ΕΛΛΑΔΑ

Οι μωβ μέδουσες την κάνουν σιγά σιγά από τις παραλίες μας, θα πλατσουρίσουμε ελεύθερα!

Το λες και καλό νέο!

Neopolis Team

20 Ιουλίου, 2022

Στα καλά νέα της ημέρας (σπάνιο φαινόμενο πια), οι μωβ μέδουσες φαίνεται να ολοκληρώνουν τις διακοπές τους στις ακτές της Ελλάδας και να την κάνουν. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορέσουμε να πλατσουρίσουμε ελεύθερα χωρίς το φόβο να βγούμε από τη θάλασσα με ένα ζελεδένιο, πολύ επίπονο, θαλάσσιο πλάσμα κολλημένο πάνω μας.

Η ιστορία με τις μωβ μέδουσες διαρκεί δυο μήνες σχεδόν και δεν ήταν το πιο ευοίωνο σημάδι για το φετινό καλοκαίρι.

Ευτυχώς, παρότι σημειώθηκαν περιστατικά επιθέσεων, πλέον μπορούμε να κολυμπήσουμε άφοβα, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς, το φαινόμενο που ονομάζεται «μωβ μέδουσα» βρίσκεται στο closing era του.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το JellyReport του τελευταίου δεκαήμερου, που βασίζεται στις καταγραφές που μπαίνουν στην πλατφόρμα του iNaturalist, οι άνεμοι της προηγούμενης εβδομάδας απομάκρυναν τις μέδουσες από τις περισσότερες παραλίες Αιγαίου και του Ιονίου, παρουσιάζοντας σταθερή μείωση στις ελληνικές παραλίες.

Για την εβδομάδα, 11/7 – 17/7 συγκεκριμένα, εκτιμήθηκε σημαντική μετακίνηση στα Νότια και ίσως και απομάκρυνση από τις Κυκλάδες (από το Αιγαίο) και από Κέρκυρα (στο Ιόνιο). Ενώ για την εβδομάδα που διανύουμε 18/7 – 24/7, με τους βοριάδες που θα επικρατούν προβλέπεται ακόμα μια μεγάλη και σημαντική μετακίνηση των μωβ μεδουσών προς το Νότο και απομάκρυνση από τις περισσότερες περιοχές.

Όπως τονίζεται βέβαια, εξαρτάται και από τα τοπικά θαλάσσια ρεύματα της εκάστοτε περιοχής.

Ακόμα, όπως είχαν αναφέρει ερευνητές του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) στην εφημερίδα «Καθημερινή» πριν από λίγες ημέρες, δεν υπάρχουν αναφορές για παρουσία πυκνών ομάδων μεδουσών του είδους Pelagia noctiluca.

«Η κατάσταση με το φαινόμενο της παρουσίας της μωβ μέδουσας δείχνει να έχει μπει σε φθίνουσα πορεία. Αυτό φαίνεται από το γεγονός πως, σύμφωνα με τις αναφορές που λαμβάνουμε από τα λιμεναρχεία αλλά και από πολίτες, δεν έχουμε περιστατικά μεγάλων συγκεντρώσεων της μωβ μέδουσας, δεν παρατηρούνται δηλαδή σμήνη. Όταν γίνεται λόγος για εμφάνισή τους σε κάποια παραλία, οι αναφορές κάνουν λόγο για παρουσία 1-3 ατόμων», λέει στην εφημερίδα ο κ. Επαμεινώνδας Χρήστου, διευθυντής ερευνών στο ΕΛΚΕΘΕ.

Διευκρινίζει όμως ότι «πρόκειται για εκτιμήσεις με βάση τις έως τώρα ενδείξεις, καθώς δεν υπάρχει συστηματική παρακολούθηση».

Επειδή λοιπόν η πιθανότητα συνάντησης με τις μωβ μέδουσες εξακολουθεί να υπάρχει έστω και σε μικρότερο βαθμό, καλό είναι να κοιτάξουμε ξανά τα συμπτώματα που προκαλεί το τσίμπημά τους καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισής του:

Συμπτώματα 

Πιθανότατα να αισθανθείς πόνο σαν κάψιμο, να προκληθεί έντονο κοκκίνισμα στο δέρμα σου, και σε μερικές περιπτώσεις να εμφανιστεί σε μέρος του δέρματος το αποτύπωμα της μέδουσας που σε κέντρισε. Πιο συνοπτικά όμως, τα κυριότερα συμπτώματα είναι:

 Ναυτία

• Πτώση πίεσης

• Ταχυκαρδία 

• Κεφαλαλγία

• Εμετός

• Διάρροια

• Σπασμός των βρόγχων

• Δύσπνοια

Στη σπάνια περίπτωση εμφάνισης συστηματικών συμπτωμάτων, όπως υπόταση, βράχος φωνής, εισπνευστικός συριγμός, γενικευμένο αγγειοοίδημα – εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα, διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας – συνείδησης, εμετός, είναι επιβεβλημένη η άμεση διακομιδή στο νοσοκομείο.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Οδηγός φέρνει το κρίστμας σπίριτ με το πιο χριστουγεννιάτικο λεωφορείο!

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

PISA 2022: «Πάτωσαν» οι Έλληνες μαθητές στις διεθνείς εξετάσεις, σε Μαθηματικά και κατανόηση κειμένου!

ΕΛΛΑΔΑ

Η Αράχωβα τρώει κάνσελ γιατί ο κόσμος δεν ανέχεται ούτε το έγκλημα ούτε και τη συγκάλυψη!

ΕΛΛΑΔΑ

Brain drain: 3 στους 4 πτυχιούχους που έφυγαν από την Ελλάδα δεν παίζει να ξαναγυρίσουν!

SPILL THE TEA

Ο Επώνυμος γκρέμισε τον λαμπερό κόσμο της Soula Glamorous μέσα σε 40 λεπτά!

ΕΛΛΑΔΑ

Κάθειρξη 16,5 ετών στον οδηγό που παρέσυρε και σκότωσε την 21χρονη Έμμα στη Θεσσαλονίκη!

ΕΛΛΑΔΑ

Το 19% της Gen Ζ θεωρεί τη δικτατορία προτιμότερη από τη δημοκρατία ορισμένες φορές!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET