fbpx

10 σημαντικά μαθήματα ζωής που έχουμε διδαχτεί από τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας!


Είναι κοντά μας από …πάντα, έχουν να μας προσφέρουν τα πιο πολλά απ’ όλους κι όμως, τις περισσότερες φορές, δεν εκτιμώνται όπως θα τους άξιζε. Αυτοί είναι οι παππούδες μας και οι γιαγιάδες μας, που σήμερα, 1η Οκτωβρίου γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, όπως αυτή θεσπίστηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το μακρινό 1990.

Έχω την τύχη να βρίσκονται εν ζωή και οι δύο γονείς του μπαμπά μου. Παρόλο που δεν βλεπόμαστε λόγω απόστασης τον περισσότερο καιρό, όποτε επιστρέφω στο πατρικό μου, φροντίζω να περνώ όσο περισσότερο χρόνο μπορώ μαζί τους.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να κρατάμε επαφή μαζί τους, γιατί είναι οι άνθρωποι που διαμόρφωσαν ως επί το πλείστον την όμορφη παιδική ηλικία μας. Πολλές μνήμες μας αναμφίβολα τους συμπεριλαμβάνουν.

Προς τιμήν τους, θα κάνω μία λίστα με όσα πράγματα και γνώσεις μου έχουν διδάξει έως τώρα, αλλά και τι μπορείτε να διδαχθείτε εσείς επίσης από τους δικούς σας:

1. Να είμαι παρούσα στους ανθρώπους που θέλω να είναι δίπλα μου.

Η γιαγιά μου έχει αναφέρει πολλές φορές με σαρκασμό, ότι είμαι προσκολλημμένη στην οθόνη του κινητού μου. Μερικές φορές απλά σκέφτομαι ότι δεν καταλαβαίνει τη γενιά μου, αλλά έπειτα θυμάμαι ότι καταλαβαίνει πράγματα που η γενιά μου δεν μπορεί καν να σκεφτεί. Καταλαβαίνει και γνωρίζει τι έχει πραγματική σημασία στη ζωή.

Άφησε το κινητό σου στην άκρη όταν βρίσκεσαι για φαγητό με τους αγαπημένους σου. Δώσε τους την πλήρη προσοχή σου. Αυτή είναι μία εξαιρετική συμβουλή για τα ραντεβού επίσης…

2. Να γνωρίζω την αξία της φιλίας.

Να αγαπάς τους φίλους σου και να μη φοβάσαι να κάνεις καινούριους ή να συμπεριλάβεις νέους φίλους στα σχέδιά σου με την ήδη υπάρχουσα παρέα σου. Το σπίτι σου δεν θα πρέπει να είναι ποτέ κλειστό για κανένα. Όσο περισσότεροι, τόσο το καλύτερο.

3. Να είμαι ανεξάρτητη.

Οι παππούδες κι οι γιαγιάδες μας πέρασαν μία δύσκολη ζωή μέσα σε ζοφερά χρόνια. Ήταν αναγκασμένοι να δουλεύουν από μικρή ηλικία μαζί με τους γονείς τους στα χωράφια οι περισσότεροι, είτε να φροντίζουν τα μικρότερα αδέρφια τους όσο οι γονείς έλειπαν από το σπίτι. Πολλοί ακόμη δεν πήγαν ούτε στο σχολείο. Αυτό το γεγονός ωστόσο συνέβαλλε στο να διαμορφώσουν γερούς και ανεξάρτητους χαρακτήρες για να πορευτούν με αξιοπρέπεια στη ζωή.

Μερικές φορές μετά από έναν χωρισμό ή όταν μας συμβαίνει κάτι τραγικό, θεωρούμε ότι η ζωή δεν θα μπορέσει να συνεχιστεί. Μάθε όμως ότι η ζωή συνεχίζεται κανονικά κι εσύ το ίδιο μαζί της.

4. Να αναζητώ όλη τη δύναμη που κρύβω μέσα μου.

Όταν ο μπαμπάς της μαμάς μου αρρώστησε, ανέλαβε εκείνη όλη τη φροντίδα του και έκανε τα πάντα για εκείνον. Η δύναμή της ήταν αξιοθαύμαστη.

Μερικές φορές, η ζωή μας δοκιμάζει με προκλήσεις που νομίζουμε ότι είναι πάνω από τις δυνάμεις μας. Αντί να φερθείς σαν δειλός/ή, θα πρέπει να αναζητήσεις όλη τη δύναμη που κρύβεις μέσα σου και εκεί που νομίζεις ότι δεν έχεις άλλα αποθέματα, εκεί είναι που πρέπει να αναζητήσεις περισσότερη.

5. Να έχω άνευ όρων αγάπη για τον σύντροφό μου.

Μην αναζητάς ποτέ για παραπανίσια χαρακτηριστικά από τον/τη σύντροφό σου, γιατί οι καταστάσεις αλλάζουν συνεχώς. Να αγαπάς αυτόν που έχεις δίπλα σου και στα καλά και στα κακά του. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να συμβιβάζεσαι απόλυτα μέσα σε μία σχέση. Οφείλεις να γνωρίζεις τα όρια. Να απαιτείς καθημερινά και να διεκδικείς τα πλάνα και τα πράγματα που κάνατε μαζί από τις πρώτες κιόλας μέρες σας, όντας πολύ ερωτευμένοι. Αυτές οι λεπτομέρειες είναι που θα διατηρήσουν τη σχέση ζωντανή και περιπετειώδη.

6. Να διατηρώ την παιδικότητά μου.

Εντάξει οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας δεν είναι και πολύ προχωρημένοι όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, αλλά έχουν αυτό που λέμε «τσαγανό». Ναι, μπορεί να νιώθεις ότι κάθε χρόνος που περνά, σου στερεί ολοένα και περισσότερο την νεανικότητά σου, αλλά η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός.

Το θέμα είναι να μένεις νέος στην καρδιά και όχι στο μυαλό σου. Αυτό το ξέρουν με το παραπάνω οι παππούδες κι οι γιαγιάδες μας.

7. Να αναγνωρίζω την αξία της καλής μουσικής.

Οι περισσότεροι παππούδες και γιαγιάδες μας έζησαν στα χρόνια που τα ρεμπέτικα και τα λαϊκά ήταν τα τραγούδια των οποίων οι στίχοι ανταποκρίνονταν στην ψυχή κάθε ανθρώπου. Κάθε στίχος διηγούταν και μία ιστορία. Ναι, μπορεί σήμερα εμείς να θεωρούμε αυτά τα ακούσματα απαρχαιωμένα και να μη μας ταιριάζουν αισθητικά, αλλά οφείλουμε να σεβόμαστε το παρελθόν και τις επιρροές της εποχής των παππούδων μας.

8. Να μην παίρνω τη ζωή και πολύ στα σοβαρά.

Οι παππούδες μας συνηθίζουν να πιστεύουν ότι το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο. Μερικές φορές μας παρασύρει η σοβαρότητα των πραγμάτων κι η επιφανειακότητά τους, ωστόσο το στρες δεν βγάζει πουθενά. Συνειδητοποίησε ότι η ζωή είναι μικρή και είναι τόσο μικρή ώστε να μην πρέπει να ασχολούμαστε με πράγματα τα οποία εκ των υστέρων, αφού μας έχουν απορροφήσει κάθε θετικότητα και ενέργεια, δεν ήταν άξια να ασχοληθούμε.

9. Να καταλάβω τη σημαντικότητα του να διατηρώ ένα καθαρό και περιποιημένο δέρμα.

Μπορεί να έχεις γυρίσει τα ξημερώματα από ένα πάρτι και να βαριέσαι απίστευτα να αφαιρέσεις το make up σου, ωστόσο απλά κάντο και δε θα χάσεις. Πρέπει να φροντίζεις το δέρμα σου και να μην παραλείπεις τη βραδινή του φροντίδα.

10. Να είμαι ερωτευμένη με την ίδια τη ζωή.

Οι παππούδες μας δεν παύουν ποτέ να χάνουν τη ζωντάνια και τον ενθουσιασμό τους για τη ζωή. Ίσως επειδή έχουν εξοικειωθεί πλέον με την ιδέα του θανάτου κι απλά ζουν την κάθε στιγμή. Έχουμε πάρει ως αυτονόητα και δεδομένα κάποια πράγματα με αποτέλεσμα να βαριόμαστε πολύ εύκολα. Αντί να βαριέσαι με τη ζωή σου, βρες έναν τρόπο να τα ξαναβρείς μαζί της και να την δεις ακριβώς όπως είναι. Δηλαδή ως συναρπαστική.

 

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET