ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

Ας βάλουμε στη ζωή μας τη μεσογειακή διατροφή | Πώς θα το πετύχεις!

Από μικρά παιδιά ακούμε ότι η μεσογειακή διατροφή είναι ωφέλιμη για την υγεία μας και σαν μεσογειακός λαός που είμαστε, ακολουθούμε αυτόν τον τρόπο ζωής… Ας το πιάσουμε από την αρχή όμως, για να καταλάβουμε τα πραγματικά οφέλη αυτής της πολυσυζητημένης διατροφής. Καταρχάς, η μεσογειακή διατροφή ανακαλύφθηκε το 1960 από έρευνα που έγινε για τον […]

Guest Author

16 Μαρτίου, 2016

Από μικρά παιδιά ακούμε ότι η μεσογειακή διατροφή είναι ωφέλιμη για την υγεία μας και σαν μεσογειακός λαός που είμαστε, ακολουθούμε αυτόν τον τρόπο ζωής…

Ας το πιάσουμε από την αρχή όμως, για να καταλάβουμε τα πραγματικά οφέλη αυτής της πολυσυζητημένης διατροφής.

Καταρχάς, η μεσογειακή διατροφή ανακαλύφθηκε το 1960 από έρευνα που έγινε για τον τρόπο διατροφής των μεσογειακών λαών από τον Angel Keys. Πιο συγκεκριμένα, η μεσογειακή διατροφή αποτελείται από άφθονες φυτικές ίνες (δηλαδή αρτοσκευάσματα ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, όσπρια), φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρια, μέτρια κατανάλωση λευκού κρέατος (κοτόπουλο, γαλοπούλα), μικρή κατανάλωση κόκκινου κρέατος (αρνί, μοσχάρι), δημητριακά (ζυμαρικά, ρύζι, αρτοσκευάσματα, κλπ), μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού και μειωμένη κατανάλωση κορεσμένων λιπών (λίπη που βρίσκονται σε μπισκότα, γλυκά, κόκκινο κρέας, βούτυρο κλπ) και επαρκή κατανάλωση ελαιόλαδου. Κάθε τροφή έχει τις δικές τις ευεργετικές ικανότητες. Οι φυτικές ίνες για παράδειγμα βοηθούν στη δυσκοιλιότητα και προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, η μέτρια κατανάλωση κρασιού βοηθάει στη λειτουργία της καρδιάς, τα ψάρια μας δίνουν τα απαραίτητα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν άφθονες ικανότητες. Η μεσογειακή διατροφή δηλαδή στοχεύει στην ποικιλία και στην ποιότητα των τροφίμων.

Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet with Walnuts. (PRNewsFoto/California Walnut Commission)

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, είμαστε τόσο τυχερός λαός και δεν θα χρησιμοποιήσουμε τις άφθονες τροφές που προσφέρει η χώρα μας;

Ας κάνουμε μικρά και σταθερά βήματα, ώστε να αλλάξουμε σιγά σιγά τον τρόπο ζωής μας. Ξεκινάμε από τα βασικά:

 Αντικαθιστούμε όλα τα ζυμαρικά και τα αρτοσκευάσματα με προϊόντα ολικής άλεσης, ώστε να αυξήσουμε τις φυτικές ίνες που προσλαμβάνουμε. Τip: για αρχή μπορείτε να χρησιμοποιείτε ανάμεικτα και λευκά και ολικής άλεσης προϊόντα μέχρι να πετύχετε την ολοκληρωτική αλλαγή.

 Προσπαθούμε να αυξήσουμε τα φρούτα και τα λαχανικά που καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα. Tip: προσπαθήστε να συνδυάζετε όλα σας τα γεύματα με φρούτα και λαχανικά ή όταν χρειάζεστε κάποιο γλυκό, αντικαταστήστε το με φρούτα, τα οποία μπορούν να σας δώσουν τη ζάχαρη που επιθυμεί ο οργανισμός σας.

 Καθορίζουμε στο εβδομαδιαίο μας πρόγραμμα να τρώμε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα ψάρι, για να προσλαμβάνουμε τα απαραίτητα ω-3 λιπαρά.

 Περιορίζουμε την εβδομαδιαία κατανάλωση κόκκινου κρέατος και το αντικαθιστούμε με λευκό.

 Περιορίζουμε τα «έτοιμα φαγητά».

 Χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο και αποφεύγουμε βούτυρο και μαργαρίνες.

Ας ξεκινήσουμε ένα – ένα αυτά τα μικρά βήματα για να αρχίσει η σταδιακή αλλαγή του τρόπου ζωής μας, με στόχο την υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής, η οποία είναι τόσο ωφέλιμη, αλλά και την απόκτηση ενός πιο υγιούς σώματος και φυσικά πιο όμορφου!!!

 

ΛΑΪΦΣΤΑΪΛ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Αν δεν μπορείς να κοιμηθείς στην απόλυτη ησυχία, οι λόγοι είναι βαθύτεροι απ’ ό,τι νομίζεις!

ΣΤΥΛ

Τα SL 72 ανθίζουν μέσα από τη νέα καμπάνια των adidas Originals!

HAPPY BODY

Εξεταστική: 4 τρόποι για να κάνεις τη διατροφή σου σύμμαχο στο απαιτητικό διάβασμα!

HAPPY BODY

Φάε το παγωτό: Γιατί δεν πρέπει να στερηθείς το παγωτό (και) αυτό το καλοκαίρι!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET