Κάτι που έχουμε κοινό όλοι μας, είναι η αγάπη για τον ύπνο. Από εκεί και πέρα, την εκφράζουμε διαφορετικά. Άλλοι το κάνουν ξαπλώνοντας στο κρεβάτι μπρούμυτα και με ποδαράκι να σχηματίζει κάθετη γωνία (απόλαυση, δε λέω, αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν για προβλήματα στη σπονδυλική στήλη), άλλοι πέφτοντας στην αγκαλιά του Μορφέα οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, και άλλοι συνοδεύοντας τις ιερές αυτές ώρες με ήχους, σαν νανούρισμα.
Επειδή ο ύπνος που κάνουμε αντικατοπτρίζει κατά κάποιον τρόπο τον εσωτερικό μας κόσμο, για εσάς τους τελευταίους μαρτυράει… ✨ψυχικά τραύματα✨.
Είτε επιλέγεις να έχεις ανοιχτή την τηλεόραση ή μια playlist σε χαμηλή ένταση, είτε βάζεις στο YouTube white noise να παίζει, η ουσία είναι ίδια: αδυνατείς να κοιμηθείς στην απόλυτη ησυχία, γιατί κάνει trigger τον φόβο σου για εγκατάλειψη. Από την άλλη, έχοντας έναν φτιαχτό ήχο ως παρέα, «κοροϊδεύεις» τη μοναξιά σου και αισθάνεσαι πιο ασφαλής.
@dlcanxietyworldwide My therapist told me: Not being able to fall asleep without background noise, is extremely common with many mental health issues and is a trauma response to abandonment issues, the noise tricks your brain into thinking you aren’t falling asleep alone! If you can relate to this, maybe this account can help. anxiety #mentalhealth #mentalhealthawareness #anxious #therapy #therapist ♬ original sound – DLCAnxiety
Το παραπάνω φακτ μοιράστηκε ο χρήστης @DCLAnxiety στο TikTok, κάνοντας quote συγκεκριμένα τ@ ψυχολόγο του. Πολλοί έτρεξαν στα σχόλια να επιβεβαιώσουν τα λεγόμενά του, ενώ άλλοι ανακάλυψαν επιτέλους την εξήγηση πίσω από κάτι που κάνουν χρόνια.
Η Juulia Karlstedt, σύμβουλος που ειδικεύεται στο άγχος και την τελειομανία, υποστήριξε κι αυτή τον εν λόγω ισχυρισμό, λέγοντας στο HuffPost ότι:
Τη στιγμή που σταματάει ο αντιπερισπασμός, τα δυσάρεστα συναισθήματα και σκέψεις ανακτούν τη δύναμή τους κι ανθίζουν.
Βέβαια, δεν είναι απαραίτητα ο φόβος για εγκατάλειψη η αιτία που δεν θέλει να κοιμάται κάποιος στην απόλυτη ησυχία. Μπορεί να είναι άλλα προβλήματα τα οποία αρνείσαι να αντιμετωπίσεις και γι΄ αυτό επιλέγεις να απασχολήσεις το μυαλό σου με έναν ήχο, ώσπου να αποκοιμηθείς. Διαφορετικά, overthinking would kick in…
Αυτό εξηγεί σχόλια όπως: «Ως άτομο με θέματα εγκατάλειψης, μισώ τους θορύβους όταν κοιμάμαι, γιατί όταν είχα εγκαταλειφθεί, τρόμαξα και έγινα παρανοϊκ@ και πλέον κάθε θόρυβος με στοιχειώνει». Κάποιος άλλος, πάλι, σχολίασε ότι μεγάλωσε με 6 αδέρφια και το να κοιμάται χωρίς καθόλου φασαρία δεν είναι φυσιολογικό.
Όποιος κι αν είναι ο λόγος, you do you! Αν σε βοηθάει να κοιμάσαι καλύτερα η φασαρία, τότε γιατί όχι;