ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2022: Αύριο οι βαθμολογίες – Πολλά γραπτά κάτω από τη βάση δείχνουν οι εκτιμήσεις!

Ναι αλλά έτσι πέφτουν και οι βάσεις! 😅

Neopolis Team

27 Ιουνίου, 2022

Αύριο μπαίνει τέλος στο δεύτερο μεγαλύτερο άγχος των Πανελληνίων, με το Υπουργείο να ανακοινώνει τις βαθμολογίες των υποψηφίων.

Όπως έγινε γνωστό την προηγούμενη εβδομάδα, η οριστική ημερομηνία είναι η 28η Ιουνίου, ενώ μην ξεχνάς ότι και φέτος μπορείς να λάβεις τη βαθμολογία σου μέσω SMS. Εφόσον βέβαια δεν έκανες τα απαραίτητα βήματα μέχρι την Παρασκευή 24/6, τότε… κοιμήσου, δε θα στείλει. Φυσικά, εξακολουθείς να μπορείς να τσεκάρεις τους βαθμούς σου στην πλατφόρμα https://results.it.minedu.gov.gr/, η οποία θα ανοίξει μετά τις 13.00.

Λίγο πριν τη μεγάλη ώρα λοιπόν, τα πρώτα στοιχεία προετοιμάζουν τους υποψήφιους για το τι να περιμένουν και τα πράγματα δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα. Από την άλλη όμως, ήταν αναμενόμενο. Τα φετινά θέματα έκρυβαν τις δυσκολίες τους και οι δηλώσεις υποψηφίων μαρτυρούσαν από νωρίς πτώση στις βάσεις. Η οποία θα έρθει όντως, όπως όλα δείχνουν, αφού ο αριθμός των αριστούχων είναι μειωμένος συγκριτικά με πέρσι, σε αντίθεση με τα γραπτά με βαθμολογία κάτω από τη βάση, που σημείωσαν αύξηση.

Σύμφωνα με το «ΘΕΜΑ», η παραπάνω διαπίστωση αφορά και τα 4 Επιστημονικά Πεδία, τουλάχιστον στις περιζήτητες σχολές, με υποχώρηση των βάσεων στο 1ο (Θεωρητικές Σχολές) και στο 4ο Πεδίο (Οικονομικά). Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικές Επιστήμες) σημειώνεται επίσης πτωτική τάση, ενώ μεγαλύτερη είναι στο 3ο (Σπουδές Υγείας).

Σύμφωνα με πληροφορίες από δείγμα περίπου 500 γραπτών από τα βαθμολογικά κέντρα, προκύπτουν τα εξής:

• 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικές Επιστήμες)

Μόνο 6 γραπτά στα Αρχαία Ελληνικά βαθμολογήθηκαν με άριστα στην κλίμακα 86-95. Επίσης, λείπουν οι μεσαίες βαθμολογίες, αφού οι περισσότεροι υποψήφιοι έχουν βαθμούς κάτω από τη βάση.

Στα Λατινικά, 5 γραπτά βαθμολογήθηκαν με άριστα, ενώ η πλειονότητα των γραπτών έλαβε χαμηλότερες βαθμολογίες από τις αντίστοιχες περσινές. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, τα γραπτά των Λατινικών έχουν περισσότερες βαθμολογίες κάτω από τη βάση από την Κοινωνιολογία, μάθημα στο οποίο εξετάστηκαν πέρυσι οι υποψήφιοι. Η Ιστορία, σύμφωνα με τα πρώτα δείγματα, συγκεντρώνει την ίδια βαθμολογία με πέρυσι.

Στο μάθημα της Έκθεσης οι βαθμολογίες κυμαίνονται μεταξύ 8-12, ενώ πέρυσι οι αντίστοιχες ήταν 10-14, δηλαδή παρά τις αρχικές εκτιμήσεις των μαθητών ότι ήταν εύκολο το θέμα, οι βαθμολογίες, τουλάχιστον έως τώρα, είναι χειρότερες από πέρυσι.

Για το 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες)

Στα Μαθηματικά το 40% των γραπτών έπεσε κάτω από τη βάση, ενώ το συνολικό ποσοστό που αναμένεται να δούμε σε αυτή τη θέση ξεπερνάει το 60%. Από την άλλη, οι άριστες βαθμολογίες μεταξύ 17-20 είναι λιγότερες από πέρυσι. Στη Φυσική, οι βαθμολογίες φαίνεται ότι διαμορφώνονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Καλύτερες επιδόσεις από τις αντίστοιχες περσινές είναι μέχρι στιγμής οι βαθμολογίες στη Χημεία.

Για το 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Υγείας)

Η Βιολογία χαρακτηρίστηκε δυσκολότερη από πέρσι, με τους αριστούχους να είναι λιγότεροι και τις εκτιμήσεις να δείχνουν συνωστισμό στις βαθμολογίες μεταξύ 45-70. Στα υπόλοιπα μαθήματα, όπως φαίνεται, δεν τους έφτασε ο χρόνος να απαντήσουν ολοκληρωμένα. Η γενική εικόνα, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είναι ότι τα περισσότερα γραπτά βαθμολογήθηκαν με βαθμούς κάτω από τη βάση.

Για το 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής)

Το 78% των γραπτών, σύμφωνα με το συγκεκριμένο δείγμα, είναι κάτω από τη βάση, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι ήταν στο 75%. Η Οικονομία ίδια με πέρυσι, ενώ η Πληροφορική χειρότερη.

Συνολικά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΕΦΕ, καθηγητή Γιάννη Βαφειαδάκη, αναμένεται γκρέμισμα βάσεων αναμένεται στο 1ο και το 4ο Πεδίο από τα ρετιρέ έως και τις πιο χαμηλόβαθμες σχολές. Εκτιμά μάλιστα ότι στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο θα υπάρχει πτώση, ενώ στο 3ο Πεδίο μια ελαφρώς πτωτική τάση, ο αντίκτυπος της οποίας θα επηρεάσει ακόμα και την Ιατρική.

Το χεράκι της στα παραπάνω αποτελέσματα έχει βάλει και η πανδημία, αφού όπως υποστηρίζεται, αφού οι μαθητές «διάβασαν, αλλά δεν μπορούν να αποδώσουν, καθώς δεν έχουν συνηθίσει στις εξετάσεις, δεν ξέρουν πώς να συμπεριφερθούν σε αυτές».

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

TECH NEWS

Το Insta φέρνει την παρακολούθηση τοποθεσίας, για το σωστό, παραδοσιακό… stalking!

TECH NEWS

Κακή ιδέα να βάζεις το βρεγμένο κινητό στο ρύζι, λέει η Apple και γκρεμίζει έναν μύθο χρόνων!

ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: Ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο οι υπογραφές στο ψήφισμα Καρυστιανού, ανήμερα της επετείου!

ΕΛΛΑΔΑ

Συγκέντρωση για τα Τέμπη: Έγραψαν με κόκκινη μπογιά τα ονόματα των νεκρών έξω απ’τη Βουλή!

ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: Παραμένει σε κώμα ο φοιτητής του ΑΠΘ και μοναδικός επιζών του πρώτου βαγονιού!

ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία Τετάρτης 28/2: Τα ΜΜΜ που συμμετέχουν και πώς θα κινηθούν!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET