fbpx

Είναι πραγματικό «έγκλημα» να μην κάνεις αυτές τις ιατρικές εξετάσεις στα 20 σου!


Ποια ήταν η τελευταία φορά που πήγες στο γιατρό να κάνεις εξετάσεις; Μαντεύω πως ούτε που θυμάσαι! Μπορεί να σκέφτεσαι πως είσαι νέoς/α ακόμα για τέτοιες έγνοιες, ωστόσο είναι πολύ λάθος να μην ασχολείσαι καθόλου με την υγεία σου. Και δε χρειάζεται να τσακώνεσαι με τη μαμά σου κάθε φορά που επιχειρεί να σε πείσει να το κάνεις, το καλό σου θέλει η γυναίκα.

Άλλωστε μιλάμε για προληπτικές εξετάσεις, κανείς δε σου είπε πως έχεις κάτι σοβαρό. Όσο πιο συνεπής είσαι σ’ αυτές τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες να αποφύγεις όποιο κακό. Και προς Θεού! Δεν εννοώ να βρίσκεσαι κάθε τρεις και λίγο σε κάποιο ιατρείο. Συνεπής είπα, όχι καθημερινός ασθενής.

Μιας και κατάλαβες λοιπόν τη σημασία της επίσκεψής σου στο γιατρό, πάρε ένα τηλεφωνάκι τους παρακάτω και κλείσε ραντεβού:

#1 Οφθαλμολογικός έλεγχος

Είσαι τόσες ώρες μπροστά από μία οθόνη και κουράζεις απίστευτα τα μάτια σου. Σε πιάνουν συχνά πονοκέφαλοι και πόνοι πάνω από τα μάτια. Αυτό είναι ξεκάθαρο σημάδι πως πρέπει να επισκεφτείς έναν οφθαλμίατρο. Μπορεί να έχεις μυωπία, υπερμετρωπία ή αστιγματισμό! Όσο το αφήνεις αυτό, αυξάνεται και δημιουργεί περισσότερα προβλήματα στην καθημερινότητά σου. Και δε χρειάζεται να πηγαίνεις συχνά, μια φορά το χρόνο αρκεί.

#2 Γυναικολογικές εξετάσεις

Αν είσαι γυναίκα, πρέπει να γνωρίζεις ότι η επίσκεψη στο γυναικολόγο μία φορά το χρόνο επιβάλλεται! Οφείλεις να αγαπάς και να προσέχεις τον εαυτό σου. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να το αποδείξεις, από το είσαι συνεπής κάθε χρόνο στο ραντεβού σου για το τεστ ΠΑΠ, τον υπέρηχο ωοθηκών και τον έλεγχο του μαστού.

#3 Γενικές αίματος και ούρων

Μην αμελήσεις για κανένα λόγο τις εξετάσεις αίματος και ούρων. Οι πρώτες πρέπει να συμπεριλαμβάνουν έλεγχο για: λιπίδια (χοληστερίνη, τριγλυκερίδια), σάκχαρο, ουρία, κρεατινίνη, ουρικό οξύ, χολερυθρίνη, τρανσαμινάσες, CRP. Ακόμη, η γενική ούρων θα πρέπει να εμπεριέχει έλεγχο για: συστατικά των ούρων, μικροσκοπικά ευρήματα και τους γενικούς χαρακτήρες των ούρων.

#4 Έλεγχος για ΣΜΝ

Δεν έχει καμία σχέση το αν έχεις κάποια μακροχρόνια σχέση ή κάνεις one night stand. Ο έλεγχος για ΣΜΝ είναι απαραίτητος και σώζει ζωές! Πόσοι έχουν ανακαλύψει πως έχουν κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα μετά από καιρό; Τα πιο διαδεδομένα ΣΜΝ είναι: τα χλαμύδια, η ηπατίδιδα Β και C, ο ιός HIV, η γονόρροια, η σύφιλη, ο έρπης και στις γυναίκες η βακτηριακή κολπίτιδα.

#5 Οδοντιατρικός έλεγχος

Καταλαβαίνω πως ο οδοντίατρος είναι ο χειρότερος εφιάλτης σου (κι εμένα το ίδιο), αλλά δε θέλεις να έχεις ένα λαμπερό κι υγιές χαμόγελο; Αν η απάντηση είναι ναι, τότε φρόντισε να πηγαίνεις για καθαρισμό ανελλιπώς κάθε έξι μήνες, τον οποίο θα συνδυάζεις μ’ έναν γενικό έλεγχο, μην τυχόν χρειαστείς κάποιο σφράγισμα ή απονεύρωση. Και μην ξεχνάς και τους φρονιμίτες! Δε διανοείσαι τι μπορεί να σου συμβεί αν αφήσεις το φρονιμίτη να πάθει φλεγμονή…

#6 Καρδιολογικός έλεγχος

Οι περισσότεροι 20χρονοι αμελούν την επίσκεψη στον καρδιολόγο, διότι πιστεύουν πως πρόκειται για κάτι που αφορά μεγαλύτερες ηλικίες. Ποτέ δεν μπορείς να είσαι εντελώς σίγουρος και το προλαμβάνειν είναι αφενός καλύτερο του θεραπεύειν. Δε σου λέω να φτάσεις στα άκρα και να κάνεις διεξοδικές εξετάσεις, αλλά ένα υπερηχογράφημα και ένα καρδιογράφημα χρειάζονται, ειδικά αν αθλείσαι!


Ακόμα το σκέφτεσαι;

Οι παραπάνω επισκέψεις δε θα σου πάρουν πολύ χρόνο, αν αναλογιστείς ότι οι περισσότερες από αυτές δε χρειάζονται να γίνουν παραπάνω από μία φορά το χρόνο. Οκ ξέρω, είσαι πολύ νέος/α για να τρέχεις από τώρα στους γιατρούς, αλλά όπως προείπα δε μιλάω για υπερβολές, αλλά για λογικά πράγματα.

#ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΥ

#BEST OF INTERNET

#BEST OF INTERNET