ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Μηχανογραφικό 2020: Οι σχολές με χαμηλή βάση που εξασφαλίζουν μια θέση στην αγορά εργασίας!

Επιλογές υπάρχουν, και μάλιστα καλές.

Neopolis Team

14 Ιουλίου, 2020

Τα ξαναείπαμε και τη μέρα της ανακοίνωσης των βαθμολογιών και θα τα λέμε κάθε φορά που κάποιος πάει να σκύψει κεφάλι και να παραδοθεί στην «αποτυχία» του, επειδή δε συγκέντρωσε τα μόρια που ήθελε. Μια αλλαγή στο – ιδανικό – σενάριο ήταν, αναμενόμενη μάλιστα, η οποία δε δικαιολογεί με τίποτα την απελπισία που νιώθεις. Έχουμε και κάποιες βάσεις να περιμένουμε το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου (στις οποίες προβλέπονται πτώση), ενώ σε περίπτωση που κι αυτή δεν κάνει το θαύμα της, λύσεις… υπάρχουν.

Γιατί, στην τελική, δεν είναι μόνο οι υψηλόβαθμες σχολάρες που έχουμε συνηθίσει να αποθεώνουμε σ’ αυτήν τη χώρα, υπάρχουν κι άλλες επιλογές, εξίσου τίμιες, κι αυτό αποδεικνύεται. Άνοιξε λοιπόν τους ορίζοντές σου και τσέκαρε σχολές και τμήματα που ικανοποιούν και τα «θέλω» σου και τα μόρια που έχεις συγκεντρώσει, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζουν το μέλλον σου.

Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής μαζί με την εταιρία επαγγελματικού προσανατολισμού Labora, συγκέντρωσαν αυτές που μπορεί να μην κατατάσσονται στην… ελίτ των σχολών, αλλά υπόσχονται απορρόφηση από την αγορά, και σίγουρα θα σε βοηθήσει να δεις πιο αισιόδοξα τα πράγματα και να συνειδητοποιήσεις ότι μια χαμηλή βαθμολογία δε σημαίνει αυτόματα και αποτυχία.

Παρακάτω τα τμήματα που προτείνονται ανά επιστημονικό πεδίο:

1ο επιστημονικό πεδίο – Ανθρωπιστικές Σπουδές

 • Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας – Βόλος (12.535 μόρια): Τμήμα μόλις ενός χρόνου λειτουργίας με στόχευση τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και επαγγελματική προοπτική με εργασία των αποφοίτων σε Κέντρα Υποδοχής και συγκεκριμένα στην εκπαίδευση προσφύγων, σε Κέντρα Παροχής Κοινωνικής Φροντίδας, σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις κ.λπ.
 • Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο – Αργοστόλι (8.645 μόρια)
 • και Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων, Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας – Καστοριά (9.005 μόρια): Τμήματα με στόχευση στους κλάδους της επικοινωνίας, της προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών που οδηγούν σε επιλογές εργασίας σε τμήματα μάρκετινγκ, πωλήσεων, δημοσίων σχέσεων και διαφήμισης, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με την ταχύτατη άνοδο των κοινωνικών δικτύων.

2ο επιστημονικό πεδίο – Θετικές και Τεχνολογικές Σπουδές

 • Στατιστικής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Αθήνα (13.337 μόρια)
 • Στατιστικής και Αναλογιστικών-Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών, Πανεπιστήμιο Αιγαίου – Σάμος (5.148 μόρια)
 • Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας – Γρεβενά (4.846 μόρια) και το αντίστοιχο στο Πανεπιστήμιο Πειραιά – Πειραιάς (11.710 μόρια).

Καλές προοπτικές στην εργασία κυρίως λόγω της ενασχόλησης με την ανάλυση δεδομένων, κλάδο που αναβαθμίζεται διαρκώς στο επαγγελματικό περιβάλλον. Οι απόφοιτοι του ΟΠΑ εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και μπορούν να εργαστούν ως στατιστικοί σε τράπεζες, εταιρίες έρευνας αγοράς, εταιρίες δημοσκοπήσεων, ασφαλιστικές εταιρίες, διαφημιστικές εταιρίες, εταιρίες τηλεπικοινωνιών, ως αναλογιστές.

3ο επιστημονικό πεδίο – Επιστήμες Υγείας

Τμήματα Οινολογίας:

 • Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας, ΔΙΠΑΕ – Δράμα (7.794 μόρια)
 • Επιστημών Οίνου, Αμπέλων και Ποτών, ΠΑΔΑ – Αιγάλεω (11.650 μόρια)

Καλύπτονται τα γνωστικά αντικείμενα της επιστήμης της Γεωπονίας, της Γενετικής και των εφαρμογών της Μοριακής Βιολογίας, της εφαρμογής των βιολογικών και φυσικών επιστημών στην παραγωγή και επεξεργασία σταφυλιών και άλλων αγροτικών προϊόντων και οι απόφοιτοι μπορούν να απασχοληθούν σε βιομηχανίες οίνου και ποτών, σε αμπελώνες, οινολογικά εργαστήρια και ερευνητικά κέντρα.

4ο επιστημονικό πεδίο – Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής

 • Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, ΕΚΠΑ – Ψαχνά Ευβοίας (8.409 μόρια): Οι επαγγελματικές προοπτικές για τους απόφοιτους είναι ευνοϊκές, διεκδικώντας θέσης εργασίας σε ναυτιλιακές εταιρείες, οργανισμούς λιμένων και μεταφορών, σε εταιρίες εισαγωγών-εξαγωγών και σε άλλες επιχειρήσεις σχετικές με τη ναυτιλία και το εμπόριο.

Παράλληλα, στο χώρο της Πληροφορικής που οι ανάγκες της αγορά συνεχώς αυξάνονται, υπάρχουν οι παρακάτω χαμηλόβαθμες σχολές:

 • Πληροφορικής, ΔΙΠΑΕ-Καβάλα (9.597 μόρια) / Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας-Καστοριά (8.233 μόρια) / Ιόνιο Πανεπιστήμιο-Κέρκυρα (10.745 μόρια)
 • Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων-Ιωάννινα (7.739 μόρια) / Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου-Τρίπολη (10.373 μόρια) / Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας-Λαμία (11.405 μόρια).

Αναφορικά με το μηχανογραφικό, το οποίο απασχολεί τους απανταχού υποψήφιους αυτή τη στιγμή, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση των βαθμών, φέτος παρουσιάζει κάποιες ιδιαιτερότητες όσον αφορά την αντιστοίχιση των τμημάτων, μπλοκάροντας αρκετά τμήματα από τη δυνατότητα μετακίνησης.

Για παράδειγμα, από φέτος δεν υφίσταται η μετακίνηση από το τμήμα Ψυχολογίας Φλώρινας στα υπόλοιπα τμήματα Ψυχολογίας. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και με το τμήμα Χημείας Καβάλας, το οποίο πλέον δε συνδέεται με τα υπόλοιπα, καθώς και για το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ, παρότι υπάρχουν άλλα πέντε τμήματα με την ίδια ονομασία σε Κοζάνη, Πάτρα, Άγιο Νικόλαο, Καβάλα και Τρίπολη.

Συνολικά είναι 87 τα τμήματα τα οποία δεν έχουν αντιστοίχιση με κανένα άλλο τμήμα, παρά το γεγονός ότι η ονομασία σε αρκετές περιπτώσεις είναι παραπλανητική, καθώς είναι η ίδια ή παρόμοια.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: Παραμένει σε κώμα ο φοιτητής του ΑΠΘ και μοναδικός επιζών του πρώτου βαγονιού!

ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία Τετάρτης 28/2: Τα ΜΜΜ που συμμετέχουν και πώς θα κινηθούν!

ΕΛΛΑΔΑ

«Φεγγάρι του Χιονιού»: Η τελευταία Πανσέληνος του χειμώνα απόψε στον ουρανό!

ΕΛΛΑΔΑ

Η Κρήτη βγήκε το καλύτερο μέρος στην Ελλάδα για τους singles της LGBTQ+ κοινότητας!

ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: Πάνω από 700.000 υπογραφές στο ψήφισμα Καρυστιανού για κατάργηση βουλευτικής ασυλίας!

ΕΛΛΑΔΑ

Εντυπωσιακός μετεωρίτης πέρασε πάνω από την Αττική ξημερώματα και φώτισε τον ουρανό!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET