ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Αντιδρούν οι φοιτητές στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ – Κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσ/νίκη την Πέμπτη 14/01!

Δε θα περάσουν αμαχητί τα νέα μέτρα.

Neopolis Team

12 Ιανουαρίου, 2021

Οι αποφάσεις του Υπ. Παιδείας και το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από την πρώτη στιγμή και η κινητοποίηση των φοιτητών ήταν αναμενόμενη. Τόσο οι αλλαγές που αφορούν τη βάση εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το όριο φοίτησης, καθώς και η πανεπιστημιακή αστυνομία, έχουν βρει κάθετα αντίθετους πολλούς φοιτητές, ακόμα και καθηγητές και Πρυτάνεις σε ό,τι αφορά την αστυνομία, που πλέον καλούν σε ομαδικές κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες τόσο σε Αθήνα όσο και σε Θεσσαλονίκη.

Στην πρωτεύουσα έχει προγραμματιστεί κινητοποίηση στα Προπύλαια την Πέμπτη 14/01, στις 12:00, με τους Φοιτητικούς Συλλόγους του Φυσικού ΕΚΠΑ, Οικονομικού ΕΚΠΑ, ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ, Μεταλλειολόγων Μηχανικών ΕΜΠ και Γεωπονικού, να καλούν διαδικτυακά τους φοιτητές να συμμετέχουν σε αυτή.

Την ίδια μέρα και ώρα, στη συμπρωτεύουσα θα πραγματοποιείται μια δεύτερη κινητοποίηση στο Άγαλμα Βενιζέλου, με τέσσερις έως τώρα συλλόγους να έχουν λάβεις σχετικές αποφάσεις (Αρχιτεκτονικής, Ιστορικού-Αρχαιολογικού, Μουσικού και Φιλολογικού ΑΠΘ), και ακόμη περισσότερους να προστίθενται στη συνέχεια.  

Ταυτόχρονα, στις 14/01 Φοιτητικοί Σύλλογοι διοργανώνουν πανελλαδική ημέρα δράσης ενάντια στο νομοσχέδιο του Υπουργείου, μεταξύ των οποίων οι Σύλλογοι Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ, Ιστορικού – Αρχαιολογικού, Τουρκικών Σπουδών, Δασκάλων, Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ και οι τμηματικές επιτροπές Μουσικών και Θεατρικων Σπουδων του ΕΚΠΑ, Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού και Σχολής Επιστημών Τροφίμων του ΠΑΔΑ, Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και ο Σύλλογος Οικοτρόφων ΑΣΠΑΙΤΕ.

Η ανακοίνωση των Συλλόγων:

Τα Πανεπιστήμια συμπληρώνουν σε λίγο καιρό έναν ολόκληρο χρόνο κλειστά και εμείς παλεύουμε να σπουδάσουμε μέσα από αναβολές κλινικών, εργαστηρίων, πρακτικών ασκήσεων, χωρίς συγγράμματα και με τηλεκπαίδευση μετ’ εμποδίων. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει πάρει το παραμικρό μέτρο για όλα αυτά, αλλά ανακοίνωσε ότι θα δώσει 30 εκατ για αστυνομικές δυνάμεις στις σχολές!!! Ετοιμάζει νέο αντιδραστικό νομοσχέδιο!

Οι σχολές μας δεν έχουν ανάγκη από αστυνομικές δυνάμεις αλλά από προσλήψεις μελών ΔΕΠ για να μπορούν να γίνονται τα μαθήματα με αποφυγή συγχρωτισμού, σε μικρές ομάδες. Τα 30 εκατομμύρια το Υπουργείο Παιδείας τα βρήκε σε χρόνο dt για την αστυνομία στις σχολές. Αντιθέτως, για τον αναγκαίο τεχνικό εξοπλισμό, για τη διαμόρφωση των κτηριακών υποδομών στια Σχολές και στις εστίες εδώ και μήνες μας λένε ότι «δεν υπάρχουν λεφτά»!!!, αγνοούν τα αιτήματά μας!

Στο όνομα της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας μέσα και γύρω από τις σχολές οι προηγούμενη και η τωρινή κυβέρνηση προώθησαν την κατάργηση του ασύλου, μας έλεγαν ότι έτσι θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, τελικά δεν αντιμετωπίστηκε;;;; Η πραγματικότητα είναι διαφορετική τόσο η κυβέρνηση ΝΔ όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χέρι –χέρι αξιοποιούν  αυτά τα φαινόμενα για να συκοφαντήσουν τους αγώνες μας και να τους καταστείλουν. Μια ματιά μονάχα στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού αρκεί: στην Αμερική παρά την ύπαρξη πανεπιστημιακής αστυνομίας στο 95% των Ιδρυμάτων, η εγκληματικότητα τα τελευταία χρόνια μετράει αύξηση 327%!!!

Θέλουν να βγάλουν από τη μέση την οργανωμένη διεκδίκηση, τους αγώνες των φοιτητών! 

 Η κατάργηση του ασύλου η αστυνόμευση στις σχολές, η συκοφάντηση και προσπάθεια διάλυσης των συλλογικών μας διαδικασιών, των γενικών συνελεύσεων των Φοιτητικών Συλλόγων έχουν ένα μόνο στόχο: να μας εκθέσουν απροστάτευτους στην πολιτική τους που μας στερεί τα δικαιώματά μας.

Την ίδια ώρα που θεσπίζουν την πανεπιστημιακή αστυνομία, τις κάμερες και τα face control στις σχολές, «βγάζουν από το συρτάρι» τα νέα μέτρα για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Αλλάζουν τον τρόπο εισαγωγής με τέτοιο τρόπο που ο μέσος όρος των επιδόσεων θα μπορεί να συμπαρασύρει την προσπάθεια όλων, περιορίζουν ακόμη και τις επιλογές στο μηχανογραφικό των υποψηφίων εκθέτοντας τους στον κίνδυνο να μείνουν εκτός σπουδών, ενισχύουν την κατηγοριοποίηση των πτυχίων μας προχωρώντας την αναγνώριση των τίτλων των κολλεγίων.

Με τα όρια φοίτησης που ετοιμάζουν μέσα στο νέο νομοσχέδιο βάζουν στο στόχαστρο όλους εμάς που αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε παράλληλα με τις σπουδές για να πληρώσουμε το ενοίκιο του φοιτητικού σπιτιού, το μεταπτυχιακό ή να στηρίξουν την οικογένεια που πληρώνει και αυτή τα σπασμένα της πανδημίας. Προκαλούν τους χιλιάδες φοιτητές που με ευθύνη της κυβέρνησης και των μέτρων της δεν μπόρεσαν να κάνουν αίτηση για μετεγγραφή ή δεν πήραν τη μετεγγραφή τους, δεν έγιναν δεκτοί σε εστία και εγκαταλείπουν τα όνειρα για σπουδές. Υποβάθμιση για το «κύρος των ΑΕΙ» δεν είναι ο αριθμός των φοιτητών αλλά τα τραγικά νούμερα των ελλείψεων με ευθύνη των κυβερνήσεων όλων των τελευταίων χρόνων. Αν η κυβέρνηση θέλει να αποφοιτούμε έγκαιρα να πάρει τώρα τα απαραίτητα μέτρα για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα Ιδρύματα με όλους τους αναγκαίους όρους.  

Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά μας να μιλάμε, να αντιδρούμε, να διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον!!!

 • Καμία σκέψη για νομοσχέδιο στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
 • Όχι στην πανεπιστημιακή αστυνομία, στις κάμερες και στις κάρτες εισόδου, στις πειθαρχικές ρυθμίσεις.
 • Όχι στην θέσπιση ορίου φοίτησης. Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών.
 • Όχι στην αλλαγή του τρόπου εισαγωγής.
 • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα Ιδρύματα.
 • Άμεσες προσλήψεις προσωπικού διδακτικού, διοικητικού, καθαριότητας, για την φύλαξη και τη συντήρηση των Ιδρυμάτων και των εστιών. Αναβάθμιση υποδομών, διαμόρφωση κατάλληλων χώρων.
 • Να δοθούν όλα τα απαραίτητα τεχνικά μέσα για την τηλεκπαίδευση στους φοιτητές.
 • Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα και για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια με την άρση των μέτρων περιορισμού.
 • Να γίνουν δεκτές όλες οι μετεγγραφές χωρίς βαθμολογικούς και οποιουσδήποτε άλλους «κόφτες». Να εξασφαλιστεί ότι οι μετεγγραφέντες δε θα χάσουν το χειμερινό εξάμηνο.
 • Να δοθεί μόνιμο μηνιαίο επίδομα στέγασης για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν σπίτι, να εξασφαλιστεί επίδομα για τους πρακτικάριους φοιτητές. 
 • Καταγραφή διδακτικών κενών, αναπροσαρμογές της ύλης και μέτρα προκειμένου να μη χάσουμε αναγκαία γνώση, χωρίς να επιβαρυνθούμε περαιτέρω. 

ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ! ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ!

 • Καλούμε σε  Συνάντηση τους υπόλοιπους Φοιτητικούς Συλλόγους της Αθήνας- τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας- την Τρίτη στις 12 Γενάρη ώστε να δράσουμε από κοινού.
 • Οργανώνουμε ημέρα δράσης ενάντια στο νομοσχέδιο, τα μέτρα έντασης της καταστολής την Πέμπτη 14/1 τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
 • Ζητάμε την στήριξη κάθε προοδευτικού καθηγητή μας , που συμμερίζεται τους προβληματισμούς μας. Η συνέλευση του Τμήματος να πάρει απόφαση καταδίκης των νέων μέτρων καταστολής!

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Πρωτιά για φοιτήτριες της Νομικής Αθηνών σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης ρωμαϊκού δικαίου!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Λάμα γίνεται φοιτητής σε Κολέγιο των ΗΠΑ, με στόχο το πτυχίο στην κλωστοϋφαντουργία!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET