ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν. Πατρών: Κατέρρευσε τμήμα από το ταβάνι και οι φοιτητές έδωσαν μάθημα δίπλα στα μπάζα!

Μια συνηθισμένη μέρα σε ελληνικό πανεπιστήμιο.

Neopolis Team

7 Φεβρουαρίου, 2023

Ελληνικό πανεπιστήμιο σημαίνει να πηγαίνεις για μάθημα και να μην ξέρεις τι σε περιμένει κάθε φορά. Μπορεί να είναι διακοπή ρεύματος κι εξέταση με το φακό του κινητού (καθόλου τυχαίο παράδειγμα, συνέβη στο ΕΜΠ και πιο πρόσφατα στο ΑΠΘ), πτώση από παράθυρο γιατί η αίθουσα είναι τίγκα κι αναγκαστικά κάθεσαι στο περβάζι, ή κατάρρευση μέρος της οροφής στα έδρανα.

Είμαστε ήσυχοι όμως, γιατί ξέρουμε ότι η Υπουργός Παιδείας είναι συνεχώς σε επαφή με τους φοιτητές και πως ακούει προσεκτικά τους προβληματισμούς τους για τα ΑΕΙ…

Άλλος ένας που προστέθηκε μόλις λοιπόν, κι ελπίζουμε να δώσει προσοχή γιατί πρόκειται για την ασφάλεια των φοιτητών και του προσωπικού, είναι η κατάρρευση οροφής σε αμφιθέατρο του τμήματος Mηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο πρύτανης δηλώνει στο thebest.gr πως το πρόβλημα θα αποκατασταθεί τις επόμενες ημέρες και πως την ώρα του συμβάντος δε γινόταν μάθημα, αλλά εμείς να τονίσουμε πως αυτό είναι καθαρά θέμα τύχης και όχι προετοιμασίας του πανεπιστήμιου ώστε να μην κινδυνεύουν οι φοιτητές του.

Πιο ειδικά, ο κ. Χρήστος Μπούρας αναφέρει πως το περιστατικό έλαβε χώρα την Παρασκευή, σε ένα αμφιθέατρο κάτω από τη βιβλιοθήκη, και ευτυχώς, όχι εν ώρα μαθήματος. Τονίζει ακόμα πως οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν είναι από εξετάσεις που έκανε το Τμήμα Μηχανολόγων στο Αμφιθέατρο αργότερα και είχαν παρθεί όλα τα μέτρα. Για το βασικότερο όμως, να καθαριστεί ο χώρος δηλαδή, δε φρόντισαν εγκαίρως. Αντ’ αυτού, έβαλαν φοιτητές να δώσουν μάθημα σε ένα αμφιθέατρο που μοιάζει κάπως έτσι:

Θέση για το συμβάν πήρε και ο φοιτητικός σύλλογος των Μηχανολόγων με το ΔΣ να αναφέρει:

«Το Σάββατο 4/2 φοιτητές του Τμήματός μας έδωσαν εξετάσεις στο μάθημα της Δυναμικής, στο αμφιθέατρο της βιβλιοθήκης δίπλα σε μπάζα από κομμάτι της οροφής που είχε καταρρεύσει! Καταγγέλλουμε το γεγονός, είναι αδιανόητο κι επικίνδυνο για τους φοιτητές και τους επιτηρητές τους να βρίσκονται σε τέτοιο χώρο. Προκλητικές είναι και οι δηλώσεις του Πρύτανη που ανέφερε ότι είχαν παρθεί όλα τα μέτρα αφού… «είχαν τοποθετηθεί κορδέλες για να μην καθίσει κάποιος εκεί».

Άλλο ένα εμπόδιο προστίθεται στα πολλά άλλα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Από τις τεράστιες ελλείψεις στο προσωπικό του Τμήματος και τα διδακτικά κενά που αφήνουν, μέχρι τη δυσκολία ακόμη και στο να βρούμε καθηγητή να μας αναλάβει στη διπλωματική, κι από τα ΑΠ που δεν μας χωράνε κάνοντάς μας θεατές του ίδιου έργου στην αρχή κάθε χρονιάς με φοιτητές να κάθονται στα σκαλάκια, μέχρι τις τεράστιες δυσκολίες μας να βγάλουμε τον μήνα λόγω της αύξησης των ενοικίων και του κόστους ζωής, το μόνο που μας λείπει είναι να ανησυχούμε και για το αν θα φύγουμε ακέραιοι από την εξέταση ενός μαθήματος!

Μαζί με το ταβάνι… καταρρέει και το αφήγημα του “εξωστρεφούς πανεπιστημίου” που μας θέλει χειροκροτητές στο ότι «το τμήμα των Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών, μόνο του, φέρνει το 30% του ερευνητικού προϋπολογισμού». Τέτοιες δηλώσεις πληθαίνουν μετά και την πρόσφατη συμφωνία του τμήματος με την ΕΑΒ για την κατασκευή drone και στόχο έχουν να μας γεμίσουν προσδοκίες για την αναβάθμιση των σπουδών μας, συναινώντας σε αυτό τον σχεδιασμό. Η πραγματικότητα όμως τους διέψευσε, αφού αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά ότι τα χρήματα αυτά επενδύονται για τις ανάγκες και μόνο της επιχειρηματικής δραστηριότητας και σε καμία περίπτωση δεν αξιοποιούνται στα πλαίσια των αναγκών μας για ασφαλείς σύγχρονες υποδομές, για αναβάθμιση των εργαστηρίων μας, για βελτίωση των συνθηκών σπουδών μας.

Οι φοιτητές τους το κάνουμε ξεκάθαρο: δεν δεχόμαστε με σταυρωμένα χέρια ό,τι η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανίσει σαν “κανονικότητα”, σαν κάτι “τυχαίο”. Μέσα από τον Σύλλογό μας συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τις ανάγκες μας.

Καταγγέλλουμε το γεγονός και καλούμε το Τμήμα να τοποθετηθεί αμέσως.

Διεκδικούμε:

να μη διεξαχθεί καμία εξέταση στον χώρο μέχρι να αποκατασταθεί η ζημιά και να μελετηθεί η στατικότητα της οροφής,

αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, αναβάθμιση των υποδομών μας

Καλούμε σε κινητοποίηση τη Δευτέρα 6/2 στον Πρόεδρο του Τμήματος».

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Οι κορυφαίες καινοτομίες φοιτητών που ανέδειξε ο 14ος Εθνικός Διαγωνισμός Ecotrophelia 2024!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για την παρακολούθηση μαθημάτων άλλων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Γεωπονικό Παν/μιο: Το πρώτο ΑΕΙ που συμμετείχε στο Pride με δικό του περίπτερο στο Σύνταγμα!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Εστίες Αθήνας: Χωρίς κλιματισμό έβγαλαν τον καύσωνα 1500 φοιτητές, τους λες και survivors!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ποσείδι ιζ μπακ για ένα ακόμα έξαλλο καλοκαιράκι – Πότε ανοίγει η φοιτητική κατασκήνωση!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Τα τμήματα Μηχανικών των ΠΑΔΑ, ΕΛΜΕΠΑ και ΠΑ.ΠΕΛ που αντιστοιχήθηκαν με Πολυτεχνικής Σχολής!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET