ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

5 λόγοι που ενώ περιμένεις την περίοδό σου, εκείνη δε σου κάνει τη χάρη να εμφανιστεί!

Tο να μη σου έρθει για ένα μήνα, δεν πειράζει. Όταν αυτό όμως γίνεται κατ' επανάληψη, τότε θα πρέπει σίγουρα να επισκεφτείς το γυναικολόγο σου.

Περίοδος. Μία πονεμένη ιστορία για όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως. Μερικές φορές είναι πιο αναπάντεχη κι από το να σου βγει ένας γκόμενος μαλάκας (ξανά). Κάτι παραπάνω από το 50% του γυναικείου πληθυσμού βιώνει ιδιαίτερα επώδυνες περιόδους, με μεγάλη διάρκεια και σίγουρα όχι τακτικές. Στις πλείστες των περιπτώσεων, η περίοδος δεν έρχεται στην ώρα της εξαιτίας ορμονικών αλλαγών, αυξημένου στρες, κόπωσης ή ιατρικών ζητημάτων.

Οκ, το να μη σου έρθει για ένα μήνα, δεν πειράζει. Όταν αυτό όμως γίνεται κατ’ επανάληψη και  έχεις αποκλείσει την πιθανότητα της εγκυμοσύνης, τότε θα πρέπει σίγουρα να επισκεφτείς το γυναικολόγο σου, για να δεις τι ακριβώς συμβαίνει. Οι αιτίες της μη τακτικής περιόδου μπορεί να είναι πιο περίπλοκες και σοβαρές από ό,τι νομίζεις:

1 | Κάποια έχει πολύύύ στρες

Το αυξημένος στρες είναι ένας από τους κυριότερους λόγους που η περίοδός σου καθυστερεί να έρθει. Συγκεκριμένα, οδηγεί σε ορμονική ανισορροπία και επηρεάζει τον υποθάλαμο -εκείνο το τμήμα του εγκεφάλου που ρυθμίζει την περίοδο. Πολλές φορές συνδέεται και με ξαφνική απώλεια βάρους, γεγονός που επίσης επηρεάζει τον κύκλο σου. Το στρες ωστόσο προκύπτει από πολλούς λόγους. Μπορεί να οφείλεται σε επαγγελματικούς ή προσωπικούς λόγους, σε οικονομικά προβλήματα και φυσικά σε συναισθηματικά θέματα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν ευνοεί καθόλου τα γυναικολογικά σου.

2 | Τα’ χεις σπάσει με τον ύπνο εδώ και καιρό

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι όταν μία γυναίκα δεν κοιμάται αρκετά ή δεν ακολουθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου, τότε όλο αυτό αντανακλάται στην περίοδό της. Αν λοιπόν κοιμάσαι μόνο 2-3 ώρες τη μέρα και όχι πάνω από 7 που είναι και το θεμιτό, τότε άθελά σου επηρεάζεις τα ορμονικά σου και κατ’ επέκταση την περίοδό σου. Κορίτσια μου, ο ύπνος είναι απίστευτα σημαντικός. Με τον καιρό προκύπτουν κι άλλα προβλήματα. Θα παρατηρήσεις έλλειψη συγκέντρωσης, μείωση της αποδοτικότητάς σου και φυσικά μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια!

3 | Σούζυ τρως και μάλιστα junk food

Προσωπικά λατρεύω το junk food, οπότε δε θα σε κρίνω. Οι ειδικοί μπορεί να μας προτρέπουν να τρεφόμαστε με φρούτα, λαχανικά και γενικότερα να αποκτήσουμε μια υγιεινή διατροφή, όταν όμως σκάει η περίοδος εγώ είμαι της άποψης «θα φάω ό,τι λαχταράει η καρδούλα μου». Και κακά τα ψέματα, αν μας πιάσουν οι λιγούρες μας, τσακίζουμε πατατάκια, σοκολάτες, πιτόγυρα, πίτσες κι ό,τι άλλο βρεθεί μπροστά μας. Ωστόσο, εκτός των άλλων, η συνήθεια αυτή έχει αντίκτυπο και στον κύκλο μας. Σε περίπτωση λοιπόν που παρατηρήσεις μεγάλες αλλαγές, τότε ίσως να ξανασκεφτείς τις διατροφικές σου επιλογές.

4 | Μήπως έχεις το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών;

Αυτό το σύνδρομο συνιστά την πιο συνηθισμένη ενδοκρινολογική διαταραχή στις γυναίκες. Χαρακτηρίζεται από παράγοντες όπως έλλειψη ωορρηξίας και έλλειψη της προγεστερόνης. Ένα από τα βασικότερα συμπτώματα είναι οι διαταραχές στην περίοδο. Οι γυναίκες που έχουν πολυκυστικές ωοθήκες, γνωρίζουν καλά ότι μπορεί να περνούν μήνες χωρίς να τους έρθει περίοδος ή όταν αυτό συμβαίνει, διαρκεί πολύ λίγο και η ροή είναι μικρή. Είναι ένα σύνδρομο αντιμετωπίσιμο βέβαια, που με την κατάλληλη θεραπεία ελέγχεται.

5 | Είσαι υπερβολικά αδύνατη

Έχει ακόμη παρατηρηθεί ότι οι γυναίκες που είναι πολύ αδύνατες ή πάσχουν από διατροφικές διαταραχές (βλέπε ανορεξία ή βουλιμία) έχουν ακανόνιστες περιόδους. Το ύψος πρέπει να είναι ανάλογο με το βάρος σου. Αν το βάρος σου είναι 10% μικρότερο από αυτό που απαιτεί το ύψος σου, τότε ίσως βιώνεις συχνές ορμονικές αλλαγές, που επηρεάζουν πάρα πολύ την περίοδό σου. Αυτό συνεπάγεται απώλεια ωορρηξίας και σε γενικότερη απώλεια της περιόδου. Ένα ραντεβού με το γυναικολόγο σου πρέπει να το κάνεις άμεσα να ξέρεις.

ΛΑΪΦΣΤΑΪΛ

ΟΜΟΡΦΙΑ

NIVEA SUN UV Derma Skin Clear SPF50+: Αντηλιακή προστασία για επιδερμίδες με τάση για ατέλειες!

ΣΤΥΛ

«Stay Authentic»: Η νέα καμπάνια της Kappa για τη σεζόν Άνοιξη-Καλοκαίρι ’24!

ΣΤΥΛ

Pearls & Bubbles: Τα κοσμήματα με τα οποία θα κάνεις serve καθημερινά, αλλά και bridal looks!

ΟΜΟΡΦΙΑ

Glow Expert 4D: Η νέα σειρά του bioten με καινοτομία που παρέχει 4 δράσεις σε 1 επιλογή!

ΣΤΥΛ

Τα adidas Originals γιορτάζουν τρία classic sneakers με την καμπάνια «1000 BACK»!

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

‘Sunshine guilt’: Δεν είσαι ο μόνος που νιώθει ενοχές όταν έξω έχει ήλιο, αλλά θες να σαπίσεις σπίτι!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET