ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2022: Η διαδικασία υπολογισμού των συνολικών μορίων με τα νέα δεδομένα!

Θα δυσκολευτούμε λίγο, αλλά θα τα καταφέρουμε!

Neopolis Team

9 Μαΐου, 2022

Λιγότερο από ένας μήνας απέμεινε μέχρι την έναρξη των Πανελληνίων και η προετοιμασία βρίσκεται στο peak της! Ωστόσο, θα σας καλέσουμε να κάνετε ένα διάλειμμα από τις επαναλήψεις και να τσεκάρετε τι παίζει στο θέμα του υπολογισμού μορίων, γιατί οριακά είμαστε να το χαρακτηρίσουμε δυσκολότερο κι από τα θέματα που θα πέσουν. Ολόκληρη επιστήμη έγινε… 

Αφού λοιπόν η ΕΒΕ έγινε κομμάτι της διαδικασίας πέρσι, σειρά παίρνουν φέτος οι συντελεστές βαρύτητας να την κάνουν ακόμα πιο δύσκολη, δίνοντας στους υποψήφιους διαφορετικό σύνολο μορίων για τμήματα της ίδιας σχολής.

Όπως είπε κι ο ειδικός γραμματέας της ΟΛΜΕ, Ανδρέας Παπαδαντωνάκης, η νέα αυτή προσθήκη στη διαδικασία των Πανελληνίων θα «κάνει τη δήλωση σχολών στο μηχανογραφικό δελτίο ακόμα πιο σύνθετη και περίπλοκη», ενώ πρόσθεσε ότι είναι «η πρώτη φορά που το πόσο καλά θα γράψει ο υποψήφιος σε ένα συγκεκριμένο μάθημα, σε συνάρτηση με το πόσο ‘πριμοδοτείται’ το μάθημα αυτό από κάθε τμήμα, θα καθορίσει σε ένα βαθμό και την επιτυχία ή την αποτυχία στις εισαγωγικές εξετάσεις».

Ακόμα, κάτι που δε θα δούμε φέτος, όπως είπε ο κ. Στράτος Στρατηγάκης μιλώντας στην ΕΡΤ, είναι το διπλό μηχανογραφικό, το οποίο «αναβάλλεται και έτσι θα έχουμε ένα μηχανογραφικό συν το μηχανογραφικό για τα ΙΕΚ».

Διαδικασία υπολογισμού μορίων 

Ο γραπτός βαθμός σε καθένα από τα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο συντελεστή βαρύτητας, όπως αυτός καθορίστηκε με απόφαση της Συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ για κάθε ΣχολήΤμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος. Τα τέσσερα ανωτέρω γινόμενα προστίθενται και το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται επί 1.000, για να προκύψει ο συνολικός αριθμός μορίων κάθε υποψηφίου.

Δεδομένου του γεγονότος ότι οι συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων, όπως τέθηκαν από τα Ιδρύματα, σε κάποιες περιπτώσεις διαφέρουν μεταξύ Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων ιδίου γνωστικού αντικειμένου, ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις στον υπολογισμό των μορίων των υποψηφίων.

Παραδείγματα που αφορούν και τα τέσσερα επιστημονικά πεδία

1ο Επιστημονικό Πεδίο

Υποψήφιος που λαμβάνει την εξής βαθμολογία στα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα…

– Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία: 17

– Αρχαία Ελληνικά: 18,6

– Ιστορία: 20

– Λατινικά 20

…συγκεντρώνει για τη Νομική ΑΠΘ 18.680 μόρια, ενώ για τη Νομική ΔΠΘ 18.900 μόρια, σύμφωνα με τους συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων των αντίστοιχων Σχολών:

2ο Επιστημονικό Πεδίο

Υποψήφιος που λαμβάνει την εξής βαθμολογία στα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα…

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία: 15

Φυσική: 18

Χημεία: 19

Μαθηματικά: 18

Ελεύθερο Σχέδιο: 17

Γραμμικό Σχέδιο: 16

…συγκεντρώνει για την Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ 20.800 μόρια, ενώ για την Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Παν/μίου Πατρών 20.580 μόρια, σύμφωνα με τους συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων των αντίστοιχων Σχολών:

3ο Επιστημονικό Πεδίο

Υποψήφιος που λαμβάνει την εξής βαθμολογία στα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα…

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία: 14,7

Φυσική: 19,2

Χημεία: 19

Βιολογία: 20

…συγκεντρώνει για την Ιατρική ΕΚΠΑ 18.225 μόρια, ενώ για την Ιατρική Παν/μίου Πατρών 18.490 μόρια, σύμφωνα με τους συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων των αντίστοιχων Σχολών:

4ο Επιστημονικό Πεδίο

Υποψήφιος που λαμβάνει την εξής βαθμολογία στα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα…

Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία: 14

Μαθηματικά: 18,4

Πληροφορική: 18,8

Οικονομία: 19,2

…συγκεντρώνει για την Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ 17.320 μόρια, ενώ για την Οικονομικής Επιστήμης Παν/μίου Πειραιά 17.840 μόρια, σύμφωνα με τους συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων των αντίστοιχων Σχολών:

Κριτήρια ισοβαθμίας

Η επιλογή των υποψηφίων γίνεται μόνο για τις Σχολές ή τα Τμήματα που έχουν δηλώσει προτίμηση εισαγωγής και κατά φθίνουσα σειρά μορίων, μέχρι τη συμπλήρωση των θέσεων εισακτέων σε κάθε Σχολή ή Τμήμα κατά περίπτωση

Με την απόφαση Υπουργού ορίζονται λεπτομερώς τα κριτήρια βάσει των οποίων εισάγονται οι υποψήφιοι σε περίπτωση ισοβαθμίας δύο ή περισσοτέρων υποψηφίων στη θέση του τελευταίου εισαγόμενου σε Σχολή ή Τμήμα. Αν μετά την εξάντληση όλων των κριτηρίων εξακολουθούν να υπάρχουν ισοβαθμούντες, εισάγονται όλοι οι ισοβαθμούντες, πλην εξαιρέσεων που περιγράφονται αναλυτικά στις παρακάτω αποφάσεις: 

ΓΕΛ

ΕΠΑΛ

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων νωρίτερα από ποτέ

Σύμφωνα με τον κ. Στρατηγάκη, «τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μέχρι τις 10 Αυγούστου, γιατί αυτό μειώνει κατά 2-3 εβδομάδες την αναμονή και θα επιτρέψει στους γονείς να κινηθούν πιο άνετα για παιδιά που θα χρειαστεί να ζήσουν στην επαρχία».

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Οι παραλίες της Αττικής που κρίθηκαν ακατάλληλες για μπάνιο, τις σημειώνουμε!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Οι ειδικότητες με μεγάλη ζήτηση που πρέπει να έχεις υπόψιν για το μηχανογραφικό!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Χαμούλη έχουν προκαλέσει Ιστορία και Φυσική εξαιτίας της δυσκολίας τους!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Πότε ανοίγουν τα μηχανογραφικά – Ο κωδικός που απαιτείται για την υποβολή!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024 | Οι προτεινόμενες απαντήσεις στην Οικονομία Προσανατολισμού

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET