ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Φοιτητικά σπίτια: Οι περιοχές με τη χαμηλότερη και την υψηλότερη μέση τιμή ανά τ.μ.!

Η Αθήνα απλησίαστη...

Neopolis Team

16 Σεπτεμβρίου, 2021

Πολύ πιθανό, όσοι δώσατε φέτος Πανελλήνιες και περάσατε σε άλλη πόλη, αυτή τη στιγμή να βρίσκεστε σε φάση αναζήτησης σπιτιού. Όχι κι ό,τι πιο ευχάριστο, ε;

Η διαδικασία αυτή ανέκαθεν θύμιζε κυνήγι θησαυρού, αλλά τα τελευταία χρόνια το «παιχνίδι» έχει δυσκολέψει. Τα ενοίκια έχουν φτάσει στο Θεό σε ορισμένες περιοχές, ενώ και η πανδημία δε βοηθάει την κατάσταση. Είναι αυτή η αβεβαιότητα για το τι μπορεί να έρθει εν μέσω εξαμήνου και να καταλήξεις να πληρώνεις ένα σπίτι που σου είναι ουσιαστικά αχρείαστο.

Σύμφωνα με έρευνες (αλλά και μαρτυρίες όσων το ζουν), οι τιμές έχουν σημειώσει μια γενικότερη αύξηση τα τελευταία χρόνια. Οι ίδιες έρευνες επίσης, δείχνουν ότι αύξηση υπάρχει και στον αριθμό των διαθέσιμων κατοικιών, αφού ο Covid ανέτρεψε τα σχέδια για βραχυχρόνια μίσθωση και πολλοί ιδιοκτήτες επέστρεψαν στην ανάγκη της μακροχρόνιας. Μέχρι να επανέλθει η κανονικότητα…

Κι ενώ αυτό θα έπρεπε να θεωρείται θετικό, στην πραγματικότητα πρόκειται για σπίτια πλήρως ανακαινισμένα και σε πολύ καλή κατάσταση εξαιτίας του σκοπού για τον οποίο προορίζονταν, οπότε η αξία τους είναι πολύ υψηλή για να την αντέξει η τσέπη ενός φοιτητή και της οικογένειάς του.

Έρευνα από το Spitogatos διαπιστώνει μικρές μεταβολές στις τιμές ενοικίων

Άλλη μία σχετική έρευνα λοιπόν, δείχνει μικρές μεταβολές στις ζητούμενες τιμές σε όλη τη χώρα, με τη μέση ζητούμενη τιμή ανά τ.μ. να κυμαίνεται στα 7,6 €. Αυτή αυξάνεται στα μεγάλα αστικά κέντρα, με την Αθήνα να σημειώνει 9,7€/τ.μ., η Θεσσαλονίκη 8,3€/τ.μ., ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα φτάνει τα 6,9€/τ.μ..

Όπως δηλώνει ο CEO του Spitogatos, Δημήτρης Μελαχροινός:

Το stock των διαθέσιμων φοιτητικών διαμερισμάτων είναι σε παρόμοιο επίπεδο με το περσινό και αρκετά αυξημένο σε σχέση με το 2019, μιας και αρκετά διαμερίσματα που προηγούμενα διατίθενται για τουριστικές ενοικιάσεις, πλέον είναι διαθέσιμα στην αγορά για μακροπρόθεσμη ενοικίαση. Είναι συνήθως ανακαινισμένα και λίγο πιο ακριβά από τα πιο παραδοσιακά φοιτητικά διαμερίσματα, ωστόσο το θετικό είναι ότι υπάρχουν περισσότερες επιλογές για τους φοιτητές και η αγορά λειτουργεί πιο ισορροπημένα.

Αθήνα

Όπως αποκαλύπτει λοιπόν η συγκεκριμένη έρευνα, ένα φοιτητικό σπίτι στο κέντρο της Αθήνας μπορεί να κοστίσει 11,67 €/τ.μ., στο Κουκάκι 11,11 €/τ.μ., και στα Εξάρχεια και τη Νεάπολη 9,62 €/τ.μ.. Μια αναπάντεχη αύξηση, της τάξης του 7%, παρατηρείται στη Νέα Σμύρνη, καθώς δεν αποτελεί μία παραδοσιακά φοιτητική περιοχή.

Καμία μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά δεν παρατηρήθηκε στην περιοχή του Ζωγράφου (9 €/τ.μ.), που βρίσκεται πάντα ψηλά στις προτιμήσεις των φοιτητών, ενώ οι χαμηλότερες ζητούμενες τιμές για φοιτητικά σπίτια σημειώνονται στη Νίκαια, όπου η μέση τιμή κυμαίνεται στα 7,14 €/τ.μ., παρόλο που οι ζητούμενες τιμές στην περιοχή σημείωσαν ετήσια αύξηση 7%.

Παρακάτω ο αναλυτικός πίνακας με τις περιοχές της πρωτεύουσας και τις τιμές/μεταβολές που σημειώνουν:

Θεσσαλονίκη

Στη συμπρωτεύουσα από την άλλη, η μέση ζητούμενη τιμή ενός φοιτητικού σπιτιού μπορεί να κυμανθεί από 6,2 €/τ.μ. στον Εύοσμο και να φτάσει μέχρι και τα 9,25 €/τ.μ. στην περιοχή Ντεπώ, όπου και καταγράφονται οι υψηλότερες τιμές φοιτητικών κατοικιών της πόλης.

Υπόλοιπη Ελλάδα

Η χαμηλότερη μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο καταγράφηκε στην Σπάρτη με 4,89 €/τ.μ., τιμή η οποία δε μεταβλήθηκε σε σχέση με πέρυσι.

Χαμηλότερες μέσες τιμές καταγράφηκαν και στις περιοχές Αίγιο, Καστοριά (5 €/τ.μ.), Σέρρες (5 €/τ.μ.) και Φλώρινα (5 €/τ.μ.), ενώ η υψηλότερη μέση τιμή στην υπόλοιπη Ελλάδα παρατηρήθηκε στα Χανιά με μέση τιμή 9€/τ.μ.

Τέλος, η υψηλότερη αύξηση στη μέση τιμή σημειώθηκε στις Σέρρες, τα Τρίκαλα και την Κόρινθο, ύψους 10%.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ο 23χρονος Στάθης Ηλιάκης έγινε δεκτός στο MIT και ταξιδεύει Αμερική για τα όνειρά του!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

19ο ΦΣΔΕΤ ΟΠΑ: «SUSTAINABILITY: Εξισορροπώντας τις ανάγκες του ανθρώπου, της οικονομίας και του περιβάλλοντος»

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Παν/μιο Πατρών: Οι 20.000 φοιτητές είναι «αιώνιοι» – Οι Σχολές με τα μεγαλύτερα ποσοστά!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΘ: Φοιτητές διακρίθηκαν σε Διεθνή Μαθηματικό Διαγωνισμό και μας έκαναν περήφανους!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET