες…
Σημάδι νούμερο 9 ότι στον οργανισμό σου έχει πέσει μεγαλύτερη ξηρασία απ’ ό,τι στην έρημο Σαχάρα: το στόμα σου (μέσα κι έξω) και τα μάτια είναι σε… κακό χάλι. Από τη μία τα χείλη είναι μονίμως σκασμένα (και δεν είναι απαραίτητα χειμώνας) κι από την άλλη τα μάτια έχουν μια άσχημη αίσθηση εξαιτίας της έλλειψης υγρασίας, μιας και οι δακρυϊκοί πόροι δεν «ποτίζονται» αρκετά για να παράξουν. Τι πρέπει να κάνεις λοιπόν; Α γεια σου!
#10 Οι μύες σου σε πονάνε λες και είσαι 80 χρονών!
Όχι κι ό,τι καλύτερο να μοιάζεις με ηλικιωμένο όταν στην πραγματικότητα είσαι μπουμπουκάκι 20 χρονών… Η καθημερινή άσκηση είναι μια σοφή προτροπή για να φέρεις το σώμα σου στα μέτρα της ηλικίας σου, αλλά αν αυτή συνδυαστεί με την κατάλληλη ποσότητα νερού καθημερινά, τότε θα μιλάμε για αληθινά αποτελέσματα!
#12 Νιώθεις συνεχώς διψασμέν@
Η λογική λέει πως όταν διψάς, πίνεις ένα ποτήρι και τελειώνει η υπόθεση. Το πρόβλημα με την ανεπαρκή ενυδάτωση του οργανισμού σου είναι πως ακόμα και τότε, συνεχίζεις να αισθάνεσαι δίψα. Αυτό γιατί ο οργανισμός δεν παραπονιέται επειδή του λείπει μία γουλιά, αλλά γιατί του λείπει η τακτική κατανάλωση σε καθημερινή βάση. Οχτώ ποτήρια είναι ο μαγικός αριθμός που πρέπει να υιοθετήσεις αν θες να δεις πραγματική διαφορά. Με λίγο πείσμα, το ‘χεις!