ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Φοιτήτριες καταγγέλουν σεξουαλική παρενόχληση από 34χρονο εντός του πανεπιστήμιου!

Ο ίδιος φέρεται να είχε απασχολήσει αρκετές φορές τις αρχές προηγουμένως, ωστόσο παρέμενε ελεύθερος...

Neopolis Team

15 Φεβρουαρίου, 2022

Πάει ένας χρόνος απ’ όταν ξεκίνησαν να βγαίνουν στη φόρα καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης στο ΑΠΘ και οι φοιτήτριες συνεχίζουν να μη νιώθουν ασφάλεια. Η μπάλα πήρε κι άλλα πανεπιστήμια φυσικά, ωστόσο το συγκεκριμένο είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο κίνημα του #MeToo που έλαβε μεγάλες διαστάσεις μετά την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου.

Οι εξελίξεις ήταν πολλές και συνεχόμενες εκείνο το διάστημα, με τις προσωπικές εμπειρίες που μοιράζονταν φοιτήτριες και απόφοιτοι του Ιδρύματος να αφορούν κυρίως καθηγητές. Αυτή τη φορά, παρότι το ΑΠΘ εξακολουθεί να αποτελεί τον τόπο του εγκλήματος, ο δράστης είναι ένας 34χρονος άντρας που δεν έχει κάποια σχέση με το Ίδρυμα, παρά μόνο ότι αρέσκεται να κυνηγάει εκεί κοπέλες και να τις παρενοχλεί.

Όπως αναφέρει η Voria.gr, υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερα περιστατικά με συγκεκριμένο άτομο που φέρεται να παρενοχλεί γυναίκες σωματικά και λεκτικά εντός του ΑΠΘ. Στις αστυνομικές αρχές έχουν φθάσει πέντε σχετικές καταγγελίες για τη δράση του ίδιου ατόμου είτε εντός είτε εκτός του πανεπιστημίου. Ο δράστης είναι άνδρας αλβανικής καταγωγής, λεπτός, ηλικίας 34 ετών και συνηθίζει να κρατά στα χέρια του θρησκευτικές εικόνες. Το ίδιο άτομο έχει απασχολήσει και άλλες φορές τις αρχές για ληστείες και κλοπές.

Όπως περιγράφει αναλυτικά φοιτήτρια στη Voria.gr, η παρενόχληση έλαβε μέρος το μεσημέρι της 10ης Νοεμβρίου του 2021, στην Παλαιά Φιλοσοφική Σχολή, με την ίδια να κατευθύνεται προς τις τουαλέτες που βρίσκονται στο ισόγειο του κτηρίου, όταν συνειδητοποίησε πως ένας άνδρας την ακολουθούσε.

«Πήγα στις γυναικείες τουαλέτες, ήταν η πρώτη φορά που πήγαινα σε αυτές του ισογείου. Μπαίνω σε μία τουαλέτα που τελικά δεν κλείδωνε από μέσα. Κλείνω την πόρτα και περιμένω να ακούσω βήματα ότι φεύγει. Αυτός δεν έφυγε. Μετά από δέκα δευτερόλεπτα άνοιξε την πόρτα απότομα κι εγώ πάγωσα. Άρχισε να μου λέει χυδαία πράγματα. Εγώ τον σπρώχνω, τον απομακρύνω και βγαίνω προς το μέρος που είναι οι νιπτήρες. Αυτός μού κολλάει, προσπαθεί να με αγγίξει και συνεχίζει να μου λέει χυδαία πράγματα… Εγώ δεν του μιλούσα και αυτός εκνευριζόταν επειδή εγώ δεν του μιλούσα. Επέμενε, μου έλεγε “Γιατί δε λες γεια; Γιατί δε μου μιλάς;”, συνέχισε προσπαθώντας να κολλήσει πάνω μου… Προσπάθησα να τον αγνοήσω, να μην έχω καν οπτική επαφή, γιατί δεν ήξερα αυτός τι θα κάνει, έλεγα καλύτερα ας μην τον προκαλώ καθόλου. Έκανα ότι δεν υπάρχει. Μετά άρχισα να προχωράω προς την έξοδο, αυτός συνέχισε να με ακολουθεί και να μου μιλάει έτσι. Άρχισα να ανεβαίνω τις σκάλες προς τον πάνω όροφο και τότε μόνο σταμάτησε».

«Στην αρχή δεν το είπα κατευθείαν, πέρασε δηλαδή η πρώτη ώρα του μαθήματος, γιατί η πρώτη μου σκέψη ήταν πολλή ντροπή και πολύς πανικός. Δεν ήξερα τι να τους πω. (Σκέφτηκα ότι) δεν θα με πιστέψουν, γιατί δεν ήταν κάποιο άτομο μαζί μου για να τον δει και εγώ δεν ήξερα κανέναν. Μετά είχα έντονο θυμό. Και μετά απλά είπα ότι θέλω να το πω, θέλω να κάνω την καταγγελία, θέλω να το μοιραστώ, ώστε να μπορέσω να βοηθήσω κάποιον».

Αφού η φοιτήτρια μίλησε στον καθηγητή, ο τελευταίος προσπάθησε να επικοινωνήσει με την ασφάλεια του κτηρίου, ωστόσο κανένας δεν απάντησε. Η ίδια κάλεσε το βράδυ την αστυνομία και την επόμενη μέρα προέβη σε επίσημη καταγγελία στο τμήμα. Πριν από περίπου έναν μήνα κλήθηκε να αναγνωρίσει ένα άτομο, το οποίο αποδείχθηκε πως είναι ο άνδρας που την παρενόχλησε.

Όπως αποδείχθηκε, έχει απασχολήσει ξανά τις αρχές με την παραβατική του συμπεριφορά, με την τελευταία καταγγελία σε βάρος του να γίνεται πριν λίγες ημέρες, καθώς στις 2 Φεβρουαρίου ο 34χρονος παρενόχλησε ξανά φοιτήτρια εντός της Πανεπιστημιούπολης. Ο δράστης συνελήφθη, ωστόσο δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το αν κρίθηκε προφυλακιστέος ή αν κυκλοφορεί ελεύθερος.

Το θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης πάντως δηλώνει φοβισμένο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εννοείται ότι ποτέ δεν πηγαίνω πλέον στις τουαλέτες του Πανεπιστημίου μόνη μου. Λειτουργώ σαν τα παιδάκια, περιμένω κάποιον να έρθει μαζί μου. Παρότι η Παλαιά Φιλοσοφική είναι μπροστά στον δρόμο, ακόμα και για αυτήν την απόσταση των 10 μέτρων περιμένω κόσμο να έρθει μαζί μου για να φύγω».

Το πιο ανησυχητικό, που προκαλεί ερωτηματικά, είναι το γεγονός ότι ο δράστης φέρεται να έχει ξεφύγει αρκετές φορές από τον έλεγχο για το πιστοποιητικό εμβολιασμού/νόσησης και την ταυτοποίηση που γίνεται στις εισόδους των κτηρίων του ΑΠΘ. Επίσης, περνά απαρατήρητος από τους φύλακες που βρίσκονται στο campus, καθώς αποδεικνύεται πως έχει εξοικειωθεί με τους χώρους τους οποίους επιλέγει να παρενοχλεί τις φοιτήτριες.

«Αυτό που θέλω να φανεί από την ιστορία μου είναι ότι θέλουμε παραπάνω πράγματα να γίνουν, δηλαδή να προταθούν λύσεις. Να γίνει κάτι ουσιαστικό, κάτι παραπάνω σχετικά με την ασφάλεια μας που είτε να αφορά την καλύτερη φύλαξη των χώρων είτε να ξέρουμε ότι θα υπάρχουν αρμόδια άτομα που θα ανταποκρίνονται άμεσα στις πληροφορίες που θα λαμβάνουν…(Θέλω) μέσα από αυτές τις ιστορίες να ενθαρρυνθούν πιο πολλά άτομα να μιλήσουν, να μην το κρύβουν και να ενισχυθούν αυτά τα βήματα που πρέπει να γίνουν στο πανεπιστήμιο», καταλήγει η φοιτήτρια.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Πρωτιά για φοιτήτριες της Νομικής Αθηνών σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης ρωμαϊκού δικαίου!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Λάμα γίνεται φοιτητής σε Κολέγιο των ΗΠΑ, με στόχο το πτυχίο στην κλωστοϋφαντουργία!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET