ΕΛΛΑΔΑ

Οι μωβ μέδουσες εξαπλώνονται στις ελληνικές παραλίες – Τι πρέπει να γνωρίζεις!

Πια, τίποτα δε μας κάνει εντύπωση...

Neopolis Team

3 Ιουνίου, 2022

Ας συμφωνήσουμε από φέτος, του χρόνου να μην κάνουμε όνειρα για το καλοκαίρι. Να μην έχουμε ελπίδες ρε παιδί μου ότι θα είναι το πιο αξέχαστο των τελευταίων χρόνων. Τη λες κι αποτυχημένη τακτική…

Δε φταίει κάποια απρόσμενη αύξηση των κρουσμάτων για το απότομο humble που φάγαμε, ούτε η ξαφνική έξαρση της ευλογιάς των πιθήκων. Είναι οι μωβ μέδουσες αυτή τη φορά, που θέλουν να κάνουν κάνσελ το καλοκαίρι 2022!

Να ρωτήσουμε τι συμφορά έχει σειρά μετά ή δε θέλουμε να μάθουμε…;  

Οι Pelagia noctiluca, όπως επιστημονικά αποκαλούνται, έχουν εντοπιστεί ήδη σε πολλές ελληνικές θάλασσες και κάνουν σχέδια να διακοπάρουν εδώ όλο το καλοκαίρι, σύμφωνα με τον καθηγητή Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δρόσο Κουτσούμπα. Κι αυτό «γιατί οι συγκεκριμένοι οργανισμοί είναι πελαγικοί και μεταφέρονται μέσω των ρευμάτων». Μάλιστα, ο καθηγητής έθεσε το θέμα της κλιματικής αλλαγής, το οποίο «ευνοεί δυστυχώς τις πληθυσμιακές εξάρσεις τέτοιων οργανισμών».

Οι μωβ μέδουσες συνηθίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους στις αρχές καλοκαιριού, σε παράκτιες θαλάσσιες περιοχές και κυρίως σε περίοδο όπου υπάρχει έξαρση φυτοπλαγκτόν. Είναι πελαγικό είδος και ζει σε τροπικά νερά, ενώ εντοπίζεται σε βάθη από 0 μέχρι 1.600 μέτρα. Μέγιστο μήκος τα 10 εκατ. σε διάμετρο και το μήκος των πλοκαμιών μπορεί να φτάσει μέχρι 10 μέτρα. Τρέφεται κυρίως με σάλπες, διάφορα χιτωνοφόρα, πλακτονικά καρκινοειδή και αυγά ψαριών.

Σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, παρατηρείται γενικότερη αύξηση του πληθυσμού τους.

Πρώτες βοήθειες ύστερα από τσίμπημα

Το γεγονός αυτό λοιπόν, καθιστά σημαντικό να γνωρίζουμε πώς αντιμετωπίζεται μια ενδεχόμενη επαφή. Το τσίμπημά της αρχικά είναι ιδιαίτερα επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχει. Σε αντίθεση με την άποψη που επικρατεί για την αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων, η αμμωνία και το ξύδι δε βοηθούν. Αντίθετα, επιδεινώνουν την κατάσταση και τον πόνο.

Για το συγκεκριμένο τύπο μέδουσας, ενδείκνυται ελαφρύ αλκαλικό διάλυμα (μαγειρική σόδα διαλυμένη σε αντίστοιχη ποσότητα θαλασσινού νερού) και όχι όξινο.

Πιο αναλυτικά τα βήματα φροντίδας:

1. Πλένουμε προσεκτικά με θαλασσινό νερό, χωρίς να τρίβουμε την περιοχή του τσιμπήματος.

2. Αν είναι διαθέσιμο, εφαρμόζουμε ένα μίγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για δύο λεπτά, ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου από πιθανά υπολείμματα κυτάρρων πλοκαμιών που έχουν μείνει στο δέρμα.

3. Χρησιμοποιούμε μια πλαστική τραπεζική κάρτα ή κάτι παρόμοιο (και όχι τα χέρια μας) για να αφαιρέσουμε το μείγμα της μαγειρικής σόδας καθώς και οποιαδήποτε τυχόν υπολείμματα από το δέρμα μας

4. Εφαρμόζουμε πάγο πάνω στο τσίμπημα για 5-15 λεπτά. Ο πάγος ή ακόμη και κάποιο παγωμένο αναψυκτικό, θα πρέπει να είναι μέσα σε σακούλα ή κάποιο άλλο περίβλημα, όπως ένα ύφασμα ή μπλουζάκι.

5. Ελέγξτε αν υποχώρησε ο πόνος, κι αν είναι ανάγκη ξαναβάλτε πάγο για άλλα 5-15 λεπτά.

6. Αν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό για να σας συνταγογραφήσει παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδεις κρέμες (όπως π.χ. 3-4% λιδοκαΐνη και υδροκορτιζόνη).

7. MHN τυλίγετε το σημείο τσιμπήματος σφιχτά με επιδέσμους, ΜΗ χρησιμοποιείτε ξύδι, ΟΥΤΕ γλυκό νερό, ΟΥΤΕ οινόπνευμα, ΟΥΤΕ αμμωνία.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02aSk6U2msQBUEPJa3pjW7pE82EUardumppWPRQ4ZtZRxzJKy1U8AhvdPnVSrmG4rpl&id=100009327186416

Συμπτώματα που προκαλεί ένα τσίμπημα 

Προτού προχωρήσεις στην αντιμετώπιση βέβαια, πρέπει να γνωρίζεις τα συμπτώματα. Ερχόμενος/η σε επαφή με μέδουσα λοιπόν, πιθανότατα να αισθανθείς πόνο σαν κάψιμο, να προκληθεί έντονο κοκκίνισμα στο δέρμα σου, και σε μερικές περιπτώσεις να εμφανιστεί σε μέρος του δέρματος το αποτύπωμα της μέδουσας που σε κέντρισε. 

Συνοπτικά, τα πιο συνήθη συμπτώματα είναι:

Ναυτία

Πτώση πίεσης

Ταχυκαρδία​

Κεφαλαλγία

Εμετός

Διάρροια

Σπασμός των βρόγχων

Δύσπνοια

Στη σπάνια περίπτωση εμφάνισης συστηματικών συμπτωμάτων, όπως υπόταση, βράχος φωνής, εισπνευστικός συριγμός, γενικευμένο αγγειοοίδημα – εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα, διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας – συνείδησης, εμετός, είναι επιβεβλημένη η άμεση διακομιδή στο νοσοκομείο.

Δυστυχώς, οι μωβ μέδουσες ήρθαν για να μείνουν το φετινό καλοκαίρι, έχοντας κάνει μέχρι στιγμής την εμφάνισή τους σε παραλίες της Αττικής (Καβούρι, Βουλιαγμένη, Σαλαμίνα και Κινέτα), καθώς και στην Εύβοια και στη Χαλκιδική. Ειδικά στον Αργοσαρωνικό ωστόσο, φαίνεται να υπάρχει έντονο πρόβλημα.

Στον χάρτη ΕΔΩ θα βρεις τις καταγραφές των μωβ μεδουσών για το 2022.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

SPILL THE TEA

Στα πράγματα που δεν έγιναν ποτέ… η Emilia Vodos έβγαινε με τον Drake στον Καναδά!

ΕΛΛΑΔΑ

Youth Pass: Ανοίγουν ξανά οι αιτήσεις για τα 150 ευρώ – Πότε θα καταβληθεί το ποσό!

ΕΛΛΑΔΑ

H EΡΤ σε στέλνει στην Eurovision με εισιτήρια για τις 3 βραδιές και δωρεάν αεροπορικά!

ΕΛΛΑΔΑ

Το παγωτό Pokémon είναι άλλη μία επική στιγμή της θεσσαλονικιώτικης κουζίνας!

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Υπ. Παιδείας: Τέλος τα κινητά στο σχολείο – Οι μαθητές θα τα παραδίδουν κάθε πρωί!

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τα τμήματα που κινδυνεύουν να κλείσουν με τον ερχομό των ιδιωτικών πανεπιστημίων!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET