ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Φαρμακευτική ΑΠΘ: Σε τραγική κατάσταση το τμήμα – Κινδυνεύει λόγω υποστελέχωσης!

Τα αποτελέσματα της συστηματικής επικοινωνίας της Υπουργού Παιδείας...

Neopolis Team

26 Ιανουαρίου, 2023

Στις συστηματικές συζητήσεις που κάνει η Υπουργός Παιδείας με φοιτητές, μαθητές και καθηγητές, μάλλον δεν άκουσε ή προσπέρασε το σοβαρό ζήτημα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει το Τμήμα Φαρμακευτικής του ΑΠΘ και απειλεί τη λειτουργία του.

Ως αποτέλεσμα, τα μέλη που το συνιστούν εκπέμπουν SOS, καθιστώντας ξεκάθαρο πως αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, μέχρι το 2026 το Τμήμα θα έχει χάσει το 42% των μελών του και άρα η λειτουργία του θα γίνει αδύνατη.

Σε ψήφισμά τους λοιπόν, τα μέλη της Φαρμακευτικής ΑΠΘ εκφράζουν τη δυσφορία τους για την εγκατάλειψη από το κράτος και καλούν σε άμεση δράση για τη διάσωση του τμήματος, τόσο την κυβέρνηση, όσο και τους επιστημονικούς συλλόγους και τους φοιτητές.

Ολόκληρο το ψήφισμα:

Ως μέλη της Συνέλευσης του Τμήματος Φαρμακευτικής εκφράζουμε ομόφωνα την αγωνία μας για τη βιωσιμότητα του Τμήματός μας τα αμέσως επόμενα χρόνια, λόγω της ακραίας υποστελέχωσης. Συγκεκριμένα, στο Τμήμα Φαρμακευτικής υπηρετούν μόλις δεκαεννέα (19) μέλη ΔΕΠ (γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα και την πρόσφατη κατάργηση των Τομέων του) και δύο (2) μέλη ΕΔΙΠ, ενώ απεβίωσε το μοναδικό μέλος ΕΤΕΠ του Τμήματος λόγω ανίατης νόσου, παραιτήθηκε ένα (1) μέλος ΔΕΠ και επίκεινται άλλες επτά (7) αφυπηρετήσεις μελών ΔΕΠ λόγω ορίου ηλικίας, με αναμενόμενο αποτέλεσμα ως τον Αύγουστο του 2026 το Τμήμα Φαρμακευτικής να έχει χάσει το 42% των μελών του.

Όπως αντιλαμβάνεστε, η ακραία αυτή υποστελέχωση οδηγεί το Τμήμα με βεβαιότητα σε αντικειμενική αδυναμία λειτουργίας. Παράλληλα δε, το Τμήμα Φαρμακευτικής αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα έλλειψης κτιριακών υποδομών, τα οποία έχουν αποτυπωθεί και στην πρόσφατη έκθεση εξωτερικής αξιολόγησης του Τμήματος στα πλαίσια της πιστοποίησης του ΠΠΣ από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης. Παρ’ ότι υφίσταται (ακριβοπληρωμένη) προμελέτη για την ανέγερση νέου κτιρίου Φαρμακευτικής από το έτος 2005 (link), καμία πρυτανική αρχή δεν προχώρησε στον προγραμματισμό υλοποίησης του έργου.

Αυτή η συνεχιζόμενη κατάσταση αδικεί πρωτίστως τους φοιτητές μας, οι οποίοι αξίζουν καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης και ισότιμη μεταχείριση με τους φοιτητές των υπολοίπων Τμημάτων Φαρμακευτικής της χώρας. Αρκεί η σύγκριση με την κατάσταση των άλλων δύο Τμημάτων Φαρμακευτικής της χώρας, (ΕΚΠΑ και Πανεπιστημίου Πατρών) και της μέριμνας που έτυχαν από τις διοικήσεις των αντιστοίχων ΑΕΙ, για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της ευθύνης των διοικήσεων του ΑΠΘ.

Για τους παραπάνω λόγους και με αφορμή την πρόσφατη πρόταση κατανομής των θέσεων ΔΕΠ που κατατέθηκε από τον αντιπρύτανη Διοικητικών Υποθέσεων, σύμφωνα με την οποία το Τμήμα μας για άλλη μία χρονιά από το 2019 έως σήμερα, δεν λαμβάνει ούτε μία νέα θέση ΔΕΠ:

Εκφράζουμε τη δυσφορία μας για την διαχρονική εγκατάλειψη του Τμήματος Φαρμακευτικής από τις αρχές του ΑΠΘ.

Εκφράζουμε τη διαφωνία μας με την προτεινόμενη κατανομή νέων θέσεων, η οποία στερείται στρατηγικής και οράματος, απλά κινείται στη λογική της συντήρησης συσχετισμών του παρελθόντος και ουσιαστικά ισοδυναμεί με απόφαση de facto κατάργησης του Τμήματος Φαρμακευτικής, αφού το υπάρχον προσωπικό θα αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις διδακτικές, ερευνητικές και διοικητικές υποχρεώσεις.

Καλούμε τους φοιτητές και τους επιστημονικούς συλλόγους μας να συμμετάσχουν ενεργά στην προσπάθεια για τη διάσωση και ουσιαστική αναβάθμιση του Τμήματος.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Πρωτιά για φοιτήτριες της Νομικής Αθηνών σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης ρωμαϊκού δικαίου!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Λάμα γίνεται φοιτητής σε Κολέγιο των ΗΠΑ, με στόχο το πτυχίο στην κλωστοϋφαντουργία!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET