HAPPY BODY

Οι CLiTTERATEΣ δημιουργούν έναν κόσμο όπου κάθε κορίτσι θα μαθαίνει και θα χαίρεται το σώμα του χωρίς ντροπή!

Enter the #vulvaverse.

Γεωργία Σιμιτζή

25 Σεπτεμβρίου, 2023

Μία ακόμη σχολική/φοιτητική χρονιά ξεκίνησε, αλλά ένα παραμένει ίδιο: η ελλιπής σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Το πρόγραμμα έχει Αρχαία, έχει Φυσική, έχει Πληροφορική, αλλά κάτι που χρειαζόμαστε όντως στην καθημερινότητά μας σαν γνώση, ακόμα παλεύει να καθιερωθεί. 

Παρ’ όλο που το σώμα μας σηκώνει μεγάλη κουβέντα, δε γίνεται καμία. Τα γνωστά «ταμπού» που στοιχειώνουν αιώνες τώρα την κοινωνία μας.

Κι αφού η ελληνική παιδεία – πώς να το πω κόσμια; – sucks, ένα προφίλ στο Instagram παίρνει τα πράγματα στα χέρια του.

Οι CLiTTERATEΣ είναι εδώ για να μας λύσουν όλες τις απορίες σχετικά με το σώμα μας με τον πιο cool τρόπο. Με απίστευτα γραφιστικά και post στο Insta περνάνε ένα δυνατό μήνυμα: Ενδυνάμωση | Απενοχοποίηση | Συμπερίληψη.

Είχαμε τη χαρά να μιλήσουμε μαζί με τα πρόσωπα πίσω από αυτό το inspiring προφίλ και πρέπει να τα γνωρίσεις κι εσύ!

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ξεκινήσετε τις CLiTTERATEΣ;

Μεγαλώνοντας στην Ελλάδα, μάλλον δε χρειάζεται να πούμε αυτό που ξέρουμε όλες και όλοι, αλλά θα το κάνουμε: η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ήταν ανέκαθεν μηδαμινή και συνεχίζει να είναι εντελώς ανεπαρκής. Στις (περισσότερες) οικογένειες, στα σχολεία και την κοινωνία, τηρείται σιωπή γύρω από αυτά τα θέματα, αν δεν αποτρέπεται η όποια συζήτηση για αυτά. Το να εμποδίζεις την πρόσβαση σε τέτοια πληροφορία (και άρα να την κάνεις ταμπού) οδηγεί σε καταπιεσμένη και βίαιη συμπεριφορά, θέτει σε κίνδυνο την υγεία μας και αυξάνει την σεξουαλική παραβατικότητα (παρενόχληση, κακοποίηση, βιασμός).

Με τις CLiTTERATEΣ θελήσαμε να κάνουμε κάτι για αυτό: να παρέχουμε ενημέρωση για τις αλλαγές στο σώμα, τη σεξουαλική υγεία και τη σεξουαλικότητα, να ευαισθητοποιήσουμε και να ενδυναμώσουμε τα έφηβα άτομα, αλλά και να ωθήσουμε την πολιτεία να αναγνωρίσει τη σημασία ένταξης της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία.

Ασχολείστε με τη μυθοπλασία γύρω από το σώμα μας, πείτε μας τους τοπ 3 μύθους που πιστεύουν οι περισσότεροι.  

Ότι η παρθενιά είναι κάτι που κάποι@ «έχει» και τη «χάνει». Η έννοια και οι συνυποδηλώσεις της είναι σεξιστικά φορτισμένες.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CLiTTERATEΣ (@clitterates)

Ότι το δίπολο άντρας-γυναίκα είναι στη φύση των ανθρώπων και πώς το φύλο (βιολογικό και κοινωνικό) προκαθορίζεται από ένα και μόνο χρωμόσωμα.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CLiTTERATEΣ (@clitterates)

Ότι το γυναικείο σώμα υπάρχει για να ικανοποιεί το ανδρικό, και ότι η ευχαρίστηση των γυναικών έρχεται πάντα δεύτερη. Είναι η ίδια αντίληψη που θέλει το σεξ να ορίζεται από το αν εκείνος τελείωσε και συνδυάζεται με το μύθο πως οι γυναίκες δεν αυνανίζονται. Λολ, δεν είναι φοβερό που υπάρχει ακόμη αυτός ο μύθος;

 Τι θέλετε να πετύχετε με όλο αυτό;

Όπως λέμε συνεχώς, θέλουμε να σπάσουμε τα ταμπού ώστε να μιλάμε για το σώμα μας χωρίς ντροπή. Στόχος μας είναι όχι μόνο να ενδυναμώσουμε αλλά και να ενημερώσουμε τη νέα γενιά για θέματα σεξουαλικής υγείας και σεξουαλικότητας, αλλά και να προάγουμε την ένταξη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία – άρα την αλλαγή τόσο της νοοτροπίας όσο και της πρακτικής σε νομοθετικό επίπεδο. 

 Τι ερωτήσεις λαμβάνετε στα dms;

Λαμβάνουμε πολλών ειδών μηνύματα, αρκετές φορές για συγκεκριμένες θεματολογίες που καλύπτουν τα posts μας, άλλες με αιτήματα για τη διοργάνωση από πλευράς μας κάποιων σχετικών σεμιναρίων, αλλά κυρίως, για να πούμε την αλήθεια, λαμβάνουμε μηνύματα από άτομα που εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για το υλικό που δημοσιεύουμε και το πόσο σημαντικό είναι για αυτά. Αυτό είναι κάτι που, πρώτον μας συγκινεί, και δεύτερον, μας επιβεβαιώνει καθημερινά πόσο ελλιπής -αλλά και απαραίτητη- είναι η πληροφόρηση σε τέτοια θέματα για τις νεαρές ηλικίες.

Τι θα λέγατε στον έφηβο εαυτό σας ή τι θα συμβουλεύατε μια νεαρή κοπέλα;

Σε όλες τις κοπέλες εκεί έξω θέλουμε να πούμε πως η σεξουαλικότητά μας δεν είναι ντροπή. Φτάνει πια με την αστυνόμευση του σώματός μας, το slut-shaming και τα double standards σε ό,τι αφορά την έκφρασή μας γύρω από το σεξ!

Επίσης, το ξέρουμε, είναι δύσκολο να μιλάς για θέματα που όλη σου τη ζωή σε έχουν πρήξει ότι είναι ιδιωτικά, προσωπικά και εν τέλει, ταμπού. Είναι, ωστόσο, ζητήματα που μας απασχολούν και μας επηρεάζουν όλ@. Το να συζητάμε για την περίοδο, τη συναίνεση, την αντισύλληψη και κάθε πτυχή της σεξουαλικής μας υγείας, αλλά και το να εκφράζουμε τους προβληματισμούς μας γύρω από τις διαπροσωπικές μας σχέσεις, είναι βασική προϋπόθεση για να ενδυναμωθούμε και να προστατεύσουμε τον εαυτό μας.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CLiTTERATEΣ (@clitterates)

Μέσα από τη συνομιλία μας μπορείς να καταλάβεις πόσο απαραίτητες είναι οι CLiTTERATΕΣ στη ζωή μας. Η σελίδα τους στο Instagram και TikTok έχει πάρει τον ρόλο του σεξουαλικού διαπαιδαγού μας. Θα γνωρίσεις καλύτερα το σώμα σου χωρίς ντροπές και ταμπού. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι to enter the #vulvaverse: www.clitterates.gr.

ΛΑΪΦΣΤΑΪΛ

ΟΜΟΡΦΙΑ

Η DUST+CREAM έκανε την Αναστασία πιο «Όμορφη» από ποτέ στο νέο της video clip!

ΣΤΥΛ

Το Pyjama Party της Tezenis είχε τα πιο cozy vibes με πρωταγωνιστή τη νέα pyjama collection!

ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

Τρία πράγματα να προσέξεις στα 20 σου για να μειώσεις τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET