ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Σήμα κινδύνου από τη Φαρμακευτική ΑΠΘ: «Τα Δημόσια Παν/μια έχουν εγκαταλειφθεί χρόνια τώρα»!

Ο πρόεδρος της πολυπαθούς σχολής αμφισβητεί την άφιξη των ιδιωτικών ΑΕΙ.

Neopolis Team

27 Φεβρουαρίου, 2024

Σήμερα ανοίγει η συζήτηση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια στη Βουλή, ενώ συνεχίζεται εκείνη που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό εκτός Βουλής, μεταξύ φοιτητών, καθηγητών, μαθητών και όσων άλλων φέρουν άποψη για τη μεγάλη αυτή αλλαγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες των φοιτητικών συλλόγων μέσω καταλήψεων και συλλαλητηρίων, οι οποίοι βλέποντας την ψήφιση του νομοσχεδίου να κοντοζυγώνει (μέχρι τέλη Φεβρουαρίου), κλιμακώνουν τις δράσεις τους και απαιτούν από την κυβέρνηση να πάρει πίσω τα σχέδια της για τα ιδιωτικά ΑΕΙ.

Όπως έχουμε καταλάβει όλον αυτό τον καιρό, τη μεριά των φοιτητών που τάσσονται κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων, παίρνουν και πολλοί καθηγητές συμμετέχοντας σε απεργίες και πορείες. Ο Κυριάκος Καχριμάνης, καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ, είναι ένας από αυτούς, και το κάνει ξεκάθαρο μέσα από τα όσα δήλωσε στη «ΜτΚ». Από τη στιγμή μάλιστα που το τμήμα του αντιμετωπίζει προβλήματα και μάλιστα έχει φτάσει στο σημείο να κινδυνεύει λόγω υποστελέχωσης, είναι λογικό να κοιτάζει με καχυποψία και ανησυχία τη νέα άφιξη στον εκπαιδευτικό χάρτη.

Ο ίδιος επίσης, εκτιμάει ότι η Φαρμακευτική θα είναι ανάμεσα στις σχολές που θα ιδρυθούν στα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια, λόγω της φύσης της. Υποστηρίζει συγκεκριμένα ότι οι Έλληνες που φεύγουν για σπουδές στο εξωτερικό ενδιαφέρονται κυρίως για τις Επιστήμες Υγείας.

Εκτιμούμε λοιπόν, ότι η Φαρμακευτική θα είναι μία από τις σχολές που θα ιδρυθεί στα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια. Την ίδια ώρα, η Φαρμακευτική Σχολή ΑΠΘ συνεχώς απαξιώνεται. Ενδεικτικά αναφέρω ότι από το 2019 μέχρι και το 2026, το Τμήμα θα έχει απολέσει το 42% των μελών ΔΕΠ, λόγω αφυπηρετήσεων ή παραιτήσεων. Από τα μόλις 18 μέλη ΔΕΠ που υπηρετούν σήμερα στο Τμήμα, μέχρι το 2026 θα αφυπηρετήσουν πέντε μέλη ΔΕΠ και σε αυτό το χρονικό διάστημα έχει διοριστεί ένα μέλος ΔΕΠ από θέση που μας δόθηκε το 2019 και αναμένεται ο διορισμός δύο ακόμα μελών ΔΕΠ, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι οι αναπληρώσεις είναι χαμηλότερες από τις αφυπηρετήσεις, ενώ η αναλογία διδάσκοντα προς φοιτητές είναι 1:49.

«Τα Δημόσια Πανεπιστήμια έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια στην τύχη τους»

«Το δικό μας πρόβλημα συγκεκριμένα δεν αφορά μόνον στην κεντρική διοίκηση αλλά και τις πρυτανικές Αρχές, καθώς είναι και θέμα αποφάσεων της Συγκλήτου που τα τελευταία χρόνια δεν έδωσε θέσεις μελών ΔΕΠ στο τμήμα μας. Η υποστελέχωση κάποια στιγμή θα έχει ως αποτέλεσμα τη δραματική πτώση του επιπέδου σπουδών. Δεν μπορεί να λειτουργεί ένα τμήμα με πενταετή φοίτηση και υποχρεωτική διπλωματική εργασία πειραματικού χαρακτήρα, με 18 και 20 μέλη ΔΕΠ και χωρίς υποστηρικτικά μέλη», προσθέτει ο κ. Καχριμάνης.

Καταγγέλει ακόμα ότι τα εργαστήρια δεν υποστηρίζονται επαρκώς, ενώ τονίζει ότι δεν έχει λυθεί το ζήτημα της πρακτικής άσκησης που πρέπει να κάνουν οι απόφοιτοι του τμήματος προκειμένου να λάβουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

«Πρόκειται για δύο τρίμηνα πρακτικής άσκησης, με επιβάρυνση του φορέα που τους ασφαλίζει. Το ποσό δεν είναι μεγάλο, ωστόσο, προς τον παρόν από το υπουργείο Υγείας που είναι αρμόδιο, δεν έχει υπάρξει κάποια ρύθμιση».

Ο καθηγητής και πρόεδρος τονίζει ακόμη ότι δε βλέπει ως «απειλή» την ίδρυση των Μη Κρατικών Πανεπιστημίων, αλλά είναι θέμα ίσης μεταχείρισης.

Το ζήτημα είναι ποια θα είναι τα κριτήρια εισαγωγής σε αυτά τα ιδρύματα αλλά και ποιο θα είναι το πλαίσιο λειτουργίας ως προς τα προσόντα και την εξέλιξη του διδακτικού προσωπικού. Βλέπουμε ήδη μία διαφοροποίηση μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημίων, με χαμηλότερα κριτήρια εισαγωγής. Για παράδειγμα η βάση εισαγωγής στη Φαρμακευτική ΑΠΘ βρίσκεται στα 18.000 μόρια. Εάν στη Μη Κρατική Σχολή εισάγονται με 14.000, 15.000 μόρια, δεν μπορούμε να μιλάμε για ίση μεταχείριση.

Αναφερόμενος στους διδάσκοντες και στην ποιότητα εκπαίδευσης που θα παρέχεται, περιγράφει πως «θα πρέπει να το δούμε στην πράξη. Υπάρχει πλεόνασμα διδακτόρων που δεν απορροφώνται στα Δημόσια Πανεπιστήμια και πιθανόν να εργαστούν στα Μη Κρατικά, όπου σίγουρα έχοντας αποφοιτήσει από Δημόσια ΑΕΙ, το επίπεδο των διδασκόντων θα είναι υψηλό. Από εκεί και πέρα όμως, ένα ζήτημα είναι εάν θα γίνεται έρευνα και όχι μόνον διδασκαλία. Διότι η ακαδημαϊκή διδασκαλία βασίζεται στην έρευνα».

Επιφυλακτικός απέναντι στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και ο πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής ΑΠΘ

Το πλευρό του προέδρου της Φαρμακευτικής παίρνει και ο Ιωάννης Σταμέλος, καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής ΑΠΘ. Θεωρώντας ότι το πεδίο του «κινδυνεύει» άμεσα από την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, καθώς είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό πεδίο αυτή την εποχή και η ζήτηση ολοένα αυξάνεται, ανησυχεί για το επίπεδο ποιότητας των σπουδών με την άφιξη των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής ΑΠΘ επισημαίνει πως «δε θα ελέγχεται η ποιότητα εκπαίδευσης που θα παρέχουν τα παραρτήματα των ξένων πανεπιστημίων. Στα δημόσια ΑΕΙ υπάρχουν αυστηρές απαιτήσεις για την εξέλιξη των διδασκόντων από βαθμίδα σε βαθμίδα, και η διαδικασία είναι ανοιχτή.

Στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αυτό θα καθορίζεται από τα μητρικά πανεπιστήμια, όπου είναι παγκοίνως γνωστό ότι αρκετά εξ αυτών είναι χαμηλού επιπέδου. Δεν υπάρχει καμία διασφάλιση ότι θα διδάσκουν επιστήμονες με υψηλό επίπεδο γνώσεων. Πρέπει να λάβουμε επίσης υπόψιν ότι πανεπιστήμιο σημαίνει πως παράγεται μέρος της γνώσης που διδάσκεται, γίνεται λοιπόν υποχρεωτικά έρευνα.

Ναι μεν, όπως ορίζει το νομοσχέδιο, τα μη κρατικά θα πρέπει να παράγουν έρευνα όμως, ο όποιος έλεγχος θα γίνεται κατά την ίδρυσή τους και όχι και κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους».

Επιπλέον, περιγράφει πως καθότι τα Μη Κρατικά πανεπιστήμια θα διαφημίζονται προκειμένου να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των εν δυνάμει φοιτητών, «και σε αυτό το επίπεδο θα δημιουργείται μία στρέβλωση, ως προς το τι δυνατότητες έχει το κάθε ίδρυμα.

Εύκολα θα αποκρύπτει κανείς τα αρνητικά δεδομένα και θα υπερπροβάλλει τα θετικά των Μη Κρατικών. Σε αντίθεση με τα δημόσια πανεπιστήμια όπου πολύ πιο εύκολα και γρήγορα διακινείται μία είδηση που έχει αρνητική χροιά και άπτεται της επικαιρότητας, και πιο σπάνια θα προβληθεί κάποιο επιστημονικό-ερευνητικό επίτευγμα ή μία διάκριση μίας φοιτητικής ομάδας ή ενός καθηγητή», συμπληρώνει.

Ο ίδιος επίσης επισημαίνει ότι «Δίνεται πλέον η δυνατότητα να ιδρυθούν τμήματα αντίστοιχα με το δικό μας, τα οποία μάλιστα θα είναι πιο ελκυστικά εφόσον θα πρόκειται για τμήματα Μηχανικών-Πληροφορικής, όπου οι απόφοιτοι των Μη Κρατικών θα έχουν περισσότερα επαγγελματικά δικαιώματα από τους δικούς μας, δεδομένου ότι θα μπορούν να εγγραφούν, για παράδειγμα, και στο Τεχνικό Επιμελητήριο».

«Η σχολή μας απειλείται με οριστικό κλείσιμο» λέει φοιτητής της Φαρμακευτικής

Τέλος, τεταρτοετής φοιτητής Φαρμακευτικής ΑΠΘ αναφέρει στη «ΜτΚ» πως «η σχολή μας απειλείται με οριστικό κλείσιμο. Η υποβάθμισή της συμβαίνει εδώ και καιρό, ως απόρροια της κυβέρνησης να εξαθλιώσει τα Δημόσια Πανεπιστήμια».

«Οι τομείς είχαν διοικητική αυτοτέλεια και διαχειρίζονταν χρήματα, ο καθένας ξεχωριστά. Τώρα που καταργήθηκαν, δε γίνεται να διεκδικηθεί επιμέρους χρηματοδότηση και πρόσληψη ερευνητικού προσωπικού. Το μόνο συντονιστικό όργανο πλέον είναι η συνέλευση των καθηγητών, όπου η χρηματοδότηση που αντιστοιχεί σε όλο το τμήμα αποτελεί υποπολλαπλάσιο του ποσού που αναλογούσε σε έναν μόνο τομέα. Αυτό επηρεάζει και το πρόγραμμα σπουδών, καθώς με τόσα λίγα χρήματα το τμήμα δεν μπορεί να κριθεί ως αξιόπιστο για να πάρει χρηματοδότηση για νέες έρευνες και να διεκδικήσει προγράμματα.

Πολλές φορές ερευνητές επιβαρύνονται με προσωπικά έξοδα για να καλύψουν τα κενά αυτά και να μην παρακωλυθούν οι διαδικασίες και φοιτητές εγγυώνται την αντικατάσταση και της μικρότερης φθοράς, σε περίπτωση εργαστηριακού ατυχήματος», λέει ο φοιτητής και συμπληρώνει ότι εξαιτίας της υποστελέχωσης «οι φοιτητές αναγκάζονται να προβαίνουν σε συνεννόηση με διδάσκοντες για επίβλεψη, έτη πριν την εκπόνηση των υποχρεωτικών πλέον πτυχιακών που ισοδυναμούν με δίπλωμα μεταπτυχιακών σπουδών.

Αναρωτιέται λοιπόν «πώς αναμένουμε μετά το επικείμενο νομοσχέδιο, η συγκεκριμένη σχολή να παραμείνει βιώσιμη και ανταγωνιστική και οι φοιτητές να επιθυμούν να εισαχθούν στο τμήμα και να μην στραφούν σε άλλες λύσεις όπως το εξωτερικό;».

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Πρωτιά για φοιτήτριες της Νομικής Αθηνών σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης ρωμαϊκού δικαίου!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Λάμα γίνεται φοιτητής σε Κολέγιο των ΗΠΑ, με στόχο το πτυχίο στην κλωστοϋφαντουργία!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET