ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 ερωτήσεις να κάνεις στον εαυτό σου και να τον γνωρίσεις καλύτερα μέσα στην καραντίνα!

Για να βγεις πιο δυνατός, σίγουρος και συνειδητοποιημένος όταν τελειώσει όλο αυτό!

Θεώνη Σταματοπούλου

25 Απριλίου, 2020

Νομίζω πως κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί το γεγονός ότι η ζωή μας έχει αλλάξει ριζικά από τότε που ο κορωνοϊός άρχισε να εξαπλώνεται μέρα με τη μέρα. Και δεν έχει να κάνει μόνο με την καραντίνα, αλλά και με τη στιγμή που θα βγούμε από αυτήν και θα επιστρέψουμε και πάλι σε μια καθημερινότητα. Διότι όλο αυτό το διάστημα που περνάμε σπίτια μας, για κάποιο λόγο, όχι επειδή αποφάσισε ο πλανήτης να κάνει ένα μπρέικ, ασυνείδητα πήραμε ορισμένα μαθήματα με τα οποία, θέλουμε δε θέλουμε, θα συνεχίσουμε να συμπορευόμαστε και μετέπειτα. Πρώτο και κύριο, ότι το πλύσιμο των χεριών είναι υψίστης σημασίας!

Προτού φτάσουμε όμως σ’ αυτό το μετέπειτα, το οποίο καταπώς φαίνεται πλησιάζει σιγά και σταδιακά, έχουμε λίγο ελεύθερο χρόνο ακόμα να τον εκμεταλλευτούμε σωστά και εποικοδομητικά. Τι θέλω να πω; Το καλύτερο που έχεις να κάνεις για όσο μένει, είναι να ασχοληθείς με τον εαυτό σου και τη βελτίωσή του, η οποία θα έρθει μόνο αν μάθεις τι πραγματικά θες και ζητάς από τους γύρω σου και τη ζωή σου.

Προτείνω λοιπόν, να θέσεις στον εαυτό σου μερικές σημαντικές ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν να κάνεις κάποια πράγματα πιο ξεκάθαρα στο μυαλό σου, να καταλάβεις ποιος/α είσαι και να βγεις απ’ όλο αυτό πιο δυνατός/ή, σίγουρος/η και συνειδητοποιημένος/η. Παρακάτω σου έχω 5 τέτοιες:

«Είμαι ευτυχισμένος/η με τη ζωή μου έως σήμερα;»

Η «ευτυχία» είναι μία βαρύγδουπη λέξη. Πέρα από το προφανές της νόημα, αυτό της καλής τύχης, ευτυχής είναι ένας άνθρωπος που βρίσκεται σε μία κατάσταση ευφορίας και σωματικής και ψυχικής ικανοποίησης, μιας και οι στόχοι που έχει θέσει στη ζωή του έχουν επιτευχθεί. Εσύ λοιπόν είσαι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος; Ό,τι είχες βάλει έως τώρα στο μυαλό σου έχει γίνει πραγματικότητα ή χάθηκες κάπου στην πορεία και ξέφυγες από τους στόχους σου ή τους έβαλες σε δεύτερη μοίρα;

Και αλήθεια, τι συνιστά «ευτυχία» για σένα; Δε λένε τυχαία ότι είναι υποκειμενική. Ο καθένας μας επιθυμεί διαφορετικά πράγματα για να είναι ευτυχισμένος, και είναι ευκαιρία ν’ ανακαλύψεις ποια είναι αυτά που κάνουν εσένα και να τα κυνηγήσεις.

«Για ποια πράγματα είμαι ευγνώμων;»

Υπάρχουν πράγματα, άνθρωποι και αξίες, που ο κόσμος πολλές φορές τα υποτιμά και χάνουν το πραγματικό τους νόημα. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να αισθάνεται άτυχος επειδή δεν έχει τη δουλειά που ονειρευόταν και αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες στη ζωή του. Τι γίνεται όμως με αυτά που έχει, αλλά δεν εκτιμάει; Είναι πολλές οι φορές που θεωρούμε δεδομένη την υγεία μας, το σπίτι μας, το σύντροφό μας, τους φίλους μας και την οικογένειά μας, όμως στην πραγματικότητα τίποτα δεν είναι δεδομένο. Κάτσε λοιπόν και σκέψου για ποιους λόγους είσαι ευγνώμων μέχρι σήμερα και επικεντρώσου σε αυτά που έχεις και όχι σε αυτά που δεν έχεις.

«Πού βλέπω τον εαυτό μου σε 5 χρόνια από τώρα;»

Αυτή είναι μία κλασική ερώτηση που γίνεται μέχρι και σε συνεντεύξεις για δουλειά, αλλά σχεδόν ποτέ κανείς δεν απαντάει με ειλικρίνεια, αλλά εντελώς μηχανικά για να ξεφύγει και να πάει παρακάτω. Ο κορωνοϊός μας έδειξε ότι είναι καλύτερα να μην κάνεις μεγάλα σχέδια, αλλά ποτέ δε βλάπτει να φανταστείς τη ζωή σου σε 5 χρόνια από τώρα. Τι προτεραιότητες έχεις; Θες να κάνεις οικογένεια; Θες να δώσεις βάση στην καριέρα σου; Θες να επικεντρωθείς στις σπουδές σου; Θες απλά να βρεις μία δουλειά που να βγάζεις τα προς το ζην χωρίς πολλές απαιτήσεις; Θες να ξεκινήσεις κάτι δικό σου; Θες να γυρνάς όλο τον κόσμο με μια βαλίτσα στο χέρι; Πρέπει να σπαταλήσεις πολλή σκέψη για να απαντήσεις ειλικρινά σ’ αυτήν την ερώτηση. Χρόνο όμως έχεις, οπότε εμπρός.

«Ποιους ανθρώπους λαχταράω να δω μόλις τελειώσει η καραντίνα;»

Νομίζω ότι πολλά ξεσκαρταρίσματα θα γίνουν μόλις τελειώσει όλη αυτή η ιστορία με τον κορωνοϊό. Να και κάτι καλό που θα βγει. Στη διάρκεια της καραντίνας, βλέπουμε ποια άτομα έχουν πραγματικά τη διάθεση και τη θέληση να κρατούν επικοινωνία μαζί μας και ποια μας νοιάζονται άνευ όρων. Η οικογένεια έχει παίξει τον πρωταρχικό ρόλο σε όλη αυτή την κατάσταση που βιώνουμε κι από εκεί και πέρα όλοι οι υπόλοιποι, πάνε και έρχονται. Μήπως ήρθε λοιπόν η ώρα να κάνεις ένα καλό ξεκαθάρισμα σε φίλους και γνωστούς; Να σκεφτείς ποιους θα κρατήσεις δίπλα σου και ποιους όχι στο τέλος;

«Ποιο είναι το μεγαλύτερο επίτευγμά μου έως σήμερα;»

Όλοι μας έχουμε από ένα επίτευγμα για το οποίο είμαστε περήφανοι. Έτσι θέλω να πιστεύω τουλάχιστον. Κάποιος μπορεί να νιώθει περήφανος για τον εαυτό του επειδή πέρασε στη σχολή που ήθελε, άλλος επειδή παρά τις δυσκολίες δεν τα παράτησε ποτέ, άλλος επειδή έχει πολύ καλούς φίλους στη ζωή του κι άλλος επειδή έχει εξαιρετικές σχέσεις με την οικογένειά του. Οποιοδήποτε κι αν είναι αυτό το επίτευγμα, σίγουρα έχεις κι εσύ ένα και αξίζει να σπαταλήσεις λίγο χρόνο για να σκεφτείς ποιο είναι αυτό και τι σημασία έχει για σένα. Τα επιτεύγματά μας αλλά και τα λάθη μας, είναι αυτά που μας κάνουν να προοδεύουμε στο πέρασμα του χρόνου και να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι.

Και να θυμάσαι, να είσαι υπομονετικός με τον εαυτό σου όσο θα του θέτεις τις παραπάνω ερωτήσεις. Ίσως δε βρεις αμέσως τη σωστή απάντηση, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι θα αναγκαστείς να την ψάξεις.


Photo by Kinga Cichewicz on Unsplash

ΛΑΪΦΣΤΑΪΛ

ΟΜΟΡΦΙΑ

Η DUST+CREAM έκανε την Αναστασία πιο «Όμορφη» από ποτέ στο νέο της video clip!

ΣΤΥΛ

Το Pyjama Party της Tezenis είχε τα πιο cozy vibes με πρωταγωνιστή τη νέα pyjama collection!

ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

Τρία πράγματα να προσέξεις στα 20 σου για να μειώσεις τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ!

hashtag

BEST_OF_THE_INTERNET