fbpx

Ξεκίνησες γυμναστήριο; Να τι πρέπει να προσέξεις!


 

Πήρες λοιπόν μια μέρα κι εσύ την απόφαση να γραφτείς γυμναστήριο. Είδες ένα σωρό φίλους και γνωστούς σου που το έκαναν πριν από εσένα, ίσως και μια μικρή κοιλίτσα στον καθρέφτη (που μεταξύ μας ούτε εσύ τη θεωρείς γοητεία) κι έκανες το μεγάλο βήμα. Ε λοιπόν μπράβο σου, πίστεψέ με, το σώμα σου σ’ ευχαριστεί για τη μεγάλη αυτή χάρη και θα στο ανταποδώσει… εν καιρώ!

Πρόσεξες τις δύο λέξεις στο τέλος της προηγούμενης πρότασης; Κράτα τες στο μυαλό σου, γιατί θα χρειαστούν παρακάτω.

Πρώτη μέρα στο νέο αυτό χώρο και είσαι ενθουσιασμένος (υποθέτουμε πως έρχεσαι με τη θέληση σου). Ανυπομονείς να αρχίσεις. Απευθύνεσαι – όπως είναι φυσιολογικό – στον γυμναστή. Σε στέλνει στον διάδρομο για προθέρμανση. Δέκα λεπτά, άντε κανένα τέταρτο, το ‘χεις!

Ύστερα έρχεται η ώρα για τα μηχανήματα και τα βάρη κι εδώ είναι που η φράση που αναφέραμε προηγουμένως μπαίνει στο παιχνίδι.

Όταν ξεκινάς να γυμνάζεσαι, θα πρέπει να έχεις υπομονή. Δεν μπορείς να αποκτήσεις το σώμα εκείνο που θα τρελάνει κόσμο στην παραλία, μέσα σε μια βδομάδα. Το ξέρω ότι κοιτάζεις τους τύπους γύρω σου και λες «αφού μπορούν να σηκώσουν αυτοί τόσα, μπορώ κι εγώ».

Δυστυχώς όμως, δεν μπορείς. Η μετάβαση πρέπει να γίνει σταδιακά από τα λιγότερα κιλά στα περισσότερα, αυξάνοντας τα ανά διαστήματα. Το πόσο γρήγορα κι αν θα φτάσεις να σηκώνεις κι εσύ αυτά που τελικά θες, εξαρτάται από τη σωματική σου διάπλαση και τις προοπτικές που έχεις. Το μόνο που μπορείς να καταφέρεις αν βιαστείς είναι να απογοητευτείς, γιατί δεν θα βλέπεις το επιθυμητό αποτέλεσμα ή ακόμα χειρότερα, να τραυματιστείς.

Το δεύτερο πράγμα που θα πρέπει να προσέξεις, είναι να κρατηθείς μακριά από εκείνα τα περίεργα χαπάκια. Ξέρεις αυτά που κάνουν τους μύες σου να πρήζονται εξωπραγματικά, λες και τους φούσκωσες με αέρα. Μπορεί ίσως να πετύχεις τον στόχο σου να γίνεις κορμάρα, όμως το κόστος για την υγεία σου θα είναι πολλαπλάσιο. Το ξέρεις κι εσύ, το ξέρουμε όλοι μας, γι’ αυτό λοιπόν μην κάνεις το λάθος να σφυρίζεις αδιάφορα.

Εάν θέλεις να χρησιμοποιήσεις κάποια σκευάσματα (κάτι που σ’ αυτή τη φάση τουλάχιστον εγώ δεν θα στο πρότεινα), φρόντισε αυτά να είναι νόμιμα, δοκιμασμένα κι εγκεκριμένα. Απευθύνσου στους ειδικούς και μην ακούς τον φουσκωτό του γυμναστηρίου που σου λέει πως «βρήκε κάτι χάπια που σε κάνουν τούμπανο σε δυο βδομάδες» (και βασικά μην ακούς γενικά τον φουσκωτό που το παίζει φωστήρας). Μια καλή αρχή βέβαια, αν θες τη γνώμη μου, είναι προτού στραφείς σε οποιουδήποτε είδους συμπληρώματα, να βελτιώσεις την ίδια τη διατροφή σου.

Τέλος, να θυμάσαι πως πηγαίνεις στο γυμναστήριο για να ασκηθείς και να βελτιώσεις την εμφάνισή σου στα μέτρα του δυνατού. Δεν χρειάζονται υπερβολές ούτε συγκρίσεις. Δώσε χρόνο στο σώμα σου κι αυτό θα ανταποκριθεί, να είσαι σίγουρος.

Καλή γυμναστική!

 

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET