ΕΛΛΑΔΑ

Γεωπονικό Παν/μιο: Ανέπτυξε self test μέσω κινητού που δίνει αποτέλεσμα σε μόλις 3 λεπτά!

Ό,τι πιο χρήσιμο για τον περιορισμό της διασποράς.

Neopolis Team

10 Μαΐου, 2021

Όσο περνάει ο καιρός, η ζωή επανέρχεται στα κανονικά της δεδομένα χάρη στα εμβόλια και την ελευθερία που χαρίζουν, ωστόσο εξακολουθεί να υπάρχει η ανάγκη προστασίας. Μέχρις ότου ανοσοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, τα μέτρα θα είναι απαραίτητα, καθώς επίσης και η γρήγορη διάγνωση όσων νοσούν από Covid, για να προστατέψουν τον εαυτό τους αλλά και τους γύρω τους, περιορίζοντας έτσι τη διασπορά.

Οι επιστήμονες λοιπόν, σε καμία περίπτωση δεν έχουν ρίξει ταχύτητες, συνεχίζουν κανονικά τις προσπάθειές τους στη μάχη κατά του κορωνοϊού, γι’ αυτό κι έχουμε συνεχώς εξελίξεις όσον αφορά την αντιμετώπισή του και τη διάγνωσή του. Μία από αυτές έρχεται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, το οποίο ανέπτυξε ένα καινοτόμο self test που θα δίνει τη δυνατότητα να ενημερωνόμαστε αν έχουμε προσβληθεί σε μόλις τρία λεπτά μέσω κινητού ή tablet!

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες του ιδρύματος ανέπτυξαν έναν βιοαισθητήρα, που μπορεί να ενσωματωθεί σε μια εύχρηστη πλατφόρμα και να προσφέρει αστραπιαία ανίχνευση της επιφανειακής πρωτεΐνης-ακίδας S1 του κορονοϊού SARS-CoV-2, του πιο σημαντικού δείκτη του ιού, ακόμα και την πρώτη ημέρα της πιθανής μόλυνσης, που δεν υφίσταται κανένα σύμπτωμα. Αυτό το τελευταίο είναι και το πιο σημαντικό, αφού τη μεγαλύτερη «ζημιά» όλο το διάστημα της πανδημίας την έχουν κάνει οι λεγόμενοι ασυμπτωματικοί, οι οποίοι αγνοούν το γεγονός ότι νοσούν. 

Στην ουσία, ο χρήστης θα έχει ένα «κιτ», το οποίο περιέχει μια ειδική μπατονέτα για να παίρνει το δείγμα από τη μύτη ή το στόμα, ένα διάλυμα και ένα αναλώσιμο τροποποιημένο ηλεκτρόδιο (όπως αυτό που χρησιμοποιείται για μέτρηση του σακχάρου), το οποίο θα συνδέεται με μια μικρή ειδική συσκευή με το κινητό ή το tablet.

Η μέθοδος αυτή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, εφαρμόστηκε ήδη σε μια κλινική μελέτη, που διεξήχθη από ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα και τα αποτελέσματά της δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Journal of Virological Methods επικυρώνοντας την αποτελεσματικότητα του καινοτόμου κυτταρικού βιοαισθητήρα, που ανέπτυξε η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Κυτταρικής Τεχνολογίας του Τμήματος Βιοτεχνολογίας του ΓΠΑ. Συγκρινόμενη με τις παραδοσιακές μοριακές μεθόδους η τεχνολογία του κυτταρικού βιοαισθητήρα παρουσίασε ευαισθησία της τάξης του 93% (95%CI: 86.2-96.8) και 97.8%, ακρίβεια στη διάγνωση του COVID-19.

«Η μέθοδος παρουσιάζει μεγάλη αξιοπιστία»

Σύμφωνα με τον κ. Σπύρο Κίντζιο, πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και διευθυντή του Εργαστηρίου Κυτταρικής Τεχνολογίας του Τμήματος Βιοτεχνολογίας, «τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών, μας δείχνουν ότι η μέθοδος παρουσιάζει μεγάλη αξιοπιστία και  στο άμεσο μέλλον θα δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες να κάνουν το τεστ οι ίδιοι στο σπίτι τους ακόμη και με δείγματα σάλιου. Το πανεπιστήμιο μας σε συνεργασία με διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες πρωτοπορεί με τη δημιουργία κυτταρικών βιοαισθητήρων εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας όχι μόνους για κοινούς ιούς όπως της γρίπης αλλά και για πολλές άλλες επικίνδυνες λοιμώδεις νόσους».


Για τις κλινικές δοκιμές συνεργάστηκαν οι:

* Εργαστήριο Κυτταρικής Τεχνολογίας, Τμήμα Βιοτεχνολογίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
•    Σπυρίδων Κίντζιος, Διευθυντης Εργαστηρίου, Πρύτανης ΓΠΑ
•    Σοφία Μαυρίκου, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια
•    Βασίλειος Τσεκούρας, Υποψήφιος Διδάκτωρ

*Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Μελέτης Και Αντιμετώπισης Γενετικών Και Κακοήθων Νοσημάτων της Παιδικής Ηλικίας
•    Χρούσος Γεώργιος, Διευθυντής του Ερευνητικoύ Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Μελέτης Και Αντιμετώπισης Γενετικών Και Κακοήθων Νοσημάτων της Παιδικής Ηλικίας, Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής
•    Μίχος Αθανάσιος, Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας, Α’ Παιδιατρική Κλινική, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
•    Χατζηαγαπίου Κυριακή, Παιδίατρος, MSc (Μοl. Biol.), PhD, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Α΄ Παιδιατρική Κλινική, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

*Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος « Η Σωτηρία»
•    Αντωνία Κουτσούκου, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας, Εντατικής Θεραπείας, Δ/ντρια Α’ Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής
•    Πέτρος Μπακάκος, Καθηγητής Πνευμονολογίας, Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική.
•    Νικολέττα Ροβίνα, Επίκουρη  Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας, Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική.

*Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Iατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
•    Ιωσήφ Παπαπαρασκευάς, Αναπληρωτής Καθηγητής Μικροβιολογίας

ΤΑ ΝΕΑ ΣΟΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Η Αθήνα αναδείχθηκε η πόλη που μυρίζει πιο ωραία στον κόσμο, κάτι… βρωμάει εδώ!

SPILL THE TEA

Ο Henry Cavill περιμένει το πρώτο του παιδί με τη Natalie Viscuso και κάτι ράγισε μέσα μας!

SPILL THE TEA

Όλα τα beefs που έχουν απασχολήσει το ίντερνετ τελευταία αν έχεις χάσει επεισόδια!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

Πανελλήνιες 2024: Τμήματα με χαμηλή βάση αλλά υψηλές προοπτικές, για να έχεις υπόψιν σου!

ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία 17/4: Πώς θα κινηθούν Μετρό, ΗΣΑΠ, Προαστιακός, Τραμ – Στάση εργασίας τα λεωφορεία!

ΕΛΛΑΔΑ

Ο ΗΣΑΠ αποφάσισε να ανακαινίσει τους παλαιολιθικούς συρμούς του, καιρός ήταν!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET