ΣΧΕΣΕΙΣ & ΣΕΞ

Γιατί ο Έρωτας είναι πάντα τυφλός και η… Τρέλα τον συνοδεύει | Ένα όμορφο παραμύθι, που αξίζει να διαβάσει ο καθένας μας!

Ακόμα κι ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος, Πλάτων, έχει χαρακτηρίσει τον έρωτα ως μία τρέλα (μανία), ωστόσο ένα καλό είδος τρέλας. Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα; Είναι πράγματι ο έρωτας τρελός και τυφλός ή όλο αυτό είναι απλώς ένα παραμύθι που έχει δημιουργηθεί γύρω από την ιδέα του έρωτα; Αυτά τα ερωτήματα έχουν απασχολήσει κάθε άνθρωπο […]

Default avatar

Guest Author

27 Δεκεμβρίου, 2016

Ακόμα κι ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος, Πλάτων, έχει χαρακτηρίσει τον έρωτα ως μία τρέλα (μανία), ωστόσο ένα καλό είδος τρέλας. Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα;

Είναι πράγματι ο έρωτας τρελός και τυφλός ή όλο αυτό είναι απλώς ένα παραμύθι που έχει δημιουργηθεί γύρω από την ιδέα του έρωτα;

Αυτά τα ερωτήματα έχουν απασχολήσει κάθε άνθρωπο πάνω στη γη και πολύ περισσότερο τους επιστήμονες, που κατάφεραν τελικά να δώσουν μια απάντηση. Σύμφωνα, λοιπόν, με τους μελετητές το αίσθημα του έρωτα κλονίζει την κρίση του ατόμου με αποτέλεσμα να «τυφλώνεται» και να οδηγείται σε τρέλες για το αντικείμενο του πόθου του. Συγκεκριμένα, ο έρωτας «τυφλώνει» την κρίση μας, αλλά όχι γενικά, παρά μόνο για τον άνθρωπο με τον οποίο είμαστε ερωτευμένοι. Για τον λόγο αυτό, μπορεί στους γύρω μας να μην αρέσει εξωτερικά το αντικείμενο του πόθου μας ή ο χαρακτήρας του κι εμείς να μην καταλαβαίνουμε τον λόγο, γιατί απλά ο άνθρωπος αυτός μας φαίνεται τέλειος. Αυτό συμβαίνει, γιατί στον έρωτα μπαίνουμε σε μια διαδικασία εξιδανίκευσης αυτού του ατόμου μη βλέποντας τα ελαττώματά του. Ο έρωτας αλλοιώνει τις αισθήσεις, αλλάζει την στάση και τη συμπεριφορά μας. Έτσι μπορεί να προβούμε σε πράξεις που δεν θα κάναμε υπό άλλες συνθήκες, σε πράξεις που προηγουμένως χαρακτηρίζαμε τρελές. Ωστόσο, τώρα καταλήξαμε να μας λένε οι άλλοι τρελούς. Φτάνουμε σε σημείο να ξεπεράσουμε ακόμα και τον εαυτό μας για το αντικείμενο του πόθου μας, νιώθουμε ότι γεννιόμαστε πάλι από την αρχή.

Μάλιστα, ο Βρετανός καθηγητής νευροβιολογίας και νευροαισθητικής, Σεμίρ Ζέκι, χαρακτηρίζει τον έρωτα ως «αρρώστια» γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο, επειδή κλονίζει την κριτική ικανότητα του ερωτευμένου κι υποστηρίζει πως ένα ζευγάρι πρέπει να αποφασίσει αν θα παντρευτεί ή όχι μετά τα 3 με 7 χρόνια σχέσης, όταν ο τρελός παθιασμένος έρωτας έχει κατευνάσει κι η στάση του ζευγαριού αλλάζει.

Πάνω στον έρωτα έχουν γραφτεί αμέτρητα τραγούδια, ποιήματα και παραμύθια. Σύμφωνα με την παράδοση, όμως, υπάρχει ένα παραμύθι που δε βασίζεται στον έρωτα, αλλά γράφτηκε για τον έρωτα και αποτελεί την απάντηση στο ερώτημα «Γιατί ο έρωτας είναι τυφλός και συνοδεύεται από τρέλα;».

Μια μέρα, λοιπόν, μαζεύτηκαν όλα τα συναισθήματα κι όλες οι αξίες του ανθρώπου σε κάποιο σημείο πάνω στη Γη. Η Τρέλα αφού συστήθηκε 3 φορές στην Ανία, της πρότεινε να παίξουν κρυφτό. Το Ενδιαφέρον σήκωσε το φρύδι και περίμενε να ακούσει, ενώ η Περιέργεια χωρίς να μπορεί να κρατηθεί ρώτησε: «Τι είναι το κρυφτό;». Ο Ενθουσιασμός άρχισε να χορεύει παρέα με την Ευφορία κι η Χαρά άρχισε να πηδάει πάνω κάτω για να καταφέρει να πείσει το Δίλημμα και την Απάθεια – την οποία δεν την ενδιέφερε ποτέ τίποτα – να παίξουν κι αυτοί. Αλλά υπήρχαν πολλοί που δεν ήθελαν να παίξουν: Η Αλήθεια δεν ήθελε να παίξει, γιατί ήξερε ότι ούτως ή άλλως, κάποια στιγμή θα την αποκάλυπταν, η Υπεροψία έβρισκε το παιχνίδι χαζό κι η Δειλία δεν ήθελε να ρισκάρει.

«Ένα, δύο, τρία», άρχισε να μετράει η Τρέλα.

Η πρώτη που κρύφτηκε ήταν η Τεμπελιά, η οποία μιας και βαριόταν, κρύφτηκε στον πρώτο βράχο που συνάντησε. Η Πίστη πέταξε στους ουρανούς κι η Ζήλια κρύφτηκε στην σκιά του Θριάμβου, ο oποίος με τη δύναμη του κατάφερε να σκαρφαλώσει στο πιο ψηλό δέντρο. Η Γενναιοδωρία δεν μπορούσε να κρυφτεί, γιατί κάθε μέρος που έβρισκε τής φαινόταν υπέροχο μέρος για να κρυφτεί κάποιος άλλος φίλος της, οπότε το άφηνε ελεύθερο. Κι έτσι η Γενναιοδωρία κρύφτηκε σε μια ηλιαχτίδα. Ο Εγωισμός αντιθέτως βρήκε αμέσως κρυψώνα, ένα καλά κρυμμένο και βολικό μέρος μόνο γι’ αυτόν. Το Ψέμα πήγε και κρύφτηκε στον πάτο του ωκεανού. Το Πάθος κι ο Πόθος κρύφτηκαν μέσα σε ένα ηφαίστειο. Ο Έρωτας δεν είχε βρει ακόμη κάπου να κρυφτεί. Έβρισκε όλες τις κρυψώνες πιασμένες, ώσπου βρήκε ένα θάμνο από τριαντάφυλλα και κρύφτηκε εκεί.

«….1000», μέτρησε η Τρέλα κι άρχισε να ψάχνει.

Η πρώτη που βρήκε ήταν η Τεμπελιά, αφού δεν είχε κρυφτεί και πολύ μακριά. Μετά βρήκε την Πίστη που μίλαγε στον ουρανό με τον Θεό. Ένιωσε τον ρυθμό του Πόθου και του Πάθους στο βάθος του ηφαιστείου κι αφού βρήκε τη Ζήλια δεν ήταν καθόλου δύσκολο να βρει και τον Θρίαμβο. Βρήκε πολύ εύκολα και το Δίλημμα που δεν είχε ακόμη αποφασίσει που να κρυφτεί. Σιγά-σιγά τους βρήκε όλους, εκτός από τον Έρωτα. Η Τρέλα έψαχνε παντού, πίσω από κάθε δένδρο, κάτω από κάθε πέτρα, σε κάθε κορφή βουνού, μα τίποτα. Όταν ήταν σχεδόν έτοιμη να τα παρατήσει, βρήκε έναν θάμνο από τριαντάφυλλα κι άρχισε να τον κουνάει νευρικά, ώσπου άκουσε ένα βογκητό πόνου. Ήταν ο Έρωτας, που τα αγκάθια από τα τριαντάφυλλα τού είχαν πληγώσει τα μάτια. Η Τρέλα δεν ήξερε πως να επανορθώσει, έκλαιγε, ζητούσε συγγνώμη και στο τέλος υποσχέθηκε να γίνει ο οδηγός του Έρωτα.

Κι έτσι, από τότε, ο Έρωτας είναι πάντα τυφλός κι η Τρέλα τον συνοδεύει…

 

 

OUR20s

ΓΝΩΜΟΥΛΑ

Υπολογισμοί που κάνουμε κι ας μην μας άρεσαν ποτέ τα μαθηματικά

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET