fbpx

Πολιτικός Μηχανικός με 845 μόρια – Σε ποιες σχολές «κατρακύλησε» η βάση κάτω από 10!


Οι Βάσεις 2019 ανακοινώθηκαν το πρωί της Τρίτης από το Υπουργείο Παιδείας, παραδοσιακά όπως κάθε τέλη Αυγούστου, και αναφορικά με τα αποτελέσματα, το 25% των σημερινών πρωτοετών φοιτητών (πια), προερχόμενοι από τα Γενικά Λύκεια, έγραψε κάτω από τη βάση. Χειρότερη η εικόνα για τα ΕΠΑΛ, με το ποσοστό να φτάνει το 40%.

Η εισαγωγή υποψηφίων με μόρια κάτω του 10, ακόμα και με 840 (!), έχει φέρει έντονη συζήτηση για να οριστεί ξανά η ελάχιστη βάση στις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Άλλωστε, η Νίκη Κεραμέως μεταξύ των νέων αλλαγών (και προεκλογικά), είχε αναφερθεί στην επιστροφή της βάσης του 10, επομένως υποθέτουμε πως αυτό είναι κάτι που θα συμβεί, ειδικά αν κρίνουμε απ΄το ακόλουθο παράδειγμα.

Αναφερόμαστε φυσικά στον απόφοιτο ημερήσιου ΕΠΑΛ, που με μόλις 840 μόρια, δηλαδή με βαθμό 0,8, μπήκε στο τμήμα Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης, στην Κοζάνη, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Δεν είναι ο μοναδικός ωστόσο, αφού και ένας άλλο υποψήφιος με 845 μόρια, εισάχθηκε στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πάτρας.

«Βουτιά» έκαναν οι φετινές βάσεις

Τα παραδείγματα που προείπαμε είναι τα πιο… τρανταχτά, ωστόσο δεν είναι τα μοναδικά. Με τη καθοδική πορεία που πήραν οι φετινές βάσεις, προέκυψε πως στο νέο τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, η βάση εισαγωγής είναι τα 9.747 μόρια.

Στο τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας της Κομοτηνής δε, η βάση εισαγωγής είναι τα 10.289 μόρια, με πτώση 1.611 μόρια, ενώ με βάση κάτω του δέκα εισήχθησαν και οι τελευταίοι στο Μαθηματικό της Σάμου, η βάση του οποίου φέτος κατρακύλησε κατά 2.587 μόρια, στα 7.501.

Η βάση της Ιατρικής Σχολής Αθήνας διαμορφώνεται στα 18.724 μόρια, παρουσιάζοντας πτώση 305 μόρια σε σχέση με το 2018, που ήταν στα 19.029, ενώ στη Νομική Αθηνών στα 18.013 καταγράφοντας πτώση 208 μορίων.

Στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, η βάση διαμορφώνεται στα 18.314, αυξημένη κατά 74 μόρια, ενώ στη σχολή Αρχιτεκτόνων η βάση είναι στα 19.050, παρουσιάζοντας πτώση 284 μόρια.

Χαρακτηριστικό της πτώσης των φετινών βάσεων είναι το τμήμα Φιλολογίας Αθήνας με βάση στα 14.677 μόρια, μειωμένη κατά 1.590, και το Μαθηματικό Αθήνας με τη βάση να διαμορφώνεται στα 14.617 μόρια από τα 15.152 που ήταν πέρυσι.

Οι σχολές με τις χαμηλότερες βάσεις

Με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι φετινές βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αφού για τη συντριπτική πλειονότητα των τμημάτων σημειώθηκε πτώση. Μάλιστα, 159 τμήματα έχουν βάση εισαγωγής κάτω από τα 10.000 μόρια, κάτι που ισοδυναμεί με περίπου το 1/3 του συνόλου των τμημάτων.

Αναλυτικά όλες οι σχολές που συγκέντρωσαν τα χαμηλότερα μόρια:

Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Θεσσαλονίκη), ΑΠΘ: 4.016 μόρια
Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης (Κοζάνη), Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (ΝΕΟ): 4.092 μόρια
Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης (‘Αμφισσα), Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΝΕΟ): 4.308 μόρια
Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (Κοζάνη), Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (ΝΕΟ): 4.490 μόρια
Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (Καβάλα), Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΝΕΟ): 4.643 μόρια

Οι σχολές με τη μεγαλύτερη πτώση

Στις πρώτες θέσεις των σχολών που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση βάσεων, σε απόλυτο αριθμό μορίων, «φιγουράρει» το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, καθώς τα τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού και Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης, που βρίσκονται στη Χίο, σημείωσαν πτώση βάσεων πάνω από 4.000 μόρια. Συγκεκριμένα:

Διοίκησης Επιχειρήσεων (Χίος), Πανεπιστήμιο Αιγαίου: πτώση 4.700 μόρια (5.305 από 10.005 μόρια)
Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού (Χίος), Πανεπιστήμιο Αιγαίου: πτώση 4.317 μόρια (5.925 από 10.242 μόρια)
Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Αθήνα), ΕΚΠΑ: πτώση 4.074 μόρια (6.817 μόρια από 10.891 μόρια)
Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης (Χίος), Πανεπιστήμιο Αιγαίου: πτώση 4.028 μόρια (5.738 από 9.766 μόρια)

Προμήνυμα της Κεραμέως για ελάχιστη βάση στις Πανελλήνιες Εξετάσεις

Η υπουργός Παιδείας σε συνέντευξή της μετά την ανακοίνωση των βάσεων, δήλωσε την αναγκαιότητα να οριστεί ελάχιστη βάση εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Χαρακτηριστικά, είπε, πως πρέπει να υπάρχει μια ελάχιστη βάση που θα ορίζεται από την Πολιτεία και απο ‘κει και πέρα, να μπορεί κάθε Πανεπιστήμιο να ορίζει, αν θέλει, ακόμη υψηλότερη βάση.

«Τα σημερινά αποτελέσματα πρέπει να μας προβληματίσουν, όπως έκανα εγώ όταν είδα σήμερα ότι μπαίνει στο Πανεπιστήμιο ένας μαθητής με βαθμολογία 0,8. Κι αυτό αν θέλετε, επέτεινε το αίσθημα που είχαμε εδώ και καιρό, για την αδήριτη ανάγκη να υπάρξει ελάχιστη βάση εισαγωγής στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. »

Όσον αφορά τη νέα σχολική χρονιά, τόνισε πως δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο ισχύον σύστημα για τα παιδιά των τελευταίων τάξεων του Λυκείο, ενώ υποστήριξε πως ήδη όλα τα βιβλία έχουν παραδοθεί στα σχολεία όλης της χώρας.

Όλη η συνέντευξη:

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET