ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

8 μύθοι για την υγεία που μας είπε η μαμά και ήρθε η στιγμή να σταματήσουμε να πιστεύουμε!

Όχι, η μαμά δεν έχει πάντα δίκιο...

Υπάρχει κάτι πιο γνωστό και ποιο κοινό για όλους μας από το ότι οι μαμάδες είναι τέρμα υπερπροστατευτικές;

Έχουμε ακούσει εμείς για τέρατα και ιστορίες για αγρίους όσο ήμασταν μικρά, με το τσουβάλι! Καθετί που θεωρούσαν βλαβερό για εμάς – χωρίς να υπάρχει κάποια επιστημονική απόδειξη γι’ αυτό βέβαια – προσπαθούσαν να το περάσουν ως απαγορευμένο και κακό για την υγεία μας. Και μπορεί καθεμία να χαρακτηρίζεται από τις δικές της παραξενιές, ωστόσο υπάρχουν κάποια κοινά θέματα τα οποία όλες τους πίστεψαν και τα οποία προσπάθησαν να τα περάσουν και σ’ εμάς.

Για να είμαστε ακριβείς βέβαια, το ίδιο τροπάριο συνεχίζουν μέχρι και σήμερα με ορισμένα από αυτά. Έλα όμως που ζούμε στην εποχή του ιντερνέτ και κάτι τέτοιες συνωμοσίες αποκαλύπτονται πολύ εύκολα πλέον.

Μας κοροϊδεύατε και μας κατατρομάζατε τόσα χρόνια με μπαμπούλες, σειρά μας να σας απαντήσουμε:

#1 «Αν βγεις με βρεγμένα μαλλιά έξω, θα την αρπάξεις»

Όχι, άμα έρθουμε σ’ επαφή με κάποιο μολυσματικό παράγοντα (aka μικρόβια ή ιούς), θα κρυώσουμε. Τα βρεγμένα μαλλιά ναι μεν μπορεί να σε κάνουν να νιώθεις πιο έντονα το κρύο, ωστόσο το ίδιο το κρύο δε σε κάνει πιο ευάλωτο σε ιούς, ώστε να κολλήσεις. Οπότε, άμα είναι να την πάθουμε, θα την πάθουμε είτε βγούμε με βρεγμένα μαλλιά, είτε έχουμε τιμήσει το πιστολάκι νωρίτερα.

#2 «Κοίτα μην ακουμπήσεις στη λεκάνη και κολλήσεις τίποτα…»

Σίγουρα οι κοινόχρηστες τουαλέτες δεν είναι και το πιο καθαρό μέρος πάνω στον πλανήτη και καλό είναι να αποφεύγουμε την επαφή καθώς τις χρησιμοποιούμε, αλλά δε χρειάζεται να φτάνουμε και στα άκρα για να γίνει αυτό. Θέλω να πω πως το να μας τρομάζουν με ΣΜΝ ή λοιμώξεις δεν ήταν και η πιο σωστή επιλογή που μπορούσαν να κάνουν ώστε να μας πείσουν να προσέχουμε. Κι αυτό γιατί τα παθογόνα που προκαλούν τα ΣΜΝ, δε μπορούν ν’ αντέξουν εκτός του ανθρώπινου οργανισμού για πολύ. Επιπλέον, για να μεταδοθούν αυτά τα νοσήματα απαιτείται άμεση μεταφορά των μικροβίων από το κάθισμα της τουαλέτας στα γεννητικά όργανα ή σε μια ανοιχτή πληγή ψηλά στους μηρούς ή στους γλουτούς, πράγμα απίθανο να συμβεί.

#3 «Είσαι ήδη κρυωμένος και θα βγεις έξω στο κρύο να γίνεις χειρότερα;»

Τα ‘παμε και στο #1, το κρύο δε μας επηρεάζει τόσο όσο νομίζουμε. Ναι μεν έχει αποδειχτεί ότι το κρυολόγημα και οι ιώσεις μπορούν να διαδοθούν πιο εύκολα υπό κρύες και ξηρές συνθήκες, ωστόσο επιστήμονες υποστηρίζουν πως δεν φταίει ο κρύος καιρός αυτός καθαυτός. Η υγρασία και το γεγονός πως πολλά άτομα συγκεντρώνονται σε ζεστούς χώρους, με ανεπαρκή αερισμό, την στιγμή που έξω έχει μπούζι, τα φταίνε όλα! Τ’ ακούς μαμά;

#4 «Να τρως καρότα, κάνουν καλό στην όραση»

Η συγκεκριμένη άποψη δε βγήκε εντελώς τυχαία, μιας και κρύβει μια ιστορία από πίσω της. Πρόκειται καθαρά για προπαγάνδα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία υποστήριζε πως μια διατροφή με καρότα ήταν ο λόγος που οι πιλότοι τους είχαν τόσο καλή όραση και μπορούσαν να εντοπίζουν τους Γερμανούς βομβιστές προτού φτάσουν στη Μάγχη. Άλλο που χάρη σ’ ένα νέο σύστημα ραντάρ το κατάφερναν, απλά το κρατούσαν μυστικό.

#5 «Μη διαβάζεις με χαμηλό φως, θα χαλάσεις τα μάτια σου»

Σε αντίθεση με τα καρότα δηλαδή, ο χαμηλός φωτισμός δεν είναι κι ό,τι καλύτερο για τα ματάκια μας. Ωστόσο, όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, είναι ακόμη ένας μύθος. Ο οφθαλμίατρος Jim Sheedy αναφέρει πως «Δεν υπάρχει κανένας λόγος ούτε και κάποια απόδειξη για να υποστηρίξουμε ότι προκαλείτε το οποιοδήποτε πρόβλημα στα μάτια μακροχρόνια, εξαιτίας του διαβάσματος με ελάχιστο φως.» Μπορεί να νιώθεις τα μάτια σου να κουράζονται πιο γρήγορα, κατά τ’ άλλα όμως, δεν παθαίνουν κάποια ζημιά.

#6 «Σταμάτα να κάνεις κρακ με τα δάχτυλά σου, όταν θα πάθεις καμιά αρθρίτιδα θα με θυμηθείς»

Μανούλες όλου του κόσμου, το κρακ που κάνουμε με τα δάχτυλά μας είναι η μεγαλύτερη ευχαρίστηση που μπορούμε να έχουμε, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να την κόψουμε. Από την στιγμή, μάλιστα, που το Harvard Health αναφέρει πως αρκετές μελέτες που έχουν συγκρίνει τα ποσοστά αρθρίτιδας των χεριών ανάμεσα σε αυτούς που έχουν υιοθετήσει τη συγκεκριμένη συνήθεια και σε εκείνους που δε βγάζουν περίεργους ήχους με τα δάχτυλά τους, κατέληξαν στο γεγονός πως δεν υπάρχει κάποια διαφορά στις αρθρώσεις, δε μας φοβίζει τίποτα πια.

#7 «Η ζάχαρη σε κάνει υπερκινητικό»

Δεν έχει αποδειχθεί ποτέ τίποτα τέτοιο. Έχει αποδειχθεί βέβαια, πως ένα πρωινό πλούσιο σε ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όσον αφορά τη συγκέντρωση του ατόμου. Μέχρι εκεί όμως. Το ότι επειδή θα φας λίγη σοκολατίτσα πριν πέσεις να κοιμηθείς, θα σε αφήσει ξύπνιο όλο το βράδυ λόγω υπερκινητικότητας, αποτελεί προϊόν μαμαδίστικης μυθοπλασίας.

#8 «Κοίτα πως έγιναν τα χέρια σου, μούλιασαν, ώρα να βγεις από το νερό»

Άλλος ένα μύθος, με τον οποίο μας είχαν κόψει κάθε διάθεση για πλατσούρισμα στη θάλασσα ή την πισίνα όταν ήμασταν παιδιά. Τα ζαρωμένα δάχτυλα δε σημαίνουν ότι έχουν απορροφήσει πολύ νερό, αλλά ότι ο οργανισμός μας προσαρμόζεται στο υγρό περιβάλλον και προσπαθεί να μας διευκολύνει, ώστε να μπορούμε να πιάνουμε ευκολότερα το οτιδήποτε χωρίς να γλιστράει από τα χέρια μας. Άκου τώρα τι σκέφτηκε εντωμεταξύ…

Να λοιπόν που οι μαμάδες προσπαθούσαν τόσα χρόνια να μας το παίξουν ξερόλες με αβάσιμα στοιχεία, ωστόσο έφτασε η στιγμή που βγήκε στο φως η αλήθεια…

ΛΑΪΦΣΤΑΪΛ

ΣΤΥΛ

«Stay Authentic»: Η νέα καμπάνια της Kappa για τη σεζόν Άνοιξη-Καλοκαίρι ’24!

ΣΤΥΛ

Pearls & Bubbles: Τα κοσμήματα με τα οποία θα κάνεις serve καθημερινά, αλλά και bridal looks!

ΟΜΟΡΦΙΑ

Glow Expert 4D: Η νέα σειρά του bioten με καινοτομία που παρέχει 4 δράσεις σε 1 επιλογή!

ΣΤΥΛ

Τα adidas Originals γιορτάζουν τρία classic sneakers με την καμπάνια «1000 BACK»!

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

‘Sunshine guilt’: Δεν είσαι ο μόνος που νιώθει ενοχές όταν έξω έχει ήλιο, αλλά θες να σαπίσεις σπίτι!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET