ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Πανεπιστημιακή αστυνομία: Τα πρώτα ΑΕΙ που θα αποκτήσουν ειδική Ομάδα Προστασίας!

Στα πιο «δύσκολα» πανεπιστήμια θα γίνει η αρχή.

Neopolis Team

4 Ιανουαρίου, 2021

Η απόφαση του Υπ. Παιδείας να φέρει αστυνομία στα πανεπιστήμια, όπως ήταν απόλυτα αναμενόμενο, σήκωσε θύελλα αντιδράσεων, από όλες τις πλευρές. Πρυτάνεις, καθηγητές, φοιτητές, εξέφρασαν την κάθετη αντίθεσή τους με το εν λόγω σχέδιο, μόνο που εν τέλει αυτό φαίνεται να προχωράει κανονικά και σε λίγο καιρό τα πρώτα ΑΕΙ θα διαθέτουν την ειδική Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ).

Αυτά, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Υπουργείου, θα είναι το ΕΚΠΑ, το ΕΜΠ, το ΟΠΑ και το ΑΠΘ, ενώ σκέψεις υπάρχουν και για το Πανεπιστήμιο Πατρών. Πρόκειται δηλαδή για τα Ιδρύματα που έχουν απασχολήσει περισσότερο σε θέματα παραβατικότητας κι ανομίας, οπότε σε αυτά θα «εγκαινιαστεί» και το νέο εγχείρημα.

Όπως έχει γίνει γνωστό, στην αρχή θα διατεθούν 500-1.000 αστυνομικοί, ειδικά εκπαιδευμένοι, που δε θα έχουν πάνω τους όπλα, αλλά γκλοπ και χειροπέδες, ενώ επίσης θα φορούν στολές με χαρακτηριστικά που θα τις διαφοροποιούν από εκείνες άλλων υπηρεσιών.

Στα καθήκοντά της πανεπιστημιακής αστυνομίας θα είναι η επέμβαση σε αδικήματα αυτόφωρου χαρακτήρα, όπως κλοπές και ληστείες, ενώ αν λαμβάνουν πληροφορίες για τυχόν επεισόδια ή εισβολές αγνώστων θα μπορούν να πραγματοποιούν προληπτικούς – αποτρεπτικούς ελέγχους. Σε ό,τι αφορά πιο σύνθετες περιπτώσεις, τότε θα ενεργούν αφού έρθουν σε συνεννόηση με τον αντιπρύτανη. 

Πέρα όμως από την αστυνομία, το κάθε πανεπιστήμιο θα διαθέτει και υπηρεσία φύλαξης, που θα είναι υπεύθυνη για την εποπτεία και φύλαξη των χώρων, καθώς και για τον έλεγχο των εισόδων. Πάνω σε αυτό το θέμα ωστόσο, τα Ιδρύματα θα είναι πιο αυτόνομα, καθώς όπως δήλωσε στέλεχος του Υπ. Παιδείας στην «Καθημερινή»: «Ο τρόπος που τα ΑΕΙ θα οργανώσουν την υπηρεσία φύλαξής τους –με υπαλλήλους τους, με εταιρεία security ή όπως αλλιώς– είναι δικό τους θέμα».

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΑΔΑ: Τα 5 τμήματα Μηχανικών που αναγνωρίζονται κι επίσημα ως Πολυτεχνικές Σχολές!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν/μιο Ιωαννίνων: Χρήματα για να αναβαθμιστούν οι φοιτητικές εστίες και η λέσχη!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Φοιτητικές Εκλογές: Άλλη μία χρονιά που ΠΚΣ και ΔΑΠ πανηγυρίζουν ταυτόχρονα τη νίκη!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET