fbpx

Πανελλήνιες 2021: Ορίστηκαν οι συντελεστές της ΕΒΕ – Μείωση εισακτέων στα κεντρικά ΑΕΙ!


Αγαπητά τριτάκια, χωρίς να θέλουμε να σας αγχώσουμε, οι Πανελλήνιες βρίσκονται στη γωνία και σας περιμένουν (βαθιές ανάσες και κουράγιο). 

Φέτος είναι μια ιδιαίτερη χρονιά από πολλές απόψεις και πέρα από την αγωνία για το πώς θα γράψετε και αν θα ανταποδώσουν οι κόποι σας, υπάρχει και κάτι ακόμα που σας τρώει την ψυχή όλον αυτόν τον καιρό και δεν είναι άλλο από το τι θα φέρουν οι αλλαγές του Υπ. Παιδείας και συγκεκριμένα η καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ) που θα ισχύσει από φέτος.

Όσοι έχουμε ζήσει την εμπειρία των Πανελληνίων, έχουμε αφήσει πίσω το άγχος που πάει πακέτο, ωστόσο αν σε κάτι συμπάσχουμε σίγουρα μαζί σας, τότε είναι στο κομμάτι της περιέργειας. Είναι η πρώτη φορά που θα ισχύσει η ΕΒΕ και αναμένουμε όλοι να δούμε τι συνέπειες θα έχει στους υποψήφιους αλλά και τα πανεπιστήμια της χώρας, μιας και όπως έχει ήδη ειπωθεί αρκετές φορές, αναμένεται να σηκώσει φουρτούνες στον πανεπιστημιακό χάρτη και η καρέκλα ορισμένων Τμημάτων τρέμει ήδη. 

Στα μέσα Απριλίου λοιπόν, σχεδιάζεται να έρθει η ανακοίνωση του Υπουργείου για τον αριθμό εισακτέων στα ΑΕΙ για το έτος 2021-2022, ο οποίος όμως δε θα διαφέρει πολύ με τον περσινό (περίπου 77.900 άτομα πανελλαδικά). Η διαφορά θα έγκειται στο διαμοιρασμό αυτών, αφού θα μειωθούν οι θέσεις εισακτέων στις κεντρικές σχολές και σε εκείνες υψηλής ζήτησης, ενώ θα αυξηθούν στην επαρχία και τα περιφερειακά ΑΕΙ. 

Γενικότερα, φέτος και τα επόμενα χρόνια θα είναι σημαντικά για τα πανεπιστημιακά τμήματα της χώρας, αφού θα παρθούν αποφάσεις για το ποια θα κλείσουν οριστικά και ποια θα συγχωνευτούν με άλλα τμήματα με τη μετατροπή τους σε κατεύθυνση σπουδών ή σε ένα από τα νέα τριετή προγράμματα που σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας για την επανοικοδόμηση του θεσμού των ΤΕΙ.

Με λίγα λόγια, οι αλλαγές στον πανεπιστημιακό χάρτη θα προκύψουν από το πόσες κενές θέσεις θα μείνουν σε τμήματα που πρόσφεραν ήδη σπουδές μειωμένου ενδιαφέροντος, σε συνδυασμό με τη μείωση των επιλογών των υποψηφίων στα μηχανογραφικά δελτία από την εξεταστική διαδικασία του 2022.

Φέτος, η ανακατανομή των εισακτέων θα ευνοήσει τα πανεπιστήμια της περιφέρειας, ενώ μια πρώτη μελέτη των δεδομένων δείχνει ότι σε συγκεκριμένες επιστημονικές κατευθύνσεις μπορεί να μείνει έξω έως και ένας στους τρεις υποψηφίους από την κατηγορία των τελειοφοίτων των γενικών λυκείων, με βάση πάντα τα δεδομένα της περυσινής διαδικασίας.

Συγκεκριμένα, το 1ο και το 4ο Επιστημονικό Πεδίο αναμένεται να πληγούν περισσότερο από την εφαρμογή των μέτρων που θα περιορίζουν την είσοδο στα ΑΕΙ εάν δεν πληρούνται συγκεκριμένα βαθμολογικά κριτήρια. Πέρυσι, περίπου 9.000 άτομα έμειναν εκτός ΑΕΙ από τη Θεωρητική Κατεύθυνση που πρόσφερε λιγότερες θέσεις πανελλαδικά και είχε περισσότερους υποψηφίους.

Πρέπει να λάβουμε υπόψιν βέβαια, ότι η βάση εισαγωγής ενός τμήματος σήμερα εξαρτάται όχι μόνο από την ποιότητα σπουδών του ή τις προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης, αλλά σε μεγάλο βαθμό από την απόσταση από τα μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η ελάχιστη βάση εισαγωγής, λοιπόν, σε συνδυασμό με το γεωγραφικό κριτήριο επιλογής, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση εισακτέων και σε τμήματα περιφερειακών πανεπιστημίων, που είναι αξιόλογα από άποψη ποιότητας σπουδών και γνωστικού αντικειμένου.

Συντελεστές ΕΒΕ

Στην Υπουργική Απόφαση ορίζονται ως ελάχιστη και μέγιστη τιμή του συντελεστή της ΕΒΕ. των σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 και εφεξής οι τιμές 0,80 και 1,20 αντιστοίχως. Ως συντελεστής της ΕΒΕ. μπορεί να οριστεί αριθμός με έως δύο δεκαδικά ψηφία, ο οποίος βρίσκεται εντός του ανωτέρω διαστήματος ελάχιστης και μέγιστης τιμής.

Έτσι, το ποσοστό που θα διαλέξει κάθε τμήμα (από 0,80 έως 1,20) θα πολλαπλασιαστεί με τον μέσο όρο των επιδόσεων κάθε μαθητή ανά ομάδα προσανατολισμού στα 4 μαθήματα της. Για παράδειγμα, εάν ο γενικός μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων για τις Θεωρητικές σπουδές είναι 8 κάτω από τη βάση του δέκα, η εισαγωγή στα τμήματά τους θα γίνεται από 6,4 έως 9,6 ανάλογα με το τι θα επιλέξει κάθε τμήμα.

Όσον αφορά τα ειδικά μαθήματα ή πρακτικές δοκιμασίες για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ως ελάχιστη και μέγιστη τιμή της ΕΒΕ ορίζονται οι τιμές 0,70 και 1,10 αντιστοίχως.

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET