ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

Οι ιατρικές εξετάσεις που δεν πρέπει να αμελείς στα 20 σου!

Το ότι είσαι πολύ νέος/α ακόμα δεν παίζει κανένα ρόλο.

Κλεοπάτρα Μπράιτ

7 Απριλίου, 2018

Ποια ήταν η τελευταία φορά που πήγες στο γιατρό να κάνεις εξετάσεις; Μαντεύω πως ούτε που θυμάσαι! Μπορεί να σκέφτεσαι πως είσαι νέ@ ακόμα για τέτοιες έγνοιες, ωστόσο είναι πολύ λάθος να μην ασχολείσαι καθόλου με την υγεία σου. Και δε χρειάζεται να τσακώνεσαι με τη μαμά σου κάθε φορά που επιχειρεί να σε πείσει να το κάνεις, το καλό σου θέλει.

Άλλωστε μιλάμε για προληπτικές εξετάσεις, κανείς δε σου είπε πως έχεις κάτι σοβαρό. Όσο πιο συνεπής είσαι σ’ αυτές τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες να αποφύγεις όποιο κακό. Και προς Θεού! Δεν εννοώ να βρίσκεσαι κάθε τρεις και λίγο σε κάποιο ιατρείο. Συνεπής είπα, όχι καθημερινός ασθενής.

Μιας και κατάλαβες λοιπόν τη σημασία της επίσκεψής σου στο γιατρό, πάρε ένα τηλεφωνάκι τους παρακάτω και κλείσε ραντεβού:

Οφθαλμολογικός έλεγχος

Είσαι τόσες ώρες μπροστά από μία οθόνη και κουράζεις απίστευτα τα μάτια σου. Σε πιάνουν συχνά πονοκέφαλοι και πόνοι πάνω από τα μάτια. Αυτό είναι ξεκάθαρο σημάδι πως πρέπει να επισκεφτείς έναν οφθαλμίατρο. Μπορεί να έχεις μυωπία, υπερμετρωπία ή αστιγματισμό! Όσο το αφήνεις αυτό, αυξάνεται και δημιουργεί περισσότερα προβλήματα στην καθημερινότητά σου. Και δε χρειάζεται να πηγαίνεις συχνά, μια φορά το χρόνο αρκεί.

Γυναικολογικές εξετάσεις

Η επίσκεψη στο γυναικολόγο μία φορά το χρόνο επιβάλλεται! Οφείλεις να αγαπάς και να προσέχεις τον εαυτό σου. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να το αποδείξεις, από το να είσαι συνεπής κάθε χρόνο στο ραντεβού σου για το τεστ ΠΑΠ, τον υπέρηχο ωοθηκών και τον έλεγχο του μαστού.

Γενικές αίματος και ούρων

Μην αμελήσεις για κανένα λόγο τις εξετάσεις αίματος και ούρων. Οι πρώτες πρέπει να συμπεριλαμβάνουν έλεγχο για: λιπίδια (χοληστερίνη, τριγλυκερίδια), σάκχαρο, ουρία, κρεατινίνη, ουρικό οξύ, χολερυθρίνη, τρανσαμινάσες, CRP. Ακόμη, η γενική ούρων θα πρέπει να εμπεριέχει έλεγχο για: συστατικά των ούρων, μικροσκοπικά ευρήματα και τους γενικούς χαρακτήρες των ούρων.

Έλεγχος για ΣΜΝ

Δεν έχει καμία σχέση το αν έχεις κάποια μακροχρόνια σχέση ή κάνεις ons. Ο έλεγχος για ΣΜΝ είναι απαραίτητος και σώζει ζωές! Πόσοι έχουν ανακαλύψει πως έχουν κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα μετά από καιρό; Τα πιο διαδεδομένα ΣΜΝ είναι: τα χλαμύδια, η ηπατίδιδα Β και C, ο ιός HIV, η γονόρροια, η σύφιλη, ο έρπης και στις γυναίκες η βακτηριακή κολπίτιδα.

Οδοντιατρικός έλεγχος

Καταλαβαίνω πως ο οδοντίατρος είναι ο χειρότερος εφιάλτης σου (κι εμένα το ίδιο), αλλά δε θέλεις να έχεις ένα λαμπερό κι υγιές χαμόγελο; Αν η απάντηση είναι ναι, τότε φρόντισε να πηγαίνεις για καθαρισμό ανελλιπώς κάθε έξι μήνες, τον οποίο θα συνδυάζεις μ’ έναν γενικό έλεγχο, μην τυχόν χρειαστείς κάποιο σφράγισμα ή απονεύρωση. Και μην ξεχνάς και τους φρονιμίτες! Δε διανοείσαι τι μπορεί να σου συμβεί αν αφήσεις το φρονιμίτη να πάθει φλεγμονή…

Καρδιολογικός έλεγχος

Οι περισσότεροι 20χρονοι αμελούν την επίσκεψη στον καρδιολόγο, διότι πιστεύουν πως πρόκειται για κάτι που αφορά μεγαλύτερες ηλικίες. Ποτέ δεν μπορείς να είσαι εντελώς σίγουρος και το προλαμβάνειν είναι αφενός καλύτερο του θεραπεύειν. Δε σου λέω να φτάσεις στα άκρα και να κάνεις διεξοδικές εξετάσεις, αλλά ένα υπερηχογράφημα και ένα καρδιογράφημα χρειάζονται, ειδικά αν αθλείσαι!

Ακόμα το σκέφτεσαι;

Οκ ξέρω, είσαι πολύ νέος/α για να τρέχεις από τώρα στους γιατρούς, αλλά όπως προείπα δε μιλάω για υπερβολές, αλλά για λογικά πράγματα.

ΛΑΪΦΣΤΑΪΛ

ΣΤΥΛ

Pearls & Bubbles: Τα κοσμήματα με τα οποία θα κάνεις serve καθημερινά, αλλά και bridal looks!

ΟΜΟΡΦΙΑ

Glow Expert 4D: Η νέα σειρά του bioten με καινοτομία που παρέχει 4 δράσεις σε 1 επιλογή!

ΣΤΥΛ

Τα adidas Originals γιορτάζουν τρία classic sneakers με την καμπάνια «1000 BACK»!

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

‘Sunshine guilt’: Δεν είσαι ο μόνος που νιώθει ενοχές όταν έξω έχει ήλιο, αλλά θες να σαπίσεις σπίτι!

ΣΤΥΛ

Basic κομμάτια που αξίζει να επενδύσεις για την ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET