fbpx

Μία trainer μας εξηγεί γιατί το Pilates είναι η καλύτερη γυμναστική που μπορείς να ξεκινήσεις!


Με τις πρώτες ζέστες να κάνουν την εμφάνισή τους, οι μέρες στην παραλία με τα μαγιό και τα παρεό δε φαντάζουν καθόλου μακρινές. Εφόσον δεν κατάφερες να το πάρεις απόφαση να ξεκινήσεις γυμναστική μέχρι στιγμής, να ξέρεις ότι ποτέ δεν είναι αργά. Όχι μόνο για να φτιάξεις σωματάκι, αλλά για να δώσεις και τη σημασία που απαιτείται στην υγεία σου.

Εάν λοιπόν συνεχίζεις να έχεις την όλη ιδέα της γυμναστικής να γυροφέρνει το μυαλό σου, παρακάτω η Βάσια Μαυρίδη, πιστοποιημένη instructor Pilates, θα σε πείσει γιατί το pilates είναι η ιδανική μέθοδος να κάνεις την αρχή (αλλά και τη συνέχεια).

Τι είναι το pilates;

Το pilates είναι μία μέθοδος εκγύμνασης μυαλού και σώματος, που έχει σκοπό την ανάπτυξη της ευλυγισίας, τη μυϊκή ενδυνάμωση και την αποκατάσταση τραυματισμών. Αποτελείται από ασκήσεις που έχουν πολύ συγκεκριμένη τεχνική και φυσικά, είναι κατάλληλο για όλους τους ανθρώπους.

Η μέθοδος δημιουργήθηκε από τον Joseph Hubertus Pilates, ο οποίος τo 1926 μετανάστευσε στην Αμερική και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη, όπου εκεί άνοιξε το πρώτο του στούντιο πιλάτες. Η μέθοδος εξαπλώθηκε μετά το θάνατό του, από τους μαθητές του, πρώτα στην Αμερική και μετέπειτα σε όλο τον κόσμο, όπως ήταν άλλωστε και το όνειρό του. Μέχρι σήμερα έχει φτάσει να είναι μία μέθοδος με πολύ μεγάλη απήχηση.

Ποια είναι τα οφέλη;

Τα οφέλη του Pilates είναι τα εξής :

 • Στοχεύει στη σωστή ενδυνάμωση του σώματος χωρίς να το καταπονεί.
 • Επικεντρώνεται στον έλεγχο της αναπνοής, εφόσον η αναπνοή είναι ένα από τα βασικά σημεία στο ασκησιολόγιο του Pilates.
 • Βελτιώνει την ισορροπία και την στάση του σώματος.
 • Βοηθάει στην πρόληψη μυοσκελετικών προβλημάτων, που προκαλούνται από τον καθιστικό τρόπο ζωής.
 • Αυξάνει την αναπνευστική ικανότητα και βοηθάει στην καλή κυκλοφορία του αίματος.
 • Αναπτύσσει το σώμα ομοιόμορφα.
 • Αναζωογονεί το μυαλό.
 • Ανυψώνει το πνεύμα.

Ποιος είναι ο στόχος στα μαθήματά σου;

Σε κάθε μάθημα στόχος μου είναι να εξετάζω το ιστορικό του κάθε μαθητή ξεχωριστά, με σκοπό να μπορεί κάθε επίπεδο φυσικής κατάστασης να ενταχθεί ομαλά σ’ αυτό. Ανάλογα με τις ανάγκες του τμήματος, εάν είναι δηλαδή αρχάριο ή προχωρημένο, φτιάχνω ένα πρόγραμμα λειτουργικών κινήσεων με ασκήσεις αντίστοιχου βαθμού δυσκολίας. Το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι να μάθει ο ασκούμενος να έχει έλεγχο και ακρίβεια και να ξεκινήσει να αγαπάει το σώμα του μέσα από το πιλάτες.

Σκοπός μου είναι να φτιάχνω καλύτερους, ισχυρότερους και πιο υγιείς οργανισμούς.

Πώς θα χαρακτήριζες με λίγα λόγια τη θέση που έχει το pilates στη ζωή σου, τι είναι δηλαδή για εσένα;

Το pilates για έμενα είναι τρόπος ζωής, μου δίνει χαρά, πολλή ενέργεια και μου έχει διδάξει ιδανικά πράγματα για το σώμα μου, τα οποία έχω βάλει στην καθημερινότητα μου. Κάθε πρωί, ξεκινάω τη μέρα μου κάνοντας ένα 20λεπτο pilates. Με τονώνει, μου φτιάχνει τη διάθεση, μου διώχνει το άγχος και μου δίνει δύναμη για όλο το υπόλοιπο της ημέρας.

Γιατί το pilates είναι η καλύτερη γυμναστική;

Το πιλάτες είναι ένας ολοκληρωμένος τρόπος εκγύμνασης. Μπορείς να γυμναστείς ελέγχοντας το σώμα σου περισσότερο από κάθε άλλο είδος γυμναστικής. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο προσαρμόζεται ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες του κάθε ατόμου. Για παράδειγμα, είναι ασφαλές για ηλικιωμένους, εύκολο και ιδανικό για εγκύους, πιο ήπιο για αρχάριους, αλλά και πιο δυναμικό για προχωρημένους. Δίνει στο σώμα μια ομοιόμορφη γράμμωση, χωρίς να δίνει όγκο στους μυς, αυξάνει την ευλυγισία και προσφέρει ευεξία. Επίσης, ευθυγραμμίζει τη σπονδυλική στήλη σε περιπτώσεις όπως είναι η λόρδωση, η κύφωση, η σκολίωση κ.ά. Αλλάζει το σώμα και το καθιστά πιο εύκαμπτο.

Το pilates δεν είναι απλώς ένα καθεστώς άσκησης, αλλά βοηθάει τον κάθε ασκούμενο να δημιουργήσει την καλύτερη εκδοχή του σώματός του.

Σε πόσο χρονικό διάστημα θα δει κάποιος αποτέλεσμα μέσα από το pilates και πόσο συχνά πρέπει να ασκείται;

Τις πρώτες εβδομάδες ο κάθε ασκούμενος μετά το μάθημα νιώθει ευεξία χωρίς ορατά αποτελέσματα. Στη συνέχεια και εφόσον συνεχίζει συστηματικά τα μαθήματα, θα αρχίσει σταδιακά να βλέπει τις αλλαγές και στο σώμα του. Όπως πολύ σοφά είχε πει ο ιδρυτής της μεθόδου, στα 10 μαθήματα θα αισθανθείς διαφορετικά, στα 20 μαθήματα θα δεις διαφορά και στα 30 μαθήματα θα έχεις ένα καινούριο σώμα. Το ιδανικό θα ήταν κάποιος να γυμνάζεται 2 με 3 φορές την εβδομάδα, ανάλογα βέβαια και με τους στόχους και τις ανάγκες του.

Μπορεί να βοηθήσει κάποιον να χάσει κιλά;

Η μέθοδος συνδυάζει ασκήσεις υψηλής έντασης με αποτέλεσμα ο ασκούμενος να καίει ένα σεβαστό αριθμό θερμίδων. Όμως κάποιος που έχει περιττά κιλά, σίγουρα μόνο το pilates δε θα τον βοηθήσει να χάσει ένα σημαντικό μέρος του περιττού βάρους του. Καλό θα ήταν σε συνδυασμό με το pilates να ξεκινήσει και μια καλή υγιεινή διατροφή, για να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα πιο άμεσα.

Ο κόσμος συνήθως αναρωτιέται, τι διαφορά υπάρχει ανάμεσα στο mat με το reformer και ποιο από τα δύο είναι καλύτερο;

Στο pilates mat, οι ασκήσεις της μεθόδου εκτελούνται στο έδαφος που χρησιμοποιούμε κυρίως το βάρος του σώματος, καθώς και μικρά βοηθήματα – props, όπως είναι οι μικρές ή μεγάλες μπάλες, τα λάστιχα, το ring, το foam roller κ.ά. Στις ασκήσεις της μεθόδου που εκτελούνται στο reformer, πάνω στο λεγόμενο κρεβάτι pilates, το βάρος του σώματος και οι αντιστάσεις διαφοροποιούν το επίπεδο δυσκολίας της άσκησης.

Τώρα, όσον αφορά στο ποιο είναι καλύτερο από τα δύο, οι απόψεις διίστανται, διότι κυρίως η απάντηση σχετίζεται με τις προτιμήσεις του κάθε ατόμου.

Η άποψή μου είναι ότι το καθένα έχει την ιδιαιτερότητά του, αλλά αυτό που παίζει μεγαλύτερο ρόλο, είναι ο εκπαιδευτής. Όταν ο εκπαιδευτής μεταδίδει όλες τις αρχές της μεθόδου με σωστό τρόπο και το πρόγραμμα καλύπτει τις ανάγκες του ασκούμενου, τότε όποιο από τα δύο κι αν επιλέξει είναι το ίδιο αποτελεσματικό! Το ιδανικό είναι ο ασκούμενος να καταφέρνει να εφαρμόσει τις γνώσεις που έχει λάβει στην καθημερινότητά του!

Οι 6 βασικές αρχές που εφαρμόζονται στο μάθημα του pilates:

 • Αναπνοή
 • Συγκέντρωση
 • Κέντρο
 • Έλεγχος
 • Ροή
 • Ακρίβεια/Απομόνωση

Τι έχεις να προτείνεις στον κόσμο που δεν έχει κάνει ποτέ pilates, αλλά και σ’ εκείνους που δεν έχουν γυμναστεί ποτέ;

Μέσα από αυτό το άρθρο όλοι όσοι δε γνωρίζουν τι είναι το pilates, θα μάθουν όλα τα οφέλη που μπορεί να τους προσφέρει η μέθοδος. Έπειτα, σε μία συνεδρία θα ανακαλύψουν τα πλεονεκτήματά του και είμαι σίγουρη ότι θα το επιλέξουν ανεπιφύλακτα.

Αυτό που προτείνω στον κόσμο που δεν έχει γυμναστεί ποτέ, εννοείται πως είναι το pilates, διότι είναι ο ιδανικός τρόπος εκγύμνασης που σε βοηθάει να γνωρίσεις το σώμα σου, αλλά και να το βελτιώσεις. Δοκίμασέ το!

Τι θα σύστηνες σε κάποιον, personal training ή ομαδικό μάθημα;

Η απάντηση συνδέεται άμεσα και πάλι με τις προτιμήσεις του κάθε ατόμου. Υπάρχουν μαθητές που επιλέγουν τα ομαδικά προγράμματα, διότι είναι πιο ενδιαφέρον για εκείνους όταν αλληλεπιδρούν με άλλα άτομα και αντίθετα υπάρχουν κι εκείνοι που επιλέγουν το personal training γιατί τους αρέσει περισσότερο να γυμνάζονται μόνοι τους και θέλουν την πλήρη εστίαση του εκπαιδευτή, όπως και να οργανώνουν το πρόγραμμα των μαθημάτων, ανάλογα με το χρόνο τους.

Συστήνω το personal training σε εκείνους που αντιμετωπίζουν μυοσκελετικούς τραυματισμούς και θέλουν να εστιάσουν σε αυτούς και να έχουν πιο γρήγορο αποτέλεσμα, αλλά και την αποκλειστικότητα του instructor.

Από την άλλη, αυτό δε σημαίνει ότι στο ομαδικό πρόγραμμα δε θα έχει κάποιος την προσοχή του εκπαιδευτή. Απλά στα ομαδικά μαθήματα υπάρχουν περισσότερα άτομα.

Πες μας κάποια tips για το pilates

 1. Πριν από κάθε ξεκίνημα της άσκησης, πάντα να κάνετε ζέσταμα και στο τέλος πάντα διατάσεις.
 2. Όσο πιο αργά εκτελείτε τις ασκήσεις, τόσο πιο καλό αποτέλεσμα θα έχετε.
 3. Βρείτε έναν καλό instructor ο οποίος θα σας μάθει την τεχνική του pilates, ώστε οι ασκήσεις που κάνετε να είναι αποτελεσματικές.
 4. Το να είστε ενυδατωμένοι είναι πολύ σημαντικό σε οποιοδήποτε είδος γυμναστικής κάνετε, έτσι, είναι ιδιαίτερα σημαντικό και στο πιλάτες. Το νερό κρατά τις αρθρώσεις σας ενυδατωμένες και οι μύες σας λειτουργούν άριστα. Το σώμα σας χρησιμοποιεί νερό για την απομάκρυνση των τοξινών και το πιλάτες βοηθάει στην αποτοξίνωση του σώματος.
 5. Η ενδυμασία είναι πολύ σημαντική. Επιλέξτε άνετα ρούχα για να επιτρέπεται όλη την κίνηση που απαιτείται στις ασκήσεις.
 6. Να έχετε υπομονή και επιμονή, διότι αυτά είναι τα δύο βασικά συστατικά της επιτυχίας.

Τέλος, εντάξτε στη ζωή σας το pilates και θα δείτε μεγάλη διαφορά, όχι μόνο στο σώμα σας, αλλά και στην ψυχολογία σας!

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την μέθοδο του pilates ή να προγραμματίσετε το μάθημά σας με την instructor Βάσια Μαυρίδη, μπορείτε να την ακολουθήσετε στo profile της στο instagram @vasia_mavridi ή να της στείλετε e-mail στο [email protected].

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET