ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

Κανέλα | Το «μαγικό» μπαχαρικό που κάθε 20χρονος πρέπει να προσθέσει στη διατροφή του!

Κανέλα… Είναι ένα μπαχαρικό που το χρησιμοποιούμε αρκετά στα τρόφιμα ή στα ροφήματα που επιλέγουμε στην καθημερινότητα μας, γιατί προσφέρει μία ιδιαίτερη γεύση και χαρίζει ένα ιδιαίτερο άρωμα κάνοντας το τρόφιμο ή το ρόφημα πιο ελκυστικό. Και ποιος δεν έχει συνδυάσει τον ζεστό του cappuccino, την κλασσική υπέροχη μπουγάτσα ή το ρυζόγαλο με λίγη πασπαλισμένη κανέλα; […]

Default avatar

Guest Author

23 Μαρτίου, 2016

Κανέλα… Είναι ένα μπαχαρικό που το χρησιμοποιούμε αρκετά στα τρόφιμα ή στα ροφήματα που επιλέγουμε στην καθημερινότητα μας, γιατί προσφέρει μία ιδιαίτερη γεύση και χαρίζει ένα ιδιαίτερο άρωμα κάνοντας το τρόφιμο ή το ρόφημα πιο ελκυστικό. Και ποιος δεν έχει συνδυάσει τον ζεστό του cappuccino, την κλασσική υπέροχη μπουγάτσα ή το ρυζόγαλο με λίγη πασπαλισμένη κανέλα;

Ξέρουμε όμως κάθε φορά που επιλέγουμε να βάλουμε αυτό το γευστικό μπαχαρικό στο τρόφιμο μας τι πραγματικά μας προσφέρει, εκτός από την ξεχωριστή γεύση; Ας το μάθουμε, λοιπόν!

Η κανέλα προέρχεται από τα αειθαλές δένδρα Cinamonum Celylanicum και Cinamonum Cassia, τα οποία ευδοκιμούν σε τροπικές περιοχές και πιο συγκεκριμένα στην Κεΰλάνη, την Ινδία και την Κίνα. Έχει ιδιαίτερες θεραπευτικές ιδιότητες και θεωρείται από τα αρχαιότερα θεραπευτικά μέσα του κόσμου, ενώ χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία μεγάλου εύρους παθήσεων.

Κύριο συστατικό της κανέλας είναι η κινναμαλδεύδη, η οποία προκαλεί επίδραση στα αιμοπετάλια, με αποτέλεσμα την πρόληψη από σχηματισμό θρόμβων.

kanella

Η κανέλα γενικότερα έχει ένα μεγάλο φάσμα από ευεργετικές ιδιότητες σε πολλά μέρη του οργανισμού:

 Βοηθάει στον έλεγχο του σακχάρου, δηλαδή καθυστερεί τον χρόνο που χρειάζεται η τροφή να περάσει από το στομάχι με αποτέλεσμα την αργή απορρόφηση των σακχάρων και επίσης βελτιώνει τον γλυκαιμικό έλεγχο, προκαλώντας επίδραση στην ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη.

 Μειώνει τη LDL (κακή)-χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και τη γλυκόζη στους διαβητικούς τύπου 2.

 Έχει αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση, καθώς εμποδίζει την ανάπτυξη ανεπιθύμητων βακτηριδίων.

 Βοηθάει στη δυσπεψία, στην καταπολέμηση της διάρροιας και της πρωινής ναυτίας.

 Έχει θερμαντικές ιδιότητες, καθώς χρησιμοποιείται σε κομπρέσες ανακουφίζοντας από αρθριτικούς πόνους.

 Είναι λιποδιαλυτής, καθώς ερευνητές του Pem State ανέφεραν ότι δίαιτες πλούσιες σε κανέλα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των αρνητικών επιδράσεων του σώματος, όταν καταναλώνονται τρόφιμα υψηλά σε περιεκτικότητα λιπαρών.

 Η μυρωδιά και η γεύση ενεργοποιούν διάφορα κέντρα του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη νοητική λειτουργία.

 Σύμφωνα με την εθνική βιβλιοθήκη της ιατρικής στις ΗΠΑ, θεραπεύει από εμετό, κοινό κρυολόγημα, απώλεια όρεξης και στυτική δυσλειτουργία.

 Είναι πλούσια πηγή μαγγανίου και 2 κουταλιές κανέλας μας δίνουν μικρά ποσά από σίδηρο, ασβέστιο και φυτικές ίνες.

Διαβάζοντας τα παραπάνω το «κιννάμωνον» ή το γλυκό ξύλο – όπως αναφερόταν κι ο φιλόσοφος Θεόφραστος στην κανέλα – αξίζει να το χρησιμοποιούμε πιο συχνά στη μαγειρική μας, αφού μας προσφέρει έναν συνδυασμό από γεύση και ποιότητα στα τρόφιμα μας!!

Θα το σκεφτείτε λοιπόν την επόμενη φορά να προσθέσετε λίγο κανελίτσα παραπάνω;;

 

ΛΑΪΦΣΤΑΪΛ

ΟΜΟΡΦΙΑ

Τα Kylie Cosmetics έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ουρλιάζουμε από χαρά!

HAPPY BODY

Πεζοπορία για αρχάριους: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις αν κανονίζεις για πρώτη φορά!

ΣΤΥΛ

Ρούχα που υπάρχουν x1000 στην ντουλάπα σου γιατί… έτσι!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET