fbpx

Γιατί το να είσαι εγωιστής, σημαίνει ότι είσαι και ευτυχισμένος!


Η αλήθεια είναι πως από τον περισσότερο κόσμο, ο εγωισμός κατατάσσεται στα ελαττώματα. Οι άνθρωποι λένε όπου συναντήσεις εγωιστή, να τρέξεις μακριά, είναι κακή φάρα κι ό,τι άλλο δόλιο σχόλιο μπορείς να φανταστείς. Κάποιος όμως που γνωρίζει καλά τον εαυτό του, επομένως έχει πλήρη επίγνωση των υπέρ και των κατά του, ξέρει ακριβώς πώς να εκμεταλλευτεί προς όφελος του, τα ελαττώματά του.

Μόνο εσύ που έχεις βαρεθεί να ακούς από την παρέα σου ότι είσαι τέρμα εγωιστής/εγωίστρια, έχεις ανοίξει αυτό το άρθρο να βρεις το δίκιο σου. Τόσο καιρό ακούς διάφορα σχόλια, όπως «έτσι εγωιστικά που φέρεσαι, δεν πας πουθενά», «γι’ αυτό δε σου κάθεται γκόμενος/α», «μην έχεις τόσο ψηλά τη μύτη σου», κλπ. Καιρός να τους αποδείξεις τη θετική πλευρά των πραγμάτων και πώς ο εγωισμός είναι το κλειδί της ευτυχίας!

Ορίστε μερικοί βασικοί λόγοι γιατί το να είσαι εγωιστής, σε κάνει πιο ευτυχισμένο άνθρωπο:

#1 Γίνεσαι ο καλύτερος προστάτης του εαυτού σου

Κανένας άλλος δεν μπορεί να σε προσέξει καλύτερα πέρα από εσένα τον/την ίδιο/α. Όλοι έχουμε μια ζωή να κατευθύνουμε και είναι ξεκάθαρα δική μας ευθύνη, αν θα την κάνουμε καλύτερη ή αν θα την καταστρέψουμε. Πρέπει να υπερασπίζεσαι αυτά που έχεις κι αυτά που θέλεις κι αν αυτό σημαίνει ότι είσαι εγωιστής, τότε ας είναι. Όταν ο εγωισμός είναι ο τρόπος για να είσαι εσύ καλά, δεν υπάρχει τίποτα κακό σ’ αυτό.

#2 Δεν μπαίνεις στη διαδικασία να κατηγορήσεις άλλους μόλις τα πράγματα στραβώσουν

Πολλά πράγματα μπορεί να πάνε στραβά στη ζωή. Το θέμα είναι να είσαι υπεύθυνος/η για τις πράξεις σου, να γνωρίζεις τις συνέπειες αυτών και να αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου οποιοδήποτε κι αν είναι το αποτέλεσμα. Και κάποιος που έχει εγωισμό, αναλαμβάνει από την αρχή την ευθύνη των πράξεων του, επομένως ούτε πρόκειται να πληγωθεί αν κάποιος τον παρεξηγήσει ούτε θα τα ρίξει σε άλλους αν τα πράγματα στραβώσουν. Αντιθέτως, θα προσπαθήσει να καταλάβει τι πήγε στραβά και να μάθει από τα λάθη του.

#3 Δίνεις έμφαση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα

Το να είσαι εγωιστής, αμέσως αμέσως περιορίζει και εξορθολογίζει τις όποιες επιλογές σου δίνονται. Κι αυτό γιατί βάζεις τον εαυτό σου πάνω απ’ όλα και ο εγωισμός σου δε σου επιτρέπει να συμβιβαστείς με κάτι λιγότερο απ’ αυτό που αξίζεις. Με λίγα λόγια, ψάχνεις την ποιότητα στη ζωή σου και όχι την ποσότητα. Αυτό ακριβώς χαρακτηρίζει και τις αποφάσεις που παίρνεις. Τι να τα κάνεις τα πολλά αν είναι «λίγα» για εσένα;

#4 Οι διορατικές ικανότητες σου γίνονται βέλτιστες

Αν ο μέσος άνθρωπος ακούει πού και πού το ένστικτό του, ένας εγωιστής λειτουργεί κατά 90% μ’ αυτό. Με την πάροδο του χρόνου αντιλαμβάνεσαι πως η φωνούλα που ακούς μέσα σου θέλει πάντα το καλύτερο για εσένα και την αφήνεις να σε καθοδηγεί σε κάθε σου απόφαση. Και πραγματικά, είναι λίγες οι φορές που αυτό σου έχει βγει σε κακό. Οι εμπειρίες σου σε έχουν κάνει να αντιλαμβάνεσαι γρήγορα τα πράγματα και να προβλέπεις το μέλλον. Έτσι, δεν επιμένεις σε καταστάσεις που δε λειτουργούν με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα φτιάξουν, αλλά παίρνεις δραστικά μέτρα. Εξάλλου, δεν μπορείς να κρατήσεις κάτι που δε σε κάνει ευτυχισμένο/η κοντά σου.

#5 Η ψυχική σου υγεία βρίσκεται σε καλή κατάσταση

Το να προσπαθείς να ευχαριστείς συνεχώς τους άλλους μπορεί να σου προκαλεί απογοήτευση, δυσαρέσκεια και ένα άγχος που δεν το έχεις καθόλου ανάγκη. Προφανώς και δεν μπορείς να τα έχεις με όλους καλά. Όταν βάζεις τις επιθυμίες των άλλων πάνω από τις δικές σου, τότε αυτομάτως εμποδίζεις τον εαυτό σου να κάνει τη ζωή που θέλει. Όταν όμως έχεις έναν εγωισμό, συμβαίνει το αντίθετο. Κοιτάς να κάνει πρώτα ό,τι καλύτερο για τον εαυτό σου και έπειτα να βοηθήσεις μόνο όσους ξέρεις ότι θα σε βοηθούσαν όταν θα είχες κι εσύ ανάγκη.

#6 Συνειδητοποιείς πόσα αξίζεις

Όταν κοιτάς να είσαι εσύ καλά και να προσέχεις εσύ ο ίδιος / η ίδια τον εαυτό σου, τότε αυτόματα σε θεωρείς κάτι πολύ πολύτιμο και εύθραυστο. Συμπέρασμα; Περιβάλλεις τον εαυτό σου με ένα τοίχος που κανείς δεν μπορεί να προσπεράσει ή να καταπατήσει. Ξέρεις ποια είναι τα όρια σου και φροντίζεις να τα δείχνεις όταν πρέπει.

#7 Τελευταίο και σημαντικότερο, μπορείς να τα βγάζεις πέρα με τους υπόλοιπους

Ο μόνος τρόπος για να μπορείς να τα πηγαίνεις καλά με τους γύρω σου, είναι όταν νιώθεις εσύ καλά με τον εαυτό σου. Αν συνεχώς ασχολείσαι με το τι κάνουν οι άλλοι και σπαταλάς ενέργεια με τις ζωές των υπολοίπων, τότε δεν είσαι σε θέση να προσφέρεις σε κανέναν. Όπως επίσης το να δίνεις πράγματα που δεν έχεις, είναι κάτι που εν τέλει σε εξουθενώνει. Γι’ αυτό λοιπόν, με το να είσαι εγωιστής, δίνεις σημασία στην προσωπική σου ανάπτυξη πρωτίστως και καθορίζεις τι είναι αυτό που θέλεις για τον εαυτό σου. Αφού τα τακτοποιήσεις αυτά, τότε μπορείς να ασχοληθείς και με τους άλλους, χωρίς να σε επηρεάζει τίποτα!


Σε περίπτωση που δεν έγινε κατανοητό από τα παραπάνω, να ξεκαθαρίσω πως σε καμία μα ΚΑΜΙΑ περίπτωση, το να είσαι εγωιστής σημαίνει πως κοιτάς μόνο την παρτάρα σου κι αδιαφορείς αν πεθαίνει ο διπλανός σου. Φυσικά και είσαι άνθρωπος κι όταν λέω ότι βάζεις πρώτο τον εαυτό σου, μιλάω σε λογικά και υγιή πλαίσια και όχι απάνθρωπα. 

 

 

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET