ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΔΜ: Εγκαινιάστηκε η νέα πανεπιστημιούπολη που θυμίζει campus του εξωτερικού!

Έτσι τα συζητάμε και τα πρωινά μαθήματα!

Neopolis Team

19 Φεβρουαρίου, 2023

Στην Κοζάνη θα βρεις το πιο σύγχρονο campus στην Ελλάδα! Μια πανεπιστημιούπολη που θυμίζει εκείνες που βλέπουμε σε Ευρώπη και Αμερική και λίγο ζηλεύουμε.

Οι φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας λοιπόν, δεν έχουν κανένα λόγο να ζηλέψουν πλέον, αφού λέγοντας «πηγαίνω για μάθημα», εννοούν ότι πάνε εδώ:

Εμείς από την άλλη, θα συνεχίσουμε να παίζουμε την τύχη μας κορώνα-γράμματα, κινδυνεύοντας να μας έρθει το ταβάνι καπέλο. Όπως έγινε πρόσφατα στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Τα εγκαίνια του νέου campus του ΠΔΜ πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα (13/2) από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πρωθυπουργός ανέφερε:

«Θέλω να σας πω, κύριε Πρύτανη, ότι είμαι πράγματι εντυπωσιασμένος από το έργο αυτό, το οποίο καταφέρατε να δρομολογήσετε σε συνεργασία με την κυβέρνηση και με την Περιφέρεια, δημιουργώντας εδώ στην Κοζάνη το πρόπλασμα ενός υπερσύγχρονου campus, με κτίρια τα οποία θα στεγάσουν τις υπηρεσίες του πανεπιστημίου, αλλά και τις τρεις πρώτες πολυτεχνικές σχολές και με ένα φιλόδοξο σχέδιο επέκτασης του πανεπιστημίου εντός της ζώνης ενεργού πολεοδομίας. Ίσως πράγματι εδώ στη Δυτική Μακεδονία να χτυπάει η καρδιά ενός από τα πιο δυναμικά πανεπιστήμια της πατρίδας μας.

Κι αυτό δεν είναι σχήμα λόγου και ίσως εκπλήξει πολλούς οι οποίοι ταυτίζουν πολλές φορές τα περιφερειακά μας πανεπιστήμια με λύσεις ανάγκης και όχι λύσεις επιλογής και να μάθει κανείς πραγματικά τι γίνεται εδώ στη Δυτική Μακεδονία. Όχι μόνο σε επίπεδο κτιριακών υποδομών, που αυτές νομίζω τις βλέπετε και τις εκτιμάτε όλοι, αλλά και σε επίπεδο πραγματικού ουσιαστικού διδακτικού και ερευνητικού έργου. Και νομίζω ότι τα στοιχεία τα οποία μάς παρουσιάσατε, κύριε Πρύτανη, είναι πράγματι εντυπωσιακά ως προς τον αριθμό των δημοσιεύσεων, ως προς τα εργαστήρια τα οποία λειτουργούν εδώ στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ως προς τις spin off εταιρείες».

Από την πλευρά της, η Υπουργός Παιδείας σημείωσε στο χαιρετισμό της ότι, «το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έχει όλες τις δυνατότητες να αναδείξει το έργο του, να το βελτιώσει ακόμη περισσότερο, να διαπρέψει με το ανθρώπινο κεφάλαιό του, του καθηγητές και του φοιτητές, τις υποδομές, τη δυναμική του. Συμμετέχει ήδη με ζέση στην ενεργειακή μετάβαση της περιοχής και της χώρας, συνιστά αναπτυξιακό μοχλό, συμβάλλει στη διεθνή ακτινοβολία της χώρας μας. Τα ελληνικά Πανεπιστήμια, κεντρικά και περιφερειακά, όχι μόνο ανταποκρίνονται στις διεθνείς προδιαγραφές, αλλά πρωταγωνιστούν στο παγκόσμιο ακαδημαϊκό και ερευνητικό γίγνεσθαι. Συγχαρητήρια σε όλους του συντελεστές του έργου σας, είμαστε σταθερά αρωγοί στην ανοδική σας πορείας και περήφανοι για το ελληνικό Πανεπιστήμιο».

Στην εκδήλωση έδωσαν επίσης το παρόν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, κάνοντας λόγο για ένα υπερσύγχρονο Πανεπιστήμιο, το οποίο αποτελεί πόλο έλξης νέων ανθρώπων και πόλο ανάπτυξης για τη Δυτική Μακεδονία, καθώς και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Θεοδουλίδης, ο οποίος τόνισε ότι πρόκειται για μία ιστορική εξέλιξη που είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η νέα Πανεπιστημιούπολη αποτελεί μόνο την αρχή ενός φιλόδοξου αναπτυξιακού προγράμματος νέων εγκεκριμένων έργων στο campus των 950 στρεμμάτων, που περιλαμβάνουν την επέκταση της Πολυτεχνικής Σχολής, τη δημιουργία φοιτητικών εστιών και Συνεδριακού Κέντρου μέσω ΣΔΙΤ, το Πράσινο Data Center και το Τεχνολογικό Πάρκο στη Ζώνη Καινοτομίας.

Με κεντρικό όραμα το τετράπτυχο «γνώση – έρευνα – πράσινη καινοτομία – προσφορά στην κοινωνία» και στο πλαίσιο του κρίσιμου ρόλου που έχει αναλάβει ως στρατηγικός εταίρος της Πολιτείας στο εθνικό Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, όπως επισήμανε ο Πρύτανης, στοχεύει:

  • να αναδειχθεί σε μεσογειακό και ευρωπαϊκό κόμβο πράσινης καινοτομίας και επιχειρηματικότητας,
  • να αποτελέσει κεντρικό πυρήνα ενός οικοσυστήματος υποδοχής εταιρειών νέας τεχνολογίας,
  • να εξελιχθεί σε πόλο προσέλκυσης ξένων επιστημόνων και ερευνητών, ενισχύοντας το brain gain στη Δυτική Μακεδονία,
  • να στηρίξει την επανεκπαίδευση και την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων στο εργατικό δυναμικό που θα απαιτηθεί στους νέους τομείς στη μετά-λιγνίτη εποχή,
  • να σχεδιάσει προγράμματα σπουδών προσαρμοσμένα στις ανάγκες και προκλήσεις του νέου παραγωγικού μοντέλου στην περιοχή.

Η νέα Πανεπιστημιούπολη

Στη νέα μορφή του, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας λειτουργεί με επτά σχολές και 21 τμήματα, με 15.430 προπτυχιακούς φοιτητές, 3.158 μεταπτυχιακούς, 409 υποψήφιους διδάκτορες, 450 μόνιμο, έκτακτο και βοηθητικό διδακτικό προσωπικό και 185 διοικητικούς υπαλλήλους.

Το έργο «Ανέγερση Πανεπιστημιούπολης Δυτικής Μακεδονίας στην Περιοχή Ζώνης Ενεργού Πολεοδομίας (ΖΕΠ) Κοζάνης» εντάχθηκε στο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας, με τελικό προϋπολογισμό € 25 εκατ. (έναντι αρχικού προϋπολογισμού € 49,5 εκατ.), χρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από Εθνικούς Πόρους.

Τα κτήρια της νέας Πανεπιστημιούπολης, συνολικού εμβαδού 20.000 τ.μ., ανεγέρθηκαν σε έκταση 948 στρεμμάτων, εντός της Ζώνης Ενεργού Πολεοδομίας (ΖΕΠ) Κοζάνης, που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Κοζάνης και το Ελληνικό Δημόσιο.

Το συγκρότημα περιλαμβάνει το κτήριο διοίκησης καθώς και τα εκπαιδευτήρια (15 νέες αίθουσες διδασκαλίας, 15 αίθουσες εργαστηρίων, 2 αμφιθέατρα διδασκαλίας, 54 γραφεία καθηγητών) που στεγάζουν τρία Τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής: Ηλεκτρολόγων, Μηχανολόγων και Χημικών Μηχανικών. Η μετεγκατάσταση έχει στο μεγαλύτερο μέρος της ολοκληρωθεί.

Οι μελέτες του έργου εκπονήθηκαν από την ΑΝ.ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. και η υλοποίησή του πραγματοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και το Τμήμα Εκτέλεσης Έργων Δομών Περιβάλλοντος της έδρας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Τελικός δικαιούχος του έργου υπήρξε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και κύριος του έργου, κατόπιν της σχετικής προγραμματικής σύμβασης, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΑΔΑ: Τα 5 τμήματα Μηχανικών που αναγνωρίζονται κι επίσημα ως Πολυτεχνικές Σχολές!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν/μιο Ιωαννίνων: Χρήματα για να αναβαθμιστούν οι φοιτητικές εστίες και η λέσχη!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Φοιτητικές Εκλογές: Άλλη μία χρονιά που ΠΚΣ και ΔΑΠ πανηγυρίζουν ταυτόχρονα τη νίκη!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET