ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

Η Ισπανία μόλις έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη με νόμο για την άδεια περιόδου!

Εμείς έχουμε δρόμο μπροστά μας...

Neopolis Team

17 Φεβρουαρίου, 2023

Πάει ένας χρόνος σχεδόν απ’ όταν ακούσαμε ότι η Ισπανία φέρνει τις άδειες περιόδου και νιώσαμε το τσίμπημα ζήλιας. Φαντάζεσαι να μην είσαι αναγκασμένη να δουλεύεις όταν πεθαίνεις από τις κράμπες; 

Πλέον είναι επίσημο και με τη βούλα, αφού ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε και είναι έτοιμος να εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ευρώπη!

Ναι, αλλά…

I hate to be this guy, και βασικά δεν είμαι, αφού το θέμα για τις επιπτώσεις αυτού του μέτρου έχει θιχτεί από διάφορους στη χώρα της Μεσογείου.

Ενώ το περιεχόμενό του βγάζει απόλυτο νόημα και θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένο παντού, ενέχει κινδύνους. Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν ούτως ή άλλως έναν «ρατσισμό» στις προσλήψεις – ειδικά όταν βρίσκονται σε… γόνιμες ηλικίες – και υπάρχουν φόβοι ότι με τη συγκεκριμένη κίνηση το φαινόμενο θα αυξηθεί.

Είναι από αυτές τις σκέψεις που κάνεις όταν βλέπεις τα πράγματα λίγο πιο καθαρά, αφού καταλαγιάσει ο ενθουσιασμός. Ναι μεν ζηλεύουμε πολύ, από την άλλη όμως ξέρουμε ότι ο κόσμος έξω δε μας κοιτάει με την καρδιά του προφανώς, αλλά με το συμφέρον του. Και ειδικά στην Ελλάδα, κάτι μου λέει πως θα καταλήγαμε απλά να εγγυόμαστε στους εργοδότες ότι δε θα ζητήσουμε αυτές τις άδειες…

Την ίδια ανησυχία φαίνεται πως έχει και το συνδικάτο UGT, ένα από τα δύο μεγαλύτερα στη χώρα, το οποίο εκφράζει το φόβο του ότι ο νόμος μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην πρόσληψη γυναικών εκ μέρους εργοδοτών που θέλουν να αποφύγουν αυτές τις απουσίες.

Στην ίδια γραμμή τάσσεται και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, μιλώντας για κίνδυνο «περιθωριοποίησης» και «στιγματισμού», καθώς και για ενδεχόμενες «αρνητικές συνέπειες στην αγορά εργασίας» για τις γυναίκες.

Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση της Ισπανίας πανηγυρίζει και μιλάει για μια μικρή νίκη των γυναικών. Ας ελπίσουμε να αποδειχθεί όντως τέτοια και στο μέλλον η απόφαση αυτή να υιοθετηθεί (με τις σωστές προδιαγραφές) κι από άλλες χώρες της Ευρώπης.

Η αρχή έγινε στην Ισπανία χθες, αφού όσο εμείς τσικνίζαμε, οι βουλευτές ενέκριναν με 185 ψήφους υπέρ και 154 κατά το νόμο για την άδεια περιόδου, με την υπουργό Ισότητας, Irene Montero, να κάνει λόγο στο Twitter για μια «ιστορική μέρα.

Σύμφωνα με τον νόμο «η διακοπή της εργασίας για μια γυναίκα για λόγους εμμηνορρυσίας» που συνδέονται, για παράδειγμα, «με παθολογίες όπως η ενδομητρίωση» θα αναγνωριστεί ως μια «ειδική κατάσταση προσωρινής ανικανότητας προς εργασία».

«Δίνεται σε αυτήν την παθολογική κατάσταση μια ρύθμιση που θα προσαρμοστεί, ώστε να εξαλειφθεί οποιαδήποτε αρνητική προκατάληψη για τις γυναίκες στον κόσμο της εργασίας».

Η άδεια θα δίνεται από γιατρό που αμείβεται από την υπηρεσία κοινωνικής ασφάλισης, ενώ δε διευκρινίζεται η διάρκεια αυτής της άδειας ασθενείας. Αρχικά πάντως, μιλούσαμε για 3 μέρες.

Αμβλώσεις και αλλαγή φύλλου χωρίς ιατρική γνωμάτευση από τα 16

Παράλληλα, μαζί με το παραπάνω ριζοσπαστικό μέτρο, η Ισπανία δίνει την ελευθερία σε νέες κοπέλες 16-17 χρονών, να λαμβάνουν οι ίδιες την απόφαση της αμβλώσεις, με ή χωρίς τη συγκατάθεση του κηδεμόνα τους. Πρόκειται για μια υποχρέωση που εγκαθίδρυσε το 2015 η συντηρητική κυβέρνηση.

«Ασφαλής και δημόσια άμβλωση, για να μην πεθάνει κανείς. Αντισύλληψη για να αποφευχθεί η έκτρωση. Ολοκληρωμένη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση», γράφει σε tweet της η Υπουργός Irene.

Ακόμα, πριν λίγες ώρες δόθηκε τελική έγκριση στο νομοσχέδιο που επιτρέπει σε άτομα άνω των 16 ετών να αλλάζουν το φύλο που αναφέρεται στα έγγραφά τους χωρίς ιατρική γνωμάτευση. Το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου στα έγγραφα εγκρίθηκε με 191 ψήφους υπέρ και 60 κατά. Προηγουμένως, τα άτομα χρειάζονταν ιατρική διάγνωση δυσφορίας φύλου και ορμονική θεραπεία για δύο χρόνια προκειμένου για να αλλάξουν το φύλο που αναφέρεται στην ταυτότητά τους, ενώ πλέον η διαδικασία θα διαρκεί 3-4 μήνες.

O Ούγε Σαγκλίλ, επικεφαλής της FELGBTI+, της μεγαλύτερης LGBTQ οργάνωσης της Ισπανίας, τόνισε ότι ο σημερινός νόμος θα αποτελέσει παράδειγμα για άλλα έθνη.

Γιορτάζουμε το γεγονός ότι αυτός ο νόμος πέρασε μετά από οκτώ χρόνια ασταμάτητης δουλειάς για την απόκτηση δικαιωμάτων για την trans κοινότητα.

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Το «Νησί των Νεκρών» είναι το ελληνικό νησάκι στο οποίο δε θα κλείσουμε ποτέ διακοπές!

ΕΛΛΑΔΑ

Θλίψη στα σόσιαλ μίντια με τον θάνατο του Manolo σε ηλικία μόλις 26 ετών!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Μηχανογραφικό: Μέχρι την Πέμπτη η προθεσμία – Τα τμήματα που κερδίζουν τις προτιμήσεις!

ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ

Διακοπές στην Αλβανία ψηφίζουν οι Έλληνες, ρίχνουν άκυρο στα ακριβά νησιά της Ελλάδας!

SPILL THE TEA

Σε άλλα νέα, η Sydney Sweeney κάνει tour στα ελληνικά νησιά και όλοι την ψάχνουν!

ΕΛΛΑΔΑ

Οι 10 πιο περιζήτητοι εργοδότες στον κλάδο της Τεχνολογίας στην Ελλάδα!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET