ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ

Μαθήματα ζωής που μόνο το …σερβιτοριλίκι θα σου προσφέρει!

Το επάγγελμα του σερβιτόρου, είναι από τα πιο παρεξηγημένα που υπάρχουν. Τουλάχιστον για εμάς εδώ, στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό, η φάση φαίνεται να είναι κάπως διαφορετική. Διότι εκεί, σερβιτόρος = φοιτητική ζωή. Με βάση αυτά που γράφω πιο κάτω όμως, θα μπορούσαμε να πούμε και πως σερβιτόρος = φοιτητής (του Πανεπιστημίου της ζωής). Συμφωνείτε; 1. […]

Νότης Κουτσούκος

11 Απριλίου, 2016

Το επάγγελμα του σερβιτόρου, είναι από τα πιο παρεξηγημένα που υπάρχουν. Τουλάχιστον για εμάς εδώ, στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό, η φάση φαίνεται να είναι κάπως διαφορετική. Διότι εκεί, σερβιτόρος = φοιτητική ζωή.

Με βάση αυτά που γράφω πιο κάτω όμως, θα μπορούσαμε να πούμε και πως σερβιτόρος = φοιτητής (του Πανεπιστημίου της ζωής). Συμφωνείτε;

1. Όση προσπάθεια κι αν κάνεις, πάντα θα υπάρχουν δυσαρεστημένοι μαζί σου.

Πηγαίνεις στη δουλειά με την εντύπωση πως αν είσαι γρήγορος, ευγενικός κι εξυπηρετικός, θα δεις τις τσέπες σου να γεμίζουν από τα tips των ευχαριστημένων πελατών σου. Ναι, καλά! Σε πρόλαβαν άλλοι. Μόνο που κι αυτοί, έφαγαν τα μούτρα τους. Διότι όπως συμβαίνει και στην πραγματική ζωή, έτσι και στον μικρόκοσμο ενός εστιατορίου/καφέ/μπαρ, κανείς και ποτέ δεν κατάφερε να έχει όλον τον κόσμο ευχαριστημένο. Πάντα θα βρεθεί αυτός/ή που θα ξινίσει και στην καλύτερη περίπτωση θα σου πληρώσει τον λογαριασμό με ακρίβεια …λεπτού. Στην χειρότερη; Θα ζητήσει τον υπεύθυνο του καταστήματος να κάνει παράπονα.

2. Ο κόσμος γουστάρει κέτσαπ. Άπειρη κέτσαπ!

servitoriliki1

Θα πει κανείς «Σιγά το μάθημα ζωής ρε αδερφέ!» και δε θα τον αδικήσω. Αλλά παιδιά, όταν αντιλαμβάνεσαι πως το 80% του κόσμου εκεί έξω, είναι ΤΟΣΟ παθιασμένο με μια …σάλτσα ντομάτας, οφείλεις να το αποθηκεύσεις στο μυαλό σου. Δεν ξέρεις πώς και πότε θα σου χρειαστεί. Τηγανητές πατάτες; Με κέτσαπ! Κοτόπουλο; Με κέτσαπ! Μπιφτέκι; Με κέτσαπ! Μακαρόνια; Τ-Ο Ι-Δ-Ι-Ο! Είναι τρομερό αυτό που συμβαίνει. Σε φάση να μην το πιστεύεις αν δεν το δεις με τα μάτια σου…

3. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μπερδέψει το οινόπνευμα με το νερό.

Οκ, αν δουλεύεις σερβιτόρος νύχτα, λογικό είναι το 90% των παραγγελιών σου, να αφορούν αλκοολούχα ποτά. Άντε να δεχτώ και τους σερβιτόρους στις ψησταριές, ειδικά τα καλοκαίρια, που δεν προλαβαίνουν να βγάζουν τις μπύρες από το ψυγείο. Δεν έχετε ιδέα όμως, πόσοι άνθρωποι παραγγέλνουν …ουίσκι με το μεσημεριανό τους! Καλά, για το κρασί, δεν το συζητάω καν. Και μιλάμε για ανθρώπους καλοντυμένους, με χαρτοφύλακες κλπ. Την σκαπουλάρουν από το γραφείο για lunch break και φεύγουν από το μαγαζί τύφλα! Κι άντε αυτός, να είναι ο δικηγόρος σου ξέρω ‘γω. Έτσι εξηγείται το παρατσούκλι …χασοδίκης!

4. Ναι, είναι και οι γυναίκες αηδιαστικές.

servitoriliki2

Γενικότερα έχει περάσει μια άποψη πως οι άντρες είναι το αηδιαστικό φύλο. Ρεύονται, βάζουν τα χέρια τους μέσα από το παντελόνι, σκαλίζουν τη μύτη τους ή τ’ αυτιά τους και πάει λέγοντας. Ναι καλά! Μετά από 2 μήνες δουλειάς, θα αλλάξετε άποψη κατά 180 μοίρες. Ας μην μπούμε σε λεπτομέρειες όμως. Είναι και μεσημέρι, ώρα φαγητού…

5. Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο; Όοοοχι. Το αφεντικό έχει ΠΑΝΤΑ δίκιο!

Ένα από τα πρώτα πράγματα που σου λένε όταν σε προσλαμβάνουν (ειδικά στην περίπτωση που είσαι πρωτάρης), είναι πως ο πελάτης έχει πάντα δίκιο. «Ζήτησε coca cola, του πήγες coca cola και σου έβαλε τις φωνές γιατί ζήτησε …spite; Σκύψε το κεφάλι σου και ικανοποίησε την απαίτησή του». Το απλό. Ή μήπως όχι; Γιατί αν το αφεντικό, το πρωί που σας μάζεψε και σας ενημέρωσε πως αυτήν την εβδομάδα πρέπει να πουλήσετε μπόλικη coca cola τότε «Δεν ξέρω πώς θα το κάνεις και δε μ’ ενδιαφέρει κιόλας. Φρόντισε όμως, να του πουλήσει coca cola. Κατάλαβες; Στην ανάγκη πες του οτι θεραπεύει τους μύκητες πίσω απ’ τ’ αυτιά»!

[scis id=”59″]

6. Μην καταναλώνεις προϊόντα από το μαγαζί που δουλεύεις.

Διαφορετικά, ο εθισμός είναι προ των πυλών. Ξέρετε πόσοι σερβιτόροι νυχτερινών μαγαζιών κατέληξαν αλκοολικοί; Ή πόσοι σερβιτόροι σε μπεργκεράδικα έφυγαν από τη δουλειά παχύσαρκοι; Στην αρχή δεν το καταλαβαίνεις, ο έλεγχος όμως χάνεται, εκεί που δεν το περιμένεις. Για αυτό, καλύτερα μακριά από τα προϊόντα της εταιρείας για να έχεις και το κεφάλι σου ήσυχο (και το αφεντικό ευχαριστημένο που δε σε …ταΐζει κιόλας).

7. Το 50% των πραγμάτων που γίνονται στα πρώτα ραντεβού, είναι λάθος.

servitoriliki3

Αν υπάρχει κάτι πραγματικά υπέροχο στην εν λόγω δουλειά, αυτό είναι να σερβίρεις ζευγάρια που έχουν βγει το πρώτο τους ραντεβού. Σε φάση καλύτερα κι από ρεπό! Τους χαζεύεις, παρατηρείς τις κινήσεις τους και προβλέπεις τη συνέχεια. Αν μάλιστα, ζήσεις αρκετές τέτοιες καταστάσεις, δεν αργείς να καταλήξεις στο συμπέρασμα πως τα μισά από αυτά που κάνουν (και κάνεις κι εσύ εννοείται) στα πρώτα ραντεβού είναι τέρμα λάθος επιλογές. Από τις ατάκες αμηχανίας των αντρών, μέχρι τις αντιδράσεις των γυναικών που απλά κόβουν τα φτερά του παρτενέρ.

8. Οι ίντριγκες είναι ό,τι χειρότερο στη ζωή μας.

Η δουλειά των σερβιτόρων είναι τέρμα ανταγωνιστική. Κάθε μέρα, είναι και μια νέα προσπάθεια να είσαι καλύτερος από τους συναδέρφους σου, πιο γρήγορος, πιο συμπαθητικός, να μαζέψεις περισσότερα tips κι εν τέλει, να κρατήσεις την δουλειά σου. Η διαδικασία αυτή όμως, πατρονάρει τις ίντριγκες μεταξύ των σερβιτόρων. Ίντριγκες οι οποίες δεν κάνουν καλό σε κανέναν, δημιουργούν άσχημο κλίμα μεταξύ ανθρώπων που συναντώνται καθημερινά και θα έπρεπε να συνεργάζονται αρμονικά κι όχι ο ένας να σκάβει το λάκκο του άλλου. Και προφανώς, αντίστοιχα λειτουργούν και γενικότερα τα πράγματα και οι ανθρώπινες σχέσεις γύρω μας.

9. Σπουδαίο πράγμα οι αυτοσυγκράτηση!

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για το αποτέλεσμα που φέρνει ο καθημερινός συνδυασμός του #1 και του #5. Σε περίπτωση δηλαδή, που καταφέρεις να ανταπεξέλθεις στις (τρελές ενίοτε) απαιτήσεις που έχουν πελάτες, αφεντικά κλπ, τότε είσαι ικανός να ανταπεξέλθεις στα πάντα. Βλέπεις, ένας πετυχημένος σερβιτόρος, όταν σταματάει τη δουλειά (με την ελπίδα να κάνει κάτι καλύτερο), είναι εφοδιασμένος με τόση υπομονή και τόση αυτοσυγκράτηση που δε φοβάται τίποτα και κανέναν. Ούτε τη μάνα του, ούτε τον/την γκόμενό/ά του και φυσικά, ούτε το …επόμενο αφεντικό του!

Συμπέρασμα: Στείλτε βιογραφικά …χθες! Αξίζει τον κόπο.

 

OUR20s

DIGITAL

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης κάνει guest εμφάνιση στο Columbia University για να διδάξει έντεχνο!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET