ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Είδαμε τις τιμές των ενοικίων στις φοιτητουπόλεις της Ελλάδας και… καλή τύχη παιδιά!

Αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οι περισσότερες οικογένειες των φοιτητών, παρακαλούν να «πιάσουν» σχολές κοντά στο... πατρικό.

Neopolis Team

21 Αυγούστου, 2019

Όπως σας έχουμε ενημερώσει από χθες Τρίτη, η ανακοίνωση των βάσεων 2019 είναι προ των πυλών. Στο Υπουργείο Παιδείας άλλωστε, ρυθμίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες ούτως ώστε να είναι έτοιμοι μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Ως πιθανότερες ημερομηνίες μάλιστα, φαντάζουν οι 26 – 27 Αυγούστου, γεγονός που κάνει τους χιλιάδες υποψηφίους ανά την Ελλάδα να βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα.

Άγχος το οποίο δεν αφορά μονάχα τις βάσεις και τη σχολή που θα «πιάσουν» οι μελλοντικοί σπουδαστές, αλλά και την εύρεση της κατοικίας που θα στεγάσει τα φοιτητικά χρόνια που έρχονται. Το 2019 όμως, η εύρεση φοιτητικού σπιτιού αποδεικνύεται γρίφος για πολύ δυνατούς λύτες. Το Airbnb βλέπετε, έχει αλλάξει για τα καλά το περιβάλλον ενοικίασης διαμερισμάτων και μεγάλοι χαμένοι είναι οι… φοιτητές.

Περιοχές στην Αθήνα όπως Ζωγράφου, Ιλίσια και Γουδί (ΕΚΠΑ – ΕΜΠ), Κουκάκι, Παγκράτι και Νέα Σμύρνη (Πάντειος) αλλά και Κυψέλη – Εξάρχεια (ΟΠΑ – Νομική), παρουσιάζουν ταυτόχρονα ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση σε πλατφόρμες ενοικίασης τουριστών. Συνεπώς, οι φοιτητές θα κληθούν να πληρώσουν μια υπεραξία που εκτοξεύει τα μισθώματα σε επίπεδα που δεν έφταναν σε καμία περίπτωση κατά το παρελθόν.

Έναν πίνακα που αποτυπώνει ακριβώς τα παραπάνω, δημοσιεύει το Έθνος της Κυριακής, κάνοντας πλήρως κατανοητό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές που θα περάσουν σε κάποιο από τα Πανεπιστήμια της πρωτεύουσας:

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, αντίστοιχη εικόνα επικρατεί και στις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας, που φιλοξενούν χιλιάδες φοιτητές ετησίως.

Θεσσαλονίκη

Το τελευταίο έτος παρατηρούμε μια άτυπη εσωτερική μετακίνηση των ιδιοκτητών από τα βόρεια προάστια (Πανόραμα, Ωραιόκαστρο κλπ.) στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης και στην παραλία. Και αυτό επειδή στις συνοικίες αυτές υπάρχουν σπίτια 200-300 τ.μ., που συνο­δεύονται με μεγάλο κόστος συντήρησης και φυσικά κόστος μετακίνησης. Έτσι επιλέγουν την ενοικίαση αυτών των σπιτιών, ενώ στο κέντρο της πόλης το φαινόμενο Airbnb αποτελεί μόνιμη επωδό. Αυτή είναι η αιτία που τα διαθέ­σιμα προς ενοικίαση σπίτια στη Θεσσα­λονίκη έχουν υποχωρήσει σημαντικά σε σχέση με πέρυσι. Οι Σαράντα Εκκλησιές, η Αγία Σοφίας, η Αριστοτέλους, η Καμάρα και η Προξένου Κορομηλά ανήκουν στις περιοχές οι οποί­ες προσελκύουν το ενδιαφέρον των φοιτητών, όπου, βέβαια, τα διαθέσιμα ακίνη­τα που πληρούν τις προδιαγραφές είναι λιγοστά.

Η Τριανδρία και η Άνω Πόλη αποτε­λούν τις συνοικίες που επιλέγουν οι φοιτητές, οι οποίοι δεν κατάφεραν να βρουν σπίτι σε μία από τις προαναφερθείσες περιοχές. Στην Άνω και την Κάτω Τούμπα, που αποτελούν την ανατολική πλευρά της πό­λης, η ζήτηση είναι υψηλή, ενώ η μείωση των διαθέσιμων προς μίσθωση ακινήτων κυμαίνεται στο 20%. Τα ενοίκια παραμένουν σταθερά σε σχέ­ση με το 2018. Μικρή αύξηση της τάξης του 5% παρατηρείται στις κατώτατες τιμές και ως επί το πλείστον για γκαρσονιέρες.

Πάτρα – Τρίπολη

Με δεδομένη τη μείωση του αριθμού των εισακτέων, ο αριθμός των φοιτητών που θα εγκατασταθεί φέτος στις πρωτεύουσες των Νομών Αχαΐας και Αρκαδίας θα είναι μικρότερος και συνεπώς η προσφορά σπιτιών θα είναι μεγαλύτερη. Στην Πάτρα κατά το παρελθόν είχαν πραγματοποιηθεί σημαντικές επενδύσεις σε φοιτητική κατοικία κοντά στα ακαδη­μαϊκά ιδρύματα, θα λέγαμε, ωστόσο, ότι οι πρωτο­ετείς φοιτητές επιλέγουν σπίτια με γειτνί­αση με τις σχολές, αλλά όχι στο κέντρο των Πατρών. Παρατηρείται, όμως, το φαινόμε­νο οι δευτεροετείς φοιτητές να μετακομίζουν στο κέντρο της πόλης. Εν γένει τα ενοίκια των φοιτητικών κατοικιών παρουσιάζουν μια μείωση ακόμη και 20% σχεδόν σε όλες τις φοιτητικές περιοχές.

Ρόδος

Ιδιαίτερα δύσκολη αναμένεται η αναζή­τηση στέγης για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς στο Νησί των Ιπποτών οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι κυρίαρχες, τουλάχιστον κατά την τελευταία τριετία. Φέτος, κατά τον κ. Μπάκα, τα διαθέσιμα για συμβατική ενοικίαση σπίτια έχουν μειωθεί κατά 50%, ενώ οι τιμές αυξάνονται σε ποσοστό ακόμη και 50% συγκριτικά με πέρυσι. Ενδεικτικά, για μια γκαρσονιέρα το μηνιαίο μίσθωμα ξεκινά από 310 ευρώ και αγγίζει ακόμη και τα 380 ευρώ.

Κομοτηνή

Η μεγαλύτερη ζήτηση επικεντρώνεται γύ­ρω από την κεντρική πλατεία και σε απόσταση έως 300-400 μέτρα. Την τελευταία πενταετία στην Κομοτηνή έχουν προστεθεί στα προς ενοικίαση ακίνητα 30 διαμε­ρίσματα, ενώ δεν παρατηρείται σημαντική μεταβολή στη διαθεσιμότητα των προς ενοικίαση ακινήτων σε σχέση με το 2018. Εξάλλου, οι τιμές παραμένουν σταθερές, με μικρές μειώσεις στην ανώτερη τιμή στα δυάρια σε σχέση με πέρυσι.

Κρήτη

Στον περιζήτητο τουριστικό προορισμό των Χανίων οι φοιτητές θα δυσκολευτούν να βρουν σπίτι. Η Νέα Χώρα και η Παλαιά Πόλη συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη ζήτηση, με τις τιμές, λόγω βραχυχρόνιας μίσθωσης, να έχουν αυξηθεί, σε σχέση με το 2017, ακόμη και 100%! Το μηνιαίο μίσθωμα για ισόγειο διαμέρισμα διαμορφώνεται σε 300-350 ευρώ για ενοικίαση διάρκειας 10 μηνών, ενώ ένα δυάρι ενοικι­άζεται από 420 έως 450 ευρώ. Στο Ρέθυμνο η προσφορά είναι μικρή και αντιστρόφως ανάλογη στο κέντρο της πόλης και στην ευρύτερη περιοχή του Γάλλου, όπου βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Ως αποτέλεσμα, μία από τις πρακτικές που υιοθετούν οι φοιτητές αφορά τη συγκατοίκηση, ακόμη και περισσότερων των δύο ατόμων, σε μεγαλύτερα σπίτια. Με άλλα λόγια ο «πονοκέφαλος» σχετίζεται με την έλλειψη προσφοράς και όχι με το ύφος των ενοικίων, που ανέρχεται σε 190-350 ευρώ, από 180 έως 310 ευρώ το 2018. Στα δυάρια το ενοίκιο κυμαίνεται από 350 έως 450 ευρώ, με το αντίστοιχο εύρος να είναι 260-350 ευρώ για το 2018. Εύλογα, όπως εξηγεί ο κύριος Μπάκας, όσο πιο μακριά είναι το ακίνητο από την Πανεπιστημιούπολη και το κέντρο τόσο το ενοίκιο μειώνεται, αλλά σε αυτήν την περίπτωση ανακύπτει το ζήτημα της μετακίνησης από και προς το Πανεπιστήμιο.

Στο Ηράκλειο τα ενοίκια αυξάνονται ακόμη και κατά 35% και ξεκινούν από 380 και 400 ευρώ για γκαρσονιέρα και δυάρι, αντίστοιχα, όταν το 2018 οι αντίστοιχες μισθωτικές αξίες ήταν 200-280 ευρώ και 300-320 ευρώ. Ο Κάτω Πόρος, η Αλικαρνασσός, τα Καμίνια και η Λεωφόρος 62 Μαρτύρων είναι περιοχές που απέχουν από το κέντρο, αλλά διαθέτουν καλή συγκοινωνιακή πρό­σβαση, αποτελώντας προσιτές επιλογές. «Τη φετινή χρονιά θα δούμε και στο Ρέθυ­μνο να κερδίζει έδαφος η συγκατοίκηση» σημειώνει ο κ. Μπάκας.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Coffee Island: Στηρίζοντας τη φοιτητική κοινότητα του Παν/μίου Πατρών, προχωρά σε μια σημαντική δωρεά!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Νομική ΕΚΠΑ: Πήρε όλα τα βραβεία σπίτι της η ομάδα που συμμετέχει σε διεθνή διαγωνισμό δίκης!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Εγκρίθηκε η πρώτη Ιατρική Σχολή μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Μπρόκολο με ψαλίδα έδωσε να δοκιμάσει σε φοιτητή η λέσχη, δεν πήρε θετικό feedback!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Κερασμένη… βίδα στη σαλάτα του βρήκε φοιτητής από τη Λέσχη του Πολυτεχνείου Κρήτης!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Το Πανεπιστήμιο Ζυρίχης αποσύρεται από διεθνείς κατατάξεις: «Πιέζουν για άχρηστες έρευνες»!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET