ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Σε νέο φοιτητικό συλλαλητήριο καλούν οι ΦΣ την Πέμπτη 28/01 κατά του νομοσχεδίου Κεραμέως!

Σε Αθήνα, Θεσ/νίκη και Πάτρα έχουν δώσει ήδη ακριβές ραντεβού.

Neopolis Team

27 Ιανουαρίου, 2021

Συνεχίζεται η μάχη των φοιτητών κατά του νέου νομοσχεδίου, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη διαγραφή φοιτητών αλλά και την πολυσυζητημένη ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, με Φοιτητικούς Συλλόγους απ’ όλη τη χώρα να καλούν όλους να συμμετάσχουν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 28/01.

Να υπενθυμίσουμε πως κινητοποιήσεις για τον ίδιο σκοπό πραγματοποιήθηκαν και πριν λίγες ημέρες, την Πέμπτη 14/01 συγκεκριμένα, τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στη συμπρωτεύουσα.

Ξανά λοιπόν, φοιτητές θα βγουν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν για το νομοσχέδιο, καθώς επίσης να απαιτήσουν την επαναλειτουργία των πανεπιστημίων, πάντα με την προϋπόθεση να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα όπως πραγματοποίηση rapid test στους χώρους αυτών και πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού.

Σε σχετικές αποφάσεις έχουν προχωρήσει Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας και της Θεσ/νίκης (μεταξύ των οποίων Βιολογικού, Κτηνιατρικής, Γεωλογικού και ΤΕΦΑΑ), αλλά και έξι ΦΣ της Πάτρας (ΣΤΕΦ, Μηχανικών Η/Υ, Μαθηματικού, Διοίκησης Επιχειρήσεων, ΣΕΥΠ και Οικότροφων Φοιτητών Παν/μίου Πατρών), ενώ τα «ραντεβού» έχουν δοθεί στις 13:00 στα Προπύλαια για την Αθήνα, στις 12:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη και στις 17:30 στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα.

Οι Σύλλογοι έχουν δημοσιεύσει σχετικές ανακοινώσεις όπου αντιτίθενται στα σχέδια της κυβέρνησης για τα ΑΕΙ, καλώντας τη να βρει λύσεις ώστε να επισπεύσει την επιστροφή στα αμφιθέατρα.

Αντιδράσεις βέβαια δε θα έχουμε μόνο για τα παραπάνω, καθώς η πρόσφατη απόφαση απαγόρευσης δημόσιων συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων από τις 26/01 μέχρι τη 1/02, εν όψει των φοιτητικών κινητοποιήσεων, κατάφερε να ρίξει λίγο ακόμα λάδι στη φωτιά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των Φοιτητικών Συλλόγων:

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο! Όχι στην πανεπιστημιακή αστυνομία! Επαναλειτουργία των σχολών με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας!

Η κυβέρνηση, το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ πήραν την πρώτη απάντηση από το μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 21/1!

Εάν νομίζουν ότι με την απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων θα σταματήσουν τον αγώνα μας, για να μπορούν ανενόχλητοι να νομοθετούν με πρόσχημα την πανδημία, είναι βαθιά γελασμένοι!!!

Αποτελεί κοροϊδία, η κυβέρνηση που δεν έχει πάρει κανένα μέτρο προστασίας στους χώρους δουλειάς, στις σχολές και τα σχολεία, στα ΜΜΜ, να επικαλείται την απαγόρευση των συναθροίσεων για την «προστασία της δημόσιας υγείας»!!

Ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτή η εξέλιξη αποτελεί πολιτική επιλογή και ομολογία ότι ο αυταρχισμός και η καταστολή είναι μόνιμο συστατικό στοιχείο της πολιτικής τους, που έρχεται να βάλει ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια και φραγμούς στις σπουδές μας!

Το σχέδιο της κυβέρνησης για «δια ζώσης καταστολή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση» δε θα περάσει!

Ένα χρόνο τώρα η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολών μας (όπως προσλήψεις καθηγητών, καθαριστριών, υγειονομικού προσωπικού, δωρεάν rapid test στο πανεπιστήμιο κ.α.)!!! Την ίδια στιγμή που μειώνουν τον προϋπολογισμό για την Παιδεία κατά 8%, και για τη φοιτητική μέριμνα 39%, δίνουν ένα σκασμό λεφτά για τα Rafale και τα εξοπλιστικά του ΝΑΤΟ. Οι σπουδές μας είναι σε αναμονή, υπάρχουν φοιτητές που δεν έχουν μπει καν στο αμφιθέατρο! Θέλουμε να γίνουμε ΞΑΝΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ!

Το ποτήρι ξεχείλισε!

Αντί να δώσει λύσεις σε όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση προτιμά να δώσει 30 εκατ. ευρώ για Ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας!!! Η στόχευση της ίδρυσης αυτού του σώματος είναι η καταστολή της φωνής, της διεκδίκησης και του αγώνα. Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται και από τις πειθαρχικές αλλαγές που προβλέπουν μέχρι και 3 χρόνια φυλάκισης σε φοιτητές που κάνουν Γενικές Συνελεύσεις, κινητοποιήσεις στις σχολές και στα θεσμικά όργανα!!! Θέλουν ακόμη να βάλουν κάμερες και να κάνουν face control στις εισόδους των ιδρυμάτων. Αντιμετωπίζουν φοιτητές, που διεκδικούν τα αυτονόητα για να σπουδάσουν, ως εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου. Η λογική αυτή ήταν διαχρονικά στόχευση των κυβερνήσεων και των πολιτικών τους.

Η κυβέρνηση που με ευθύνη της καθυστερεί τις σπουδές μας ένα χρόνο τολμά να μας απειλεί και με διαγραφή. Αν θέλουν αναβάθμιση των σχολών αυτή γίνεται με προσλήψεις προσωπικού και αύξηση χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών και όχι με διαγραφές και όρια φοίτησης στα ν+2 και ν+3!!! Μέτρο που αν σκεφτεί κανείς πως ο ΜΟ αποφοίτησης στις περισσότερες σχολές ξεπερνά τα όρια που θέτει το υπουργείο γίνεται φανερό τι αποτελέσματα θα έχει για την προοπτική χιλιάδων επί χιλιάδων φοιτητών, πετώντας τους εκτός των πανεπιστημίων. Το μέτρο αυτό δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο σπουδών και θέτει περαιτέρω εμπόδια στις σπουδές μας. Τέλος, λίγες μέρες πριν την ψήφιση το Υπουργείο δεν διευκρινίζει τις μεταβατικές διατάξεις σε περίπτωση εφαρμογής αυτού του μέτρου, αφήνοντας σε αγωνία χιλιάδες εν ενεργεία φοιτητές.

Θέλουν να μπούμε σε ένα Πανεπιστήμιο που θα είναι χειρότερο από αυτό που αφήσαμε!!! Η κυβέρνηση επιχειρεί να διαμορφώσει ένα πανεπιστήμιο που όποιος αντιδρά ή θα διώκεται ή θα διαγράφεται. Οι σπουδές με αξιοπρέπεια είναι δικαίωμα. Αυτό το δικαίωμα που κατακτήθηκε με αγώνες, επιχειρεί η κυβέρνηση να αναιρέσουν με την αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, με το οποίο χιλιάδες μαθητές υποψήφιοι δε θα έχουν πρόσβαση στη δωρεάν Εκπαίδευση, ενώ παράλληλα έχει ήδη αναγνωρίζει τα ιδιωτικά κολλέγια.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά οι προκλητικές δηλώσεις της Υπουργού τη Δευτέρα 25/01 μας εξοργίζουν! Ανακοίνωσε πώς ετοιμάζονται ρυθμίσεις σχετικά με τη θέσπιση ενιαίου ψηφοδελτίου στις φοιτητικές εκλογές. Το μέτρο αυτό, που θέλουν να αποτελέσει συνέχεια των επικείμενων αλλαγών, αποτελεί ευθεία επίθεση στους φοιτητικούς συλλόγους και τις διαδικασίες τους, πέραν της πλήρους αποπολιτικοποίησης που αυτό θα επιφέρει, σηματοδοτεί μία αλλαγή-τομή στον τρόπο με τον οποίο οι φοιτητικοί σύλλογοι έχουν συγκροτηθεί, αποτελούν φορείς ανεξάρτητους από το κράτος, η οργάνωση και η λειτουργία των οποίων αφορά αποκλειστικά τους φοιτητές.

Αυτό που έχουμε ανάγκη δεν είναι οι κάμερες και η αστυνομία, αλλά οι ανοιχτές σχολές και οι υψηλού επιπέδου σπουδές! Έχουμε ανάγκη από δωρεάν σίτιση και στέγαση, από μόνιμο προσωπικό για να ξαναλειτουργήσουν οι σχολές με όλα τα απαραίτητα μέτρα! Θέλουμε όλα αυτά που μας έχει στερήσει η πολιτική όλων των κυβερνήσεων.

Με τα 30 εκατομμύρια να ανοίξουν οι σχολές! Όχι σε αστυνομία και διαγραφές!

Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα μας να μιλάμε, να αντιδρούμε, να διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον!!!

 • Απαιτούμε την απόσυρση του Νομοσχεδίου.
 • Όχι στα όρια φοίτησης και τις διαγραφές φοιτητών.
 • Ούτε σκέψη για Πανεπιστημιακή Αστυνομία! Οι φοιτητές που παλεύουν για σπουδές, δουλειά και δικαιώματα δεν είναι εγκληματίες!
 • Σπάμε στην πράξη τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης!
 • Ούτε σκέψη για πειθαρχικό δίκαιο. Οι φοιτητές δεν είναι εγκληματίες!
 • Όχι στη θέσπιση βάσης εισαγωγής.
 • Όχι στην ισοτίμηση των πτυχίων των ιδιωτικών κολλεγίων με των πανεπιστημίων.
 • Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους.
 • Όχι στα ενιαία ψηφοδέλτια και στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. Κάτω τα χέρια από τους φοιτητικούς συλλόγους.
 • Απαιτούμε την επαναλειτουργία των σχολών μας από το εαρινό εξάμηνο! Να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της Υγείας μας.
 • Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών γιατρών!

Προχωράμε σε:

 • Παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 27/1, στις 12:00, στο Υπουργείο παιδείας.
 • Φοιτητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 28/1, στη 13:00, στα Προπύλαια μαζί με εκπαιδευτικούς και μαθητές.
 • Αποκλεισμό της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου τη Δευτέρα 1/2 τις εργάσιμες ώρες. Καλούμε το σύλλογο των εργαζομένων καθώς και τα συνδικαλιστικά όργανα των καθηγητών στο ΕΚΠΑ να συμμετέχουν.
 • Κάθε Φοιτητικός Σύλλογος να πάρει μέτρα ενημέρωσης των φοιτητών και διάδοσης των δίκαιων αιτημάτων μας σε όλο το λαό!
 • Στήριξη των αγωνιστικών αποφάσεων και των πρωτοβουλιών των φοιτητικών συλλόγων σε όλη την Αθήνα και την Ελλάδα.
 • Καλούμε τους φοιτητικούς συλλόγους να συνεδριάσουν την επόμενη βδομάδα εν όψη του νομοσχεδίου.
 • Πέμπτη 4/2 13:00 η ώρα καλούμε σε φοιτητικό συλλαλητήριο στα προπύλαια και πορεία προς την Βουλή μαζί με εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους, γονείς και μαθητές. Είμαστε σε εγρήγορση για συλλαλητήριο την μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ!!!

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Πρωτιά για φοιτήτριες της Νομικής Αθηνών σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης ρωμαϊκού δικαίου!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Λάμα γίνεται φοιτητής σε Κολέγιο των ΗΠΑ, με στόχο το πτυχίο στην κλωστοϋφαντουργία!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Πληροφορική ΕΚΠΑ: Καθηγητής ξυπνάει με κέφια και περνάει με 5 όσους είχε κόψει με 4.5!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET