ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΑΠΕΛ: Σοβαρές καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και απειλές από καθηγητή!

Τελικά είναι μακρύς ο δρόμος μέχρι να απαλλαχθούν τα πανεπιστήμια από τέτοιες προσωπικότητες...

Neopolis Team

17 Φεβρουαρίου, 2022

Οι καταγγελίες για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης λειτουργούν σαν ντόμινο. Το μάθαμε καλά αυτό πέρσι τέτοια εποχή, και το βλέπουμε να συμβαίνει ξανά τώρα. Αυτή είναι και η πιο σωστή απάντηση που μπορούμε να δώσουμε στο ερώτημα «Γιατί τώρα;», που φαγουρίζει πολλούς…

Επειδή τώρα βρήκαν τα θύματα τη δύναμη να μιλήσουν! Τώρα βρήκαν έτοιμο έδαφος και ακολούθησαν το παράδειγμα που έδωσαν τα άτομα που είπαν πρώτα την ιστορία τους.

Πριν λίγες ημέρες γράφαμε για φοιτήτριες του ΑΠΘ που κατήγγειλαν έναν 34χρονο άντρα, ενώ τώρα στο επίκεντρο βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ύστερα από σειρά σοβαρών καταγγελιών σεξουαλικής παρενόχλησης και άσκησης ψυχολογικής βίας σε βάρος φοιτητριών και νεαρών αποφοίτων από συγκεκριμένο καθηγητή. 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του pna.gr, έγινε επώνυμη καταγγελία στην Υπ. Παιδείας και στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου από φοιτητές τμήματος, όπου αναφέρονται περιστατικά για περισσότερα από 7 άτομα από τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021

Σύμφωνα με αυτές, ο συγκεκριμένος καθηγητής συμπεριφέρεται δήθεν φιλικά στις φοιτήτριες, κάποιες φορές τις αγγίζει ακόμα και σε σημεία που δεν πρέπει, τους ζητάει να γίνουν φίλοι στο facebook, παράλληλα υπόσχεται ότι θα τους βρει δουλειά, ότι θα τις κάνει καθηγήτριες σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα ενώ απειλεί ότι θα βρουν τον εργασιακό χώρο κλειστό, γιατί αυτός τον ελέγχει και δε θα μπορέσουν ποτέ να εργαστούν. Μια συμπεριφορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που τον τελευταίο έναν χρόνο έχουμε συναντήσει πολύ συχνά…

Αντίδραση του πρύτανη στα γεγονότα

Ο πρύτανης του Ιδρύματος και πρώην Υφυπουργός Παιδείας, κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, έκανε σχετική ανάρτηση στο λογαριασμό του στο Facebook, παίρνοντας ξεκάθαρη θέση υπέρ των θυμάτων και καταδικάζοντας τις πράξεις του καθηγητή. Όπως λέει, αναμένει τις ανάλογες ενέργειες των θεσμικών οργάνων.

«Στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ήρθαν στη δημοσιότητα καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και άσκηση ψυχολογικής βίας σε φοιτήτριες από καθηγητή. Τέτοιες συμπεριφορές είναι ποινικά κολάσιμες, διοικητικά ελέγξιμες, ακαδημαϊκά και ηθικά απαράδεκτες, όχι μόνο στο Πανεπιστήμιό μου, αλλά σε κάθε ακαδημαϊκό ίδρυμα και εργασιακό χώρο. Στο ποινικό πεδίο, οι αρμόδιες εισαγγελικές και δικαστικές αρχές είμαι σίγουρος ότι θα απονείμουν Δικαιοσύνη.

Άμεση όμως αναμένω να είναι η αντίδραση και των θεσμικών οργάνων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Θα πρέπει να διερευνηθούν οι επώνυμες καταγγελίες σε βάθος, να προστατευθούν οι καταγγέλλοντες και οι καταγγέλλουσες – είτε είναι απόφοιτοι/ες, είτε είναι φοιτητές/τριες – να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση, ολιγωρία, παράλειψη ή αμέλεια προκειμένου να σπάσει η σιωπή και να καταλογιστούν διοικητικά και πειθαρχικά οι ευθύνες αν και όπου υπάρχουν. Το σπάσιμο της σιωπής προκύπτει από το θάρρος, το κουράγιο και την απελευθέρωση του λόγου των θυμάτων. Καμία μόνη, κανένας μόνος!»

https://www.facebook.com/pptheod/posts/3021321444776731

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Σήμα κινδύνου από τη Φαρμακευτική ΑΠΘ: «Τα Δημόσια Παν/μια έχουν εγκαταλειφθεί χρόνια τώρα»!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Σε απεργίες προχωράνε οι καθηγητές των πανεπιστημίων μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET