ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Νίκη Κεραμέως: Η απόφοιτη του Χάρβαρντ που αναλαμβάνει το Υπουργείο Παιδείας!

Η Νίκη Κεραμέως είναι η νέα υπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία ανακοινώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας.

Δήμητρα Πραντάλου

9 Ιουλίου, 2019

Το τιμόνι της χώρας άλλαξε χέρια κι από σήμερα αναλαμβάνουν τα νέα εκλεγμένα πρόσωπα της Νέας Δημοκρατίας. Ένας-ένας ορκίστηκαν, με την ελπίδα να τηρήσουν όλα όσα έχουν υποσχεθεί.

Ωστόσο, το θέμα μας εδώ δεν είναι αν θα κάνουν πράξη όσα δήλωσαν κατά τον προεκλογικό τους αγώνα, αλλά ποιος – ή πιο σωστά ποια – αναλαμβάνει το Yπουργείο Παιδείας.

Ο Κώστας Γαβρόγλου, ο άνθρωπος που πανεπιστημοποίησε όλα τα ΤΕΙ της χώρας και προκάλεσες έντονες αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς, φοιτητές και μαθητές, αποχαιρετά το υπουργικό του αξίωμα και τη θέση του παίρνει η Νίκη Κεραμέως.

Πάμε να τη γνωρίσουμε:

Η Νίκη Κεραμέως γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1980 και είναι απόφοιτος του Harvard Law School όπου έχει μεταπτυχιακό τίτλο Νομικής (LL.M.) με ειδίκευση στο δίκαιο της διαιτησίας, του Πανεπιστημίου Paris II (Panthéon-Assas) με μεταπτυχιακό τίτλο Νομικής με ειδίκευση στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο και τη διαιτησία (αποφοίτησε πρώτη, summa cum laude) και του Πανεπιστημίου Paris II (Panthéon-Assas) με πτυχίο Νομικής με ειδίκευση στο διεθνές δίκαιο (αποφοίτησε πρώτη, summa cum laude).

Μιλά αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. Είναι δικηγόρος – μέλος των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Νέας Υόρκης. Εργάζεται ανελλιπώς ως δικηγόρος τα τελευταία χρόνια, κυρίως στους τομείς της διαιτησίας και του εμπορικού δικαίου.

Κατά τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Γαλλία, εργάστηκε ως βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Paris II (Panthéon-Assas), διδάσκοντας πρωτοετείς φοιτητές νομικής. Μετά τις μεταπτυχιακές της σπουδές στις ΗΠΑ, εργάστηκε ως δικηγόρος στη δικηγορική εταιρεία Cravath, Swaine & Moore LLP με έδρα τη Νέα Υόρκη. Από το 2007 δραστηριοποιείται ως δικηγόρος στην Ελλάδα. Είναι εταίρος στη Δικηγορική Εταιρεία Κεραμεύς & Συνεταίροι που εδρεύει στην Αθήνα.

Στις 25 Ιανουαρίου 2015 εξελέγη πρώτη φορά Βουλευτής Επικρατείας με τη Νέα Δημοκρατία και επανεξελέγη στις 20 Σεπτεμβρίου 2015. Υπενθυμίζουμε πως την Κυριακή, εξελέγη με 61.784 σταυρούς στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών.

Επιπλέον, είναι ιδρυτικό μέλος και μέχρι πρότινος Πρόεδρος του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Δεσμός (www.desmos.org), το οποίο εντοπίζει πλεόνασμα σε εταιρείες και ιδιώτες για να καλύψει ανάγκες των πιο ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Κατά τα χρόνια εργασίας της στη Νέα Υόρκη, είχε βραβευτεί για την κοινωφελή της δράση, προφέροντας αφιλοκερδώς νομικές υπηρεσίες σε ομάδες αστέγων της Νέας Υόρκης.

Αξιοζήλευτο το βιογραφικό της, εδώ που τα λέμε, αλλά εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι οι απόψεις της για την Παιδεία.

Για παράδειγμα, ένα πράγμα που έχει δηλώσει ο νέος Πρωθυπουργός για τα άμεσα σχέδιά του, είναι η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Σε συνέντευξη της η Νίκη Κεραμέως, διευκρύνισε πως είναι απόλυτα σύμφωνη με αυτό, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «οι δημόσιες αρχές θα πρέπει να είναι σε θέση να επεμβαίνουν στον χώρο του πανεπιστημίου για κάθε αξιόποινη πράξη».

«Το πανεπιστημιακό άσυλο έχει μετουσιωθεί σε άσυλο ανομίας και παραβατικότητας. Η εμπέδωση κλίματος ασφάλειας, η προστασία της δημόσιας περιουσίας και η τήρηση της νομιμότητας στα ανώτατα ιδρύματα αποτελούν αυτονόητες προϋποθέσεις ακαδημαϊκής ελευθερίας και έκφρασης και ταυτόχρονα θωρακίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία».

Τέταρτη Νομική Σχολή στην Πάτρα

Ένα ακόμα φλέγον ζήτημα, για το οποίο η νέα Yπουργός Παιδείας έχει μιλήσει σε συνέντευξή της, είναι και η ίδρυση της τέταρτης Νομικής Σχολής, στην Πάτρα. Η κ. Κεραμέως είχε τονίσει με σαφήνεια πως δεν θα ιδρυθεί, ακόμα κι αν ο Γαβρόγλου είχε δρομολογήσει τη διαδικασία, με το εξής επιχείρημα:

«Δε χρειάζονται περισσότεροι άνεργοι δικηγόροι»

Ας ελπίσουμε, πάντως, η Παιδεία στην Ελλάδα να δει καλύτερες μέρες…

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Πρεμιέρα σήμερα για τα ΕΠΑΛ – Το θέμα που έπεσε στην Έκθεση!

ΕΛΛΑΔΑ

Ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος δίνει ξανά Πανελλήνιες, στοχεύοντας σε άλλη σχολή φέτος!

ΕΛΛΑΔΑ

Η Αθήνα βγήκε ο καλύτερος ευρωπαϊκός προορισμός για φοιτητές, αφήνοντας πίσω τη Μαδρίτη!

ΕΛΛΑΔΑ

Πώς θα κινηθεί η Γραμμή 1 του μετρό την Τετάρτη (29/5) λόγω τελικού Conference League!

ΕΛΛΑΔΑ

Η Πανσέληνος του Μαΐου θα χαρίσει απόψε διπλό εντυπωσιακό αστρονομικό φαινόμενο!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET