ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Φοιτητές ζητούν τη δημιουργία σταθμών διενέργειας δωρεάν rapid test στα πανεπιστήμια!

Προβλέπεται δύσκολος Οκτώβρης.

Neopolis Team

26 Αυγούστου, 2021

Το σήμα είναι «επιστροφή στα αμφιθέατρα» από Οκτώβρη, ωστόσο τα μέτρα με τα οποία θα γίνει αυτό δεν ενθουσιάζουν ιδιαίτερα τους φοιτητές. Μπορεί από το προηγούμενο έτος οι περισσότεροι να απαιτούν δια ζώσης μαθήματα, αλλά ο τρόπος με τον οποίο έχει αποφασιστεί να πραγματοποιηθεί αυτό δε συνάδει με τα αιτήματά τους.

Μοναδικές οδηγίες που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής αφορούν τον εμβολιασμό και την πραγματοποίηση τεστ, ενώ από εκεί κι έπειτα… το χάος. Οι δύο αυτές προϋποθέσεις ωστόσο δεν αρκούν για να εξασφαλιστεί η προστασία φοιτητών κι εκπαιδευτικών στα αμφιθέατρα, ενώ μεγάλη αίσθηση έχει προκαλέσει επίσης και ο κανόνας του τεστ με έξοδα των ίδιων των ανεμβολίαστων εκπαιδευτικών/φοιτητών.

Ένα από τα βασικά αιτήματα δηλαδή, είναι η δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων και σταθμών διενέργειας δωρεάν rapid test εντός των πανεπιστημίων.

Όπως καταγγέλει και μέσω ανακοίνωσής του το Μ.Α.Σ, ενώ διανύουμε το 4ο κύμα κορωνοϊού στη χώρα μας, η κυβέρνηση βασίζεται μόνο στα τεστ και τα εμβόλια για το άνοιγμα των σχολών (κάτι που αυτόματα δημιουργεί έναν διαχωρισμό των φοιτητών), παραβλέποντας προβλήματα όπως η έλλειψη διδακτικού προσωπικού.

Εν ολίγοις λοιπόν, οι αποφάσεις που έχουν παρθεί για την επιστροφή στα πανεπιστήμια δεν είναι ικανοποιητικές και οι διεκδικήσεις για παραπάνω ενέργειες αναπόφευκτες.

Αυτές είναι οι εξής:

Άμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου τομέα της Υγείας, με ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας. 

Καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. 

Δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων και σταθμών διενέργειας μαζικών δωρεάν επαναλαμβανόμενων rapid test μέσα στα πανεπιστήμια. Δωρεάν rapid test και μέσα ατομικής προστασίας για ΟΛΟΥΣ τους φοιτητές με κρατική ευθύνη. 

Να υπάρξει άμεσα σχέδιο για την κάλυψη των μεγάλων γνωστικών κενών της πανδημίας και της τηλεκπαίδευσης. 

Καμπάνια ενημέρωσης για τον covid στις σχολές από εξειδικευμένους επιστήμονες προς τους φοιτητές.

Στελέχωση των ιατρείων των πανεπιστημίων με όλο το αναγκαίο προσωπικό και τις κατάλληλες υποδομές για τη διαχείριση κρουσμάτων, την ιατρική καθοδήγηση και την παρακολούθηση με φαρμακευτική αγωγή 

Να προσληφθεί το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό για να φτιαχτούν ολιγομελής εργαστηριακές ομάδες και περισσότερα τμήματα στις θεωρίες. Άμεση πρόσληψη επαρκούς προσωπικού καθαριότητας. 

Τώρα να δοθεί έκτακτο κονδύλι για την κάλυψη των αναγκών των Ιδρυμάτων. Να καλυφθούν τα κενά σε υποδομές, αίθουσες, αναλώσιμα, καθηγητές. Αξιοποίηση επιπλέον χώρων, αμφιθεάτρων, συνεδριακών κέντρων, δημοτικών χώρων για την αραίωση των φοιτητών. 

Μέτρα προστασίας στα ΜΜΜ, με πύκνωση δρομολογίων από και προς τις σχολές και αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Οικονομική στήριξη των φοιτητών για να αντεπεξέλθουν στις σπουδές τους. Μηνιαίο στεγαστικό επίδομα που να καλύπτει το κόστος στέγασης. Να αξιοποιηθεί η περιουσία των Ιδρυμάτων για δημιουργία νέων εστιών χωρίς ιδιώτες και νοίκια. Άμεσα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και πρακτικάριων φοιτητών. 

 Να υπάρξει κάθε διευκόλυνση ώστε να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους όσοι έχουν καθυστερήσει λόγω πανδημίας. Να διασφαλιστεί ότι δεν θα αποκλειστεί κανένας φοιτητής από την επαναληπτική εξεταστική.

ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Πρωτιά για φοιτήτριες της Νομικής Αθηνών σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης ρωμαϊκού δικαίου!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Λάμα γίνεται φοιτητής σε Κολέγιο των ΗΠΑ, με στόχο το πτυχίο στην κλωστοϋφαντουργία!

ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

Πληροφορική ΕΚΠΑ: Καθηγητής ξυπνάει με κέφια και περνάει με 5 όσους είχε κόψει με 4.5!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET