fbpx

7 ιδέες για πεντανόστιμο και υγιεινό πρωινό με πρωταγωνιστή το αυγό!


Η αλήθεια είναι πως το πρωινό μας ως φοιτητές περιορίζεται σε πολύ συγκεκριμένα πράγματα: γάλα και δημητριακά. Καθώς επίσης, αέρα κοπανιστό αφού πολλές φορές φεύγουμε από το σπίτι με άδειο στομάχι. Ωστόσο, καταλαβαίνουμε όλοι πως δεν πρόκειται για την καλύτερη επιλογή. Κι αν λάβουμε υπόψιν μας ότι μιλάμε για το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, τότε το κακό είναι διπλό. Πρέπει λοιπόν να αρχίσουμε να δίνουμε μεγαλύτερη βάση στο πρωινό μας και να το εμπλουτίσουμε με θρεπτικές τροφές, γι’ αυτό σου έχω την πιο απλή, νόστιμη και υγιεινή επιλογή: το αυγό. Πλούσιο σε πρωτεΐνη και πολλές βιταμίνες, θα σου δώσει τη ενέργεια που χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις τη μέρα σου.

Κι από τη στιγμή που μας χρεώνουν ότι ούτε ένα αυγό δεν μπορούμε να βράσουμε, είναι ευκαιρία να τους αποδείξουμε πως όχι μόνο ξέρουμε να το φτιάχνουμε βραστό, αλλά και να το κάνουμε ομελέτα, ποσέ, να το ψήνουμε και γενικότερα ότι είμαστε egg experts το λιγότερο! 

Ναι, δε δηλώνουμε φαν του πρωινού, αλλά πίστεψέ με, οι παρακάτω συνταγές θα σου αλλάξουν γνώμη και θα σου μάθουν να τρως σωστά. Το καλύτερο; Δε χρειάζεται να έχεις ιδιαίτερα μαγειρικά skills για να τις φτιάξεις!

Γι’ αυτό προετοιμάσου και πάμε να δούμε μαζί 7 λαχταριστές συνταγές για πρωινό με πρωταγωνιστή το θρεπτικό αυγό!

Βραστό αυγό

Αναμνήσεις hit hard, με τη μαμά μου να με κυνηγάει στο σπίτι για να το φάω όταν ήμουν μικρή κι εγώ να αρνούμαι πεισματικά! Κάτι παραπάνω ήξερε όμως, καθώς είναι το τέλειο ξεκίνημα για την ημέρα. Απλό και πλήρες! Πολλές φορές βέβαια, δε μας βγαίνει ακριβώς όπως το θέλουμε, γι’ αυτό πάμε να δούμε πώς να το τελειοποιήσεις.

Τοποθέτησε τα αυγά σε μια μικρή κατσαρόλα (ή ένα μεγάλο μπρίκι) και γέμισε με νερό, ώστε να τα καλύπτει εντελώς. Μόλις βράσει το νερό, περίμενε για ένα λεπτό και απομάκρυνε από τη φωτιά. Ανάλογα την υφή που θες, άφησέ τα από 4 έως 12 λεπτά (τσέκαρε την παρακάτω φωτό-οδηγό για να καταλάβεις). Όταν είναι η ώρα τους, βάλτα σε ένα μπολ με κρύο νερό και μόλις κρυώσουν λίγο, ξεφλούδισέ τα με προσοχή. Στη συνέχεια μπορείς να κάνεις ό,τι θες με αυτά, όπως για παράδειγμα να ετοιμάσεις ένα σάντουιτς με αυγό, αβοκάντο, γαλοπούλα και τυρί. Ειδικά αν είναι μελάτο, τότε με μπουκίτσες ψωμί η φάση γίνεται πολύ μιαμ.

Κι ο οδηγός που χρειαζόσουν για να φτιάξεις τον αγαπημένο σου τύπο βραστού αυγού!

Scrambled eggs 

Τα γνωστά στραπατσαρισμένα αυγά δε χρειάζονται κάποια ιδιαίτερη τεχνική για να τα πετύχεις. Ετοιμάσου για τίμιο brunch στο σπίτι.

Σε ένα μπολ σπάσε 2 αυγά, ρίξε αλάτι και χτύπησέ τα ελαφρώς. Παράλληλα πρόσθεσε λίγο βούτυρο στο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και μόλις λιώσει, ρίξε το μείγμα αυγού.

Όλο το μυστικό είναι στο ανακάτεμα. Με μία ξύλινη κουτάλα ή μαρίζ, ξεκίνα να ανακατεύεις μέχρι να αρχίσει να σχηματίζει μικρά κομματάκια καθώς ψήνεται. Αφαιρείς από τη φωτιά και συνεχίζεις να ανακατεύεις μέχρι να αφρατέψει. Στη συνέχεια το βάζεις πάλι στο μάτι και ρίχνεις λίγη κρέμα γάλακτος για να έχουν υγρασία. Ανακατεύεις μέχρι το μείγμα να απορροφήσει την κρέμα γάλακτος και τα βγάζεις από τη φωτιά. Προσοχή, να μην παραψηθούν, θέλουμε να μοιάζουν λίγο άψητα.

Για σερβίρισμα, βάλε τα scrambled eggs σου πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί, ρίξε λίγο πιπέρι για να κάνεις spice up τη γεύση και τοποθέτησε και λίγη ρόκα δίπλα. Έτοιμο! 

French toast omelette sandwich

Πάμε σε κάτι πιο προχωρημένο τώρα, αλλά καθόλου δύσκολο. French toast σάντουιτς ομελέτα. Πολλές πληροφορίες, το ξέρω.

Σε ένα μπολ σπάσε 2-3 αυγά, ρίξε λίγο αλάτι και πιπέρι και στη συνέχεια χτύπησέ τα. Βάλε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίξε λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο μέχρι να λιώσει. Στη συνέχεια, πρόσθεσε το μείγμα. Έπειτα, βούτηξε 2 φέτες ψωμί τοστ κι από τις δύο πλευρές στο μείγμα αυγού. Ψήσε για 2 λεπτά από τη μία πλευρά και αναποδογύρισε με δύο σπάτουλες. Δίπλωσε τις άκρες της ομελέτας στο κέντρο. Έπειτα βάλε ζαμπόν και τυρί πάνω στη μια φέτα ψωμιού – προτείνω cheddar – και δίπλωσε με την άλλη φέτα. Έτοιμο το ομελετοσάντουιτς σου!

Ποσέ αυγό 

Προσωπικά αγαπημένη μέθοδος, όχι μόνο για τη γεύση αλλά για το πόσο διασκεδαστική είναι η παρασκευή – αν σου πετύχει. Με κρεμώδεις κρόκους και σφιχτά ασπράδια, τα αυγά ποσέ είναι πρωινό από μόνα τους.

Για να τα φτιάξεις λοιπόν, πρέπει να βάλεις αρκετό νερό σε μια κατσαρόλα και να το αφήσεις να σιγοβράσει. Σπας το αυγό σου σε λεπτό κόσκινο, το στροβιλίζεις και αφαιρείς αυτό το υγρό ασπράδι αυγού. Αφού το νερό βράσει, χαμηλώνεις τη θερμοκρασία, ώστε να υπάρχουν φουσκάλες στον πάτο της κατσαρόλας αλλά όχι πάνω στην επιφάνεια. Αντί για αλάτι, ρίχνεις μια κουταλιά της σούπας ξύδι στο νερό και ανακατεύεις. Αυτό θα δώσει πιο καλό σχήμα στο αυγό σου. Ανακατεύεις το νερό ώστε να κάνει μια μικρή «ρουφήχτρα» και τότε είναι η κατάλληλη στιγμή να ρίξεις το αυγό σου. Άφησέ το για 3 λεπτά και με μια κουτάλα με τρύπες βγάλτο από το νερό και άφησέ το να στραγγίξει. Το υπέροχο αυγό ποσέ σου είναι έτοιμο. Για σερβίρισμα μπορείς να το βάλεις πάνω από μερικές φέτες ψωμί και να ρίξεις αλάτι και πιπέρι. Κανόνισε να βγάλεις βίντεο μόλις το κόβεις στη μέση. 🤤

Ρολάκια ομελέτας

Τρελαινόμαστε ούτως ή άλλως για ομελέτα, αλλά ας την κάνουμε λίγο πιο fun! Κλασσικά, σπάσε σε ένα μπολ 2-3 αυγά, ρίξε λίγο αλάτι και πιπέρι και χτύπα το. Κόψε τα υλικά που θέλεις να έχει η ομελέτα σου μέσα (όπως καρότο, κρεμμύδι, μπέικον, πιπεριά) σε μικρά κυβάκια. Ρίξε και αυτά στο μείγμα και ανακάτεψε. Βάλε λίγο λάδι στο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και τοποθέτησε το ¼ του μείγματος – θα κάνουμε πολλά ρολά. Μαγείρεψε για 1-2 λεπτά και απαλά κάν’ το ρολάκι. Επανέλαβε τη διαδικασία μέχρι να σου τελειώσει το μείγμα. Για σερβίρισμα, κόψε τα ρολά σε μπουκίτσες και έτοιμο!

Πρωινό «μπουρίτο»

Άλλη μια συνταγή που όταν δοκιμάσεις, θα την κάνεις ξανά και ξανά. Εδώ θα χρειαστείς μια τορτίγια και τα υλικά που θέλεις να έχει μέσα η ομελέτα-μπουρίτο σου.

Σε ένα μπολ λοιπόν, σπας 2 αυγά, αλατοπιπερώνεις και χτυπάς καλά το μείγμα. Παράλληλα ζεσταίνεις σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά λίγο λάδι και στη συνέχεια ρίχνεις τα αυγά. Όσο ψήνεται το μείγμα, τοποθέτησε σιγά σιγά τα υπόλοιπα υλικά σου. Βάλε σπανάκι, ζαμπόν, τυρί και κομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι. Ύστερα, κάλυψε τα υλικά με μια τορτίγια και μαγείρεψε για 1-2 λεπτά. Αναποδογύρισέ το και μαγείρεψε για 1 λεπτό ακόμα. Μόλις είναι έτοιμο, άφησέ το λίγο να κρυώσει, δίπλωσε και ορίστε το egg burrito σου!

Egg in a hole

Δε θα σου πάρει πάνω από 5 λεπτά, σ’ το ορκίζομαι! Η επόμενη συνταγή θα κάνει το πρωινό σου πραγματικά διασκεδαστικό!

Έχουμε και λέμε: Πάρε μία φέτα ψωμί του τοστ και μ’ ένα κουπ πατ ή ένα ποτήρι, κάνε μία τρύπα στη μέση. Παράλληλα βάλε λίγο βούτυρο σε ένα τηγάνι σου κι άστο να λιώσει σε μέτρια φωτιά. Στη συνέχεια, βάλε τη φέτα ψωμί κι άσε τη μία πλευρά να ψηθεί. Έπειτα, αναποδογύρισε και ρίξε προσεκτικά το αυγό στην τρύπα. Όταν είναι έτοιμο, αλατοπιπερώνεις και… απολαμβάνεις!

Ελπίζω να σου έδωσα αρκετό egg breakfast inspo κι από αύριο κιόλας να κάνεις την αρχή.

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET